Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sfârșitul estului sălbatic: Prime Kapital vs. "Bună Ziua Iaşi"

GALERIE
maggie-prime-kapital
  • maggie-prime-kapital
- +

Reţineţi data: 2 iulie 2019. Într-un demers cu totul neobişnuit, Prime Kapital, unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari interesaţi de Iaşi şi de Moldova, lansează un apel public adresat mediului de afaceri şi nu numai: ce ne facem cu "Bună Ziua Iaşi"? 

Prime Kapital oferă "oportunitatea" celor care au fost lezaţi de acţiuni de hărţuire, denigrare, defăimare să "se ralieze demersurilor", oferindu-le "sprijin juridic şi know-how în acest sens" şi îndemnându-i pe oamenii de afaceri să nu (mai) susţină practicile promovate de "publicaţie". E o invitaţie la un proces aproape colectiv.

În ce context survine anunţul şi care sunt semnificaţiile acestei veritabile declaraţii de război?

Nu mulţi investitori şi-au făcut planuri serioase pentru regiunea Moldovei. După 30 de ani, abia 2% din totalul investiţiilor străine sunt aici. Dar Iaşul, cel puţin, a început să devină interesant. Se proiectează şi se anunţă afaceri care pot schimba faţa oraşului şi a regiunii în următorii ani. Apar însă o serie de obstacole. Pe lângă faptul că nu există autostrăzi, infrastructură, că dau peste primari şpăgari şi şefi de consilii judeţene incompetenţi, investitorii trebuie să treacă la Iaşi peste "testul Asimionesei". I se spune "testul fecalelor". Rezistaţi, aveţi principii şi psihicul tare? Luaţi de la BZI o vidanjă plină. Dacă nu personal, atunci familia, prietenii, strămoşii, partenerii de afaceri. În final, după "tratament" aveţi de ales între frică şi dezgust. Ori plătiţi, ori vă luaţi lumea în cap.

Oficial, în târg se ştie că "publicaţia" e specializată în şantaj - e de notorietate că patronul a fost condamnat în această speţă - dar succesul e bazat mai mult pe intimidare. BZI e o cangrenă întreţinută de afacerişti slabi de înger (sau de-a dreptul controversaţi) care au cedat şi au plătit protecţie. E, în acelaşi timp, produsul laşităţii unei serii nesfârşite de politicieni. Mulţi au crezut că pot încheia un parteneriat avantajos cu patronul. Acum Asimionesei îi bate cu pumnul în masă primarului Chirica ca să-i livreze aprobări în domeniul imobiliar. Mai e o mirare că "publicaţia" susţine din răsputeri agenda distrugerii justiţiei şi statului de drept, iniţiată de PSD şi Liviu Dragnea? Că urmează îndeaproape narativul Antenei 3 despre statul paralel? Ca şi alţii, Asimionesei crede că e bine să nu fie justiţie, procurori, judecători independenţi, fiindcă ar prospera în estul sălbatic. Vrea el să facă legea. Şi, în parte, reuşeşte, să o recunoaştem!, cu ajutorul unei societăţi bolnave care-i asigură audienţa.

Din asemenea motive, mulţi ieşeni aşteaptă echipele de avocaţi ca pe nişte trupe de eliberare. La fel cum e aşteptată Kovesi peste Prut. Sperăm ca demersul Prime Kapital să nu fie doar o chestiune retorică, în ideea de a-l speria un pic pe Asimionesei. Un armistiţiu l-ar întări şi mai mult. Desigur, nu ne aşteptăm la acte de caritate. Suntem conştienţi că, într-un sens mai larg, vorbim de interesele marelui capital, care vrea, cât de cât, curăţenie şi decenţă într-o zonă unde are de gând să-şi plaseze activele. Totuşi, încercând să-şi protejeze bostănăria de tâlhari, demersul Prime Kapital are, pe lângă greutatea juridică, o miză civică directă. Propune însănătoşirea atmosferei în care se poate crea prosperitate, cu reguli, cu legi şi ceva etică. Sperăm să avem o confruntare epică, o încleştare între "corporatism" şi "şantajism", la finalul căreia marele capital să poată înfinge un steag victorios în estul sălbatic, fără ca interesele cetăţenilor să fie sacrificate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri