anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Sfârşitul secolului XX, cel mai călduros din ultimii 1.400 de ani

GALERIE
cald
 • cald
- +

Sfârşitul secolului al XX-lea a constituit perioada cea mai caldă din ultimii 1.400 de ani şi a oprit tendinţa de peste un mileniu de răcire globală a planetei, potrivit unui studiu dat publicităţii ieri în Australia. Studiul, la care au participat 78 de oameni de ştiinţă din 24 de ţări, a reconstituit temperaturi din ultimii 2.000 de ani pornind de la măsurători privind cercurile de creştere ale arborilor, recife, nuclee de gheaţă, peşteri şi documente istorice. Rezultatele au arătat o tendinţă de răcire pe termen lung a Pământului, până ce acesta s-a inversat în secolul trecut, când temperatura medie a fost cu 0,4 grade mai mare în raport cu ultimii 500 de ani, iar perioada 1971-2000 a fost mai călduroasă decât oricare alta din ultimii 1.400 de ani. "Caracteristica surprinzătoare a bruştei creşteri a mediei temperaturii globale în secolul al XX-lea este că s-a înregistrat după o tendinţă de răcire globală care a durat peste un mileniu", a spus într-un comunicat unul dintre autori, Steven Phipps, de la Universitatea New South Wales.
Studiul, publicat de Nature Geoscience, "arată că în decurs de un secol s-au inversat 1.400 de ani de răcire pe Pământ", fapt pe care Phipps l-a atribuit unor cicluri naturale pe orbita planetară şi unor fluctuaţii cauzate de erupţii vulcanice şi variaţii în activitatea solară.
Reconstituirea temperaturilor a arătat că încălzirea actuală cuprinde întreaga planetă, spre deosebire de perioada caldă din secolele IX-XIV şi vremea rece din secolele XVI-XIX, care au afectat în momente diferite emisferele nordică şi sudică. Potrivit lui Phipps, "emisfera nordică a fost mai călduroasă între anii 830 şi 1.000, în timp ce America de Sud şi Asia australă nu au cunoscut această încălzire până în anii 1160 şi 1370".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.