De Sănătate

Punem punctul pe știi

SFATUL MEDICULUI: 10 recomandări de nutriție pentru persoanele care țin post

miercuri, 17 aprilie 2024, 02:45
3 MIN
 SFATUL MEDICULUI: 10 recomandări de nutriție pentru persoanele care țin post

Dietetician Camelia Iuliana Sfarti, Arcadia: Cercetările au arătat că postul poate contribui la sănătatea generală, atunci când este ținut corect din punct de vedere nutrițional. Au fost observate efecte pozitive în ceea ce privește controlul glucozei în sânge și al lipidelor.

O deficiență a unor vitamine și micronutrienți la unele persoane ar putea fi prevenită prin utilizarea suplimentelor alimentare. În cazul persoanelor cu deficiențe nutritive severe, postul creștin‑ortodox nu ar trebui să fie recomandat sau ar trebui urmat cu îndrumarea unui dietetician autorizat.

Dietetician Camelia Iuliana Sfarti

Citește aici ediția integrală Ziarul de Sănătate nr. 3

  1. Înainte de un post, verificați‑vă starea de sănătate atunci când suferiți de boli cronice diagnosticate. Postul ar putea prezenta riscuri pentru persoanele care trăiesc cu afecțiuni precum diabetul, bolile coronariene și bolile renale.
  2. Reduceți treptat consumul de cofeină. Dacă vreți să renunțați complet la cafea în timpul postului, încercați să reduceți treptat consumul în săptămâna sau săptămânile premergătoare pentru a da organismului dumneavoastră șansa de adaptare.
  3. Planificați‑vă mesele de post. Luați în considerare realizarea unui plan de masă din timp, care să vă susțină obiectivele de sănătate. Alegeți rețete, cumpărați ingrediente și pregătiți mesele cu o zi înainte.
  1. Aveți grijă la orele de somn și la calitatea acestuia. Încercați să aveți 7‐9 ore de somn în fiecare noapte, respectați o oră regulată de culcare și optimizați mediul de somn.
  2. Faceți mișcare fizică moderată. Formele blânde de mișcare în timpul zilelor de post, cum ar fi mersul pe jos sau orele de yoga/pilates, pot să vă ajute prin starea de spirit bună pe care o căpătați prin practicarea acestor sporturi.
  3. Păstrați‑vă motivația pentru a ține post. Dacă apar pofte de pizza sau tort de ciocolată, încercați să nu vă învinovățiți și redirecționați‐vă gândurile la motivele mai profunde, spirituale pentru care v‐ați angajat în post.
  4. Monitorizați cum vă simțiți. Deși nu ar trebui să vă așteptați să vă simțiți cel mai bine în timpul unui post, nu ar trebui, de asemenea, să vă simțiți rău. Acordați o atenție deosebită oricăror simptome neobișnuite și apelați la medic.
  5. Alegeți alimente dense în nutrienți. O regulă generală utilă este să aplicați modelul farfuriei sănătoase: jumătate din farfurie trebuie să conțină legume, un sfert o sursă de proteine de origine vegetală (fasole, mazăre, năut, linte) sau tofu, iar ultimul sfert poate conține carbohidrați, de exemplu orez, paste făinoase, cartofi.
  6. Nu uitați să vă hidratați. Dacă ați petrecut o zi întreagă fără să beți apă, asigurați‐vă că sorbiți apă în mod regulat pe parcursul mesei și între mese. Portocalele, merele, roșiile, castraveții, legumele cu frunze și legumele crucifere, cum ar fi broccoli, sunt doar câteva alegeri cu un conținut ridicat de apă. Atenție: Alcoolul este deshidratant.
  7. Mâncați cu atenție (mindful eating). Savurați‐vă mâncarea și apreciați‐i textura, gustul, culoarea și aroma. Scopul unei mese de post este de a vă satisface pofta de mâncare și nevoile nutriționale, fără a vă face să vă simțiți super‐încărcați și inconfortabil. În acest scop, încercați să fiți cu adevărat prezent atunci când mâncați ‐ nu stați în fața ecranelor atunci când luați masa și nu faceți alte activități. Pentru că recunoștința se traduce în toate culturile, postiți atât pentru sănătate, cât și pentru suflet.

Citește aici ediția integrală Ziarul de Sănătate nr. 3

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii