anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Advertorial (P)

Sfatul proiectantului: când NU este necesară autorizaţia de construire

GALERIE
poza articole promo
  • poza articole promo
- +

Problematica imobilelor edificate fără autorizaţie de construire sau fără respectarea acesteia, reprezintă o realitate cotidiană, motiv pentru care specialiştii în proiectare şi consultanţă imobiliară ai companiei Cad-ON, au acceptat invitaţia de a explica pe înţelesul tuturor dacă şi în ce situaţii se poate construi fără autorizaţie.

Autorizația de construire este actul care conferă dreptul de a construi, de a consolida sau repara o construcție existentă. Acest act se eliberează de primărie pe baza unei documentaţii ce cuprinde o serie de avize și acorduri și are o valabilitate de 12 până la 24 de luni.

În Legea nr. 50/1991,care reglementează autorizarea construcţiilor, sunt prevăzute și o serie de cazuri în care nu este necesară o autorizație de construire. Astfel, conform legii se pot executa, fără autorizație de construire, lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora.

Se pot executa, fără autorizație, următoarele tipuri de construcții:

► reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;

► reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;

► reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;

► zugrăveli și vopsitorii interioare;

► zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;

► reparații la instalațiile interioare, la branşamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;

► reparații și înlocuiri la pardoseli;

► reparații și înlocuiri la finisaje interioare și exterioare (tencuieli, placaje, altele asemenea), la trotuare, la ziduri de sprijin și la scări de acces, fără modificarea calității și a aspectului elementelor constructive;

►  lucrări de întreținere la căile de comunicație și la instalațiile aferente;

►  lucrări de foraje și sondaje geotehnice pentru construcții de importantă normală sau redusă, situate în afara zonelor de protecție instituite pentru zăcăminte acvifere;

► lucrări de construcții funerare subterane și supraterane, cu avizul administrației cimitirului.

În același timp, se pot executa fără autorizație de construire si lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării și comercializării presei, cărților și florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundații și platforme, precum și fără racorduri și/sau branșamente la utilități urbane, cu excepția energiei electrice.

Aşadar, conform celor enunţate de specialiştii în proiectare ai companiei Cad-ON, lista lucrărilor de construcţii pentru care nu este necesară o autorizaţie, este pentru a ne face o idee de principiu în legatură cu necesitatea demarării procedurii de obţinere a unei autorizaţii pentru ceea ce vrem să ridicăm pe propriul teren.

Cam tot ce vrem să ridicăm pe propriul teren are nevoie de o autorizaţie, chiar dacă pentru mulţi proprietari acest lucru este greu de acceptat. Prima consecinţă a încălcării legislaţiei şi a construirii fără autorizaţie atunci când legea o impune este sancţiunea contravenţională. Amenzile sunt între 10.000 lei şi 100.000 lei pentru lipsa autorizaţiei. Iar o amenda nu vine niciodată singură. Autorităţile de control vin, dau amenda, însă dispun şi punerea în acord cu legea sau altfel spus, intrarea în legalitate. În anumite cazuri, poate fi decisă şi desfiinţarea construcţiilor.

Lucrările realizate fără autorizație de construire atunci când există obligația de a obține una înseamnă lucrări realizate cu încălcarea legislației. Consecințele sunt pe trei paliere principale: sancțiunea contravențională, imposibilitatea de a obține înscrierea construcției în cartea funciară, fapt ce ar permite apoi vânzarea acesteia, precum și eventualitatea unor conflicte cu vecinii, traduse, desigur prin procese în instanță.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.