Sfatul proiectantului: când NU este necesară autorizaţia de construire
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial (P)

Sfatul proiectantului: când NU este necesară autorizaţia de construire

GALERIE
poza articole promo
 • poza articole promo
- +

Problematica imobilelor edificate fără autorizaţie de construire sau fără respectarea acesteia, reprezintă o realitate cotidiană, motiv pentru care specialiştii în proiectare şi consultanţă imobiliară ai companiei Cad-ON, au acceptat invitaţia de a explica pe înţelesul tuturor dacă şi în ce situaţii se poate construi fără autorizaţie.

Autorizația de construire este actul care conferă dreptul de a construi, de a consolida sau repara o construcție existentă. Acest act se eliberează de primărie pe baza unei documentaţii ce cuprinde o serie de avize și acorduri și are o valabilitate de 12 până la 24 de luni.

În Legea nr. 50/1991,care reglementează autorizarea construcţiilor, sunt prevăzute și o serie de cazuri în care nu este necesară o autorizație de construire. Astfel, conform legii se pot executa, fără autorizație de construire, lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora.

Se pot executa, fără autorizație, următoarele tipuri de construcții:

► reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;

► reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei;

► reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;

► zugrăveli și vopsitorii interioare;

► zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;

► reparații la instalațiile interioare, la branşamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;

► reparații și înlocuiri la pardoseli;

► reparații și înlocuiri la finisaje interioare și exterioare (tencuieli, placaje, altele asemenea), la trotuare, la ziduri de sprijin și la scări de acces, fără modificarea calității și a aspectului elementelor constructive;

►  lucrări de întreținere la căile de comunicație și la instalațiile aferente;

►  lucrări de foraje și sondaje geotehnice pentru construcții de importantă normală sau redusă, situate în afara zonelor de protecție instituite pentru zăcăminte acvifere;

► lucrări de construcții funerare subterane și supraterane, cu avizul administrației cimitirului.

În același timp, se pot executa fără autorizație de construire si lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării și comercializării presei, cărților și florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundații și platforme, precum și fără racorduri și/sau branșamente la utilități urbane, cu excepția energiei electrice.

Aşadar, conform celor enunţate de specialiştii în proiectare ai companiei Cad-ON, lista lucrărilor de construcţii pentru care nu este necesară o autorizaţie, este pentru a ne face o idee de principiu în legatură cu necesitatea demarării procedurii de obţinere a unei autorizaţii pentru ceea ce vrem să ridicăm pe propriul teren.

Cam tot ce vrem să ridicăm pe propriul teren are nevoie de o autorizaţie, chiar dacă pentru mulţi proprietari acest lucru este greu de acceptat. Prima consecinţă a încălcării legislaţiei şi a construirii fără autorizaţie atunci când legea o impune este sancţiunea contravenţională. Amenzile sunt între 10.000 lei şi 100.000 lei pentru lipsa autorizaţiei. Iar o amenda nu vine niciodată singură. Autorităţile de control vin, dau amenda, însă dispun şi punerea în acord cu legea sau altfel spus, intrarea în legalitate. În anumite cazuri, poate fi decisă şi desfiinţarea construcţiilor.

Lucrările realizate fără autorizație de construire atunci când există obligația de a obține una înseamnă lucrări realizate cu încălcarea legislației. Consecințele sunt pe trei paliere principale: sancțiunea contravențională, imposibilitatea de a obține înscrierea construcției în cartea funciară, fapt ce ar permite apoi vânzarea acesteia, precum și eventualitatea unor conflicte cu vecinii, traduse, desigur prin procese în instanță.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X