anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Advertorial (P)

Sfatul proiectantului: cine răspunde pentru lipsa avizelor din documentaţia de autorizare ?

GALERIE
poza articole promo
  • poza articole promo
- +

Un aspect din ce în ce mai des întâlnit în realitatea din domeniul urbanismului, este acela al autorizaţiilor emise fără ca documentaţia să conţină toate avizele necesare, impuse prin lege. Din acest motiv, considerăm că se impune o întrebare oblgiatorie - cine răspunde pentru omisiunea primăriei de a solicita, prin certificatul de urbanism emis în scopul construirii, toate avizele obligatorii ? Pentr a găsi răspunsul la această întrebare, am apelat la specialiştii în proiectare şi consultanţă imobiliară ai companiei Cad-ON.

Aşadar, ca regulă, lucrările de construire se efectuează numai pe baza şi cu respectarea autorizației de construire emisă de primărie, în temeiul condițiilor și cerințelor impuse prin certificatul de urbanism și al avizelor, acordurilor sau punctelor de vedere exprimate de instituțiile relevante.

Paşii de urmat necesari autorizării sunt menţionaţi şi descrişi de primăria emitentă prin certificatul de urbanism, care conține lista avizelor și acordurilor necesare pentru autorizarea unui anumit proiect imobiliar. După obţinere, avizele și acordurile se anexează și devin parte integrantă din autorizația de construire. În realitate, nu de puține ori, lista paşilor de urmat este incompletă, primăria omițând includerea în certificatul de urbanism al unuia sau a mai multor avize sau cerințe.

Solicitantul, de bună credință și de cele mai multe ori nespecialist în domeniu, urmează întocmai lista fără a-i cunoaște lipsurile. Deși necunoașterea legii este un pricipiu ce nu poate fi invocat, a pretinde totuşi beneficiarului să „completeze” munca autorității locale emitente a certificatului, este ca și cum i s-ar cere pacientului să ia bisturiul din mâna chirurgului care îl operează pentru a participa (activ) la operație. Mai mult decât atât, legea care se prezumă cunoscută nu este una singură, iar informațiile relevante se găsesc în mai multe acte normative uneori necorelate și/sau neactualizate.

Totodată, caracteristicile fiecarui proiect conduc la variații în lista cerințelor de autorizare (în sens general), ca de exemplu construcțiile în zonele protejate sau în zonele de protecție ale monumentelor istorice au nevoie de avizul Ministerului Culturii şi Cultelor;  pentru cele din zonele de siguranţă şi de protecţie a infrastructurilor de transport de interes public, este necesară autorizaţia Ministerului Transporturilor; pentru cele din zonele cu servituţi aeronautice, edificarea unui obiectiv se poate face doar cu avizul Autorităţii Aeronautice Civile Romane (AACR); în perimetrele limitrofe construcțiilor reprezentând anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole, în care s-a instituit un regim de restricţie privind amplasarea clădirilor de locuit şi a obiectivelor socio-economice, este necesar avizul direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene.

De la specialiştii în proiectare şi consultanţă imobiliara ai companiei Cad-ON, aflăm că toate avizele au caracter obligatoriu, iar autorizația de construire ar trebui emisă doar cu condiția prealabilă a obținerii avizelor indicate de prevederile legale. Emiterea unei autorizații în lipsa unui aviz cerut de lege ridică un semn de întrebare asupra validității autorizației. Autorizația poate fi anulată de către instanțele de contencios administrativ, iar consecința practică în anumite situații fiind demolarea construcțiilor edificate în temeiul unui act administrativ emis cu încălcarea prevederilor legale.

În timp ce funcţionarii primăriei emitente răspund administrativ și contravențional (fiind sancționabili cu amenzi de o valoare redusă raportată la consecințele erorii lor), marea pierdere este suportată de beneficiarul autorizației de construire, care are posibilitatea de a se adresa în instanța civilă împotriva persoanelor vinovate.

Într-o situaţie din practică, o persoană fizică a solicitat emiterea unei autorizații pentru construirea unei locuințe pe un teren situat într-o zonă cu servituți aeronautice civile. Potrivit legilor în vigoare, construirea se putea realiza doar cu avizul AACR, însă certificatul de urbanism obținut în scopul construirii nu menționa obligativitatea obținerii acestui aviz.

Aşadar, solicitantul a obținut autorizația de construire în baza căreia a edificat locuința, fără a obține însă și avizul AACR. Ulterior, primăria emitentă a localităţii în care era situat terenul în cauză a solicitat instanței și a obținut anularea autorizației de construire. Instanța a considerat că beneficiarul autorizației ar fi trebuit să știe sau să se consulte cu un proiectant specialist dacă este nevoie de aviz din partea Autorităţi Aeronautice Române, întrucât, beneficiarul avea obligaţia de a efectua toate demersurile necesare pentru a se asigura că locuinţa va fi edificată în condiţii de legalitate şi că toate acordurile şi avizele legale au fost obţinute.

Șansele de succes într-o acțiune pentru despăgubiri depind în mare măsură de abilitatea beneficiarului autorizației de a-și demonstra buna credință, adica beneficiarul trebuie să poată demonstra ca a făcut toate demersurile pentru a se asigura în mod rezonabil, diligent, că ceea ce face este deplin legal.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.