anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Sfatul psihologului în cazul bolilor incurabile: “Ajutor! Îmi moare băiatul!”

GALERIE
dobrea
 • dobrea
- +

Un astfel de mesaj am primit zilele trecute, pe Facebook, de la o mămică. Solicita, urgent, o programare, în urma aflării cruntului diagnostic al fiului, cancer în stadiu terminal.

În mintea și sufletul ei era o luptă acerbă între dorința de a-i fi alături în această ultimă nemiloasă etapă a vieții sale, făcându-i-o cât mai ușor de suportat, precum și gestionarea propriilor trăiri de revoltă, deznădejde. Ajunsese în acel punct în care ura divinitatea, deși fusese o femeie credincioasă, “cu frică de Dumnezeu” și nu mai suporta să vadă oameni care sufereau de aceeași boală ca fiul dânsei, că… trăiesc și luptă pentru a se recupera. Reacțiile ei nu erau cele de retragere, de plâns, ci din contră, această chinuită mamă era furioasă, oripilată de faptul că va trebui să meargă într-un cimitir să-și vadă fiul, “făcându-i pe plac celui de sus”. O îngrozea și faptul că restul anilor pe care îi mai avea în față i se conturau, sumbru, doar cu o amintire a ceea ce a fost unicul ei fiu.

“Din momentul în care ne naștem, timpul începe să ne ia viața înapoi” – Seneca

Nici cel ce a trecut printr-o pierdere dureroasă nu-l poate, pe deplin, înțelege pe cel ce astăzi, acum, începe să-și consume perioada de doliu, o astfel de trauma fiind experimentată diferit de fiecare dintre noi, în funcție de nevoi, așteptări, stil de viață, experiențe, filosofia asupra morții, și mai ales, rapiditatea cu care dispare cel drag de lângă noi.

În cazul de mai sus, atunci când cauza decesului este o boală incurabilă, trebuie să devenim conștienți de faptul că, deși este extrem de greu să acceptăm finalul, și ne dorim să fie cât mai îndepărtat, nu facem decât să prelungim agonia celui în suferință care se agață tocmai de un “nou început”... fără durere, odihnitor și etern. Acel trup este “sădit” în pământ pentru a-i permite să renască și să redevină natură.

Sunt de părere că dacă punem în balanță vârsta cronologică și calitatea vieții, cunatificată în toate micile bucurii pe care ai știut să le primești cu brațele deschise și le-ai lăsat să-ți invadeze trupul și mintea, acestea sunt cele ce vor cântări în bilanțul final.

Dați-le drumul celor dragi să plece, păstrați-le vie doar amintirea și fiți mândri de privilegiul avut de a fi părintele, copilul, prietenul sau simpla cunoștință a celui ce, fizic, a devenit absent pentru totdeauna.

Acum, când am ajuns în acest punct cu scrierea articolului, tocmai am fost anunțată de trecerea în neființă a fiului doamnei despre care vă scriam anterior… fulgerător. Am avut doar o singură întrevedere… sunt multe, foarte multe lucruri pe care nu le putem controla, dar putem să fim mulțumiți de faptul că atât cât a stat în puterea noastră, am contribuit și am fost acolo! Moartea este o etapă a vieții și pare că niciodată nu suntem pregătiți pentru ea. Nimeni nu are o certitudine a ceea ce se întâmplă după, însă avem capacitatea de a ne folosi creativitatea în mod vindecător pentru a ne ușura travaliul și a pune o pată de culoare într-un tablou cenușiu al viitorului etern.

Rămâi cu bine, V! Rămâi bine, TU, cel ce îți continui viața, aici, pe pământ!

Psiholog Monica Dobrea

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.