Rețeaua analfabeților ieșeni care au spoliat zeci de milioane. Cum funcționează? Cum se împart banii? Cine e în spate?
Evazionistii fiscali par sa se fi concentrat în doar trei localitati din judet. Cei mai multi (...)
citeste totluni, 08.03.2021
În doar zece ani, numărul de firme din România a crescut cu 40% potrivit datelor Eurostat, țara noastră fiind pe locul doi în clasamentul european al evoluției numărului de companii private. Cum tot mai mulți români sunt ispitiți de ideea de a avea propria afacere, se conturează din ce în ce mai solid o întrebare-cheie: chiar oricine poate fi antreprenor?
Când te gândești la un antreprenor, ești tentat să îi vezi viața în roz: un om care nu are șef, care poate veni și pleca oricând vrea de la birou, care nu are numai 21 de zile de concediu pe an, care a scăpat de monotonia traiului tipic birou-pat, birou-pat. „Propria afacere înseamnă libertate!”, răzbate tot mai des chiar și din social media.
Dacă lucrurile stau cu adevărat așa de bine și, mai ales, cum faci astfel încât visul să devină realitate ne spune Florin Ghindă, specialist în domeniu cu o experiență de peste 15 ani ca trainer în solution thinking, managementul oamenilor și echipelor, management de proiect, recrutare și selecție, comunicare și antreprenoriat social. De altfel, Florin Ghindă nu se rezumă la a da niște sfaturi pasagere și relative, ci se implică direct în „ cultivarea” unei noi generații de antreprenori de succes prin traininguri și workshop-uri gratuite pe care le oferă cu sprijinul Civitta Strategy & Consulting.
În cadrul cursurilor de antreprenoriat pe care le susține oferă un „kit de supraviețuire și evoluție” în business și se adresează unor oameni pe care deseori nu îi ajută nimeni – antreprenorii din provincie. Contextul economic le e favorabil celor din Capitală, dar el și Civitta Strategy & Consulting au soluții pentru toată lumea! Regulile lui sunt pe cât de simple, pe atât de eficiente.
1. Nu te amagi că antreprenoriatul e doar o aventură. Poate fi o carieră în sine!
„Cred că antreprenoriatul este puțin din fiecare: o aventură, o vocație și o meserie cu reguli și procese specifice!”, spune expertul. De altfel, tocmai abordarea face diferența dintre succes și eșec: dacă îți iei visul de a avea propria afacere în serios, ai șanse să îl transformi în realitate. În schimb, dacă nici măcar tu nu crezi în visul ăsta, cu siguranță nu se va materializa.
2. Nu te gândi că această „meserie” nu se învață, ci doar se „fură”
„Există suficientă informație teoretică, structurată, în cea mai mare parte accesibilă pentru cine își dorește să învețe. Sunt importante ambele paliere – teoretic și practic –, merg mână în mână!”, concluzionează Florin Ghindă. Potrivit Barometrului Antreprenoriatului din 2016 și 2017, antreprenorii români învață din practică, dar și din experiențele altor antreprenori și din concluziile pe care aceștia le-au tras din activitatea de zi cu zi. E important să ai de la cine să înveți, de la cine să „furi meserie”, dar e important și să ai o bază teoretică solidă, pe care să constuiești. Acesta e și rostul cursurilor de antreprenoriat derulate de Civitta Strategy & Consulting: în prima fază, construirea unei fundații teoretice peste care, în faza a doua a proiectului, să fie constuit un business plan realist, aplicabil și eficient pe termen lung.
3. Nu îți fie teamă că nu ai pregătirea necesară pentru a fi antreprenor!
Oricine poate să-și deschidă propria afacere și să aibă succes cu ea. Nu există niște studii obligatorii, nu te gândi că dacă nu ai absolvit o facultate cu profil economic nu poți reuși! „Succesul nu ține de pregătire, ci de motivație. Cele mai multe dintre noțiunile și abilitățile necesare unui antreprenor – cel puțin în faza de start-up – nu sunt complicate. Motivația și determinarea de a începe o afacere plus elementele de context (resurse, timp, context personal) sunt factori cheie pentru succesul unui antreprenor la început de drum. Restul se învață din practică!”, explică Florin Ghindă, după ce ani de zile a analizat piața muncii și sectorul privat.
4. Nu-ți face planuri ca și când ai fi singur pe lume, nu te gândi că tu trebuie să rezolvi totul
Ceea ce face o afacere să meargă strună sunt oamenii! Nu fondatorul singur, nu angajații de capul lor, ci împreună. Echipa e ingredientul sine qua non! Florin Ghindă explică foarte simplu: „Fiecare competență cheie atrage după sine puncte forte – adică tot ce știi și poți tu să faci e de bun augur - , iar lipsa altor competențe – ceea ce tu nu știi, cum ar fi contabilitate sau recrutare de forță de muncă – poate fi rezolvată prin delegare. Eu cred că factorul cheie este să găsești oameni potriviți pentru ce competențe are nevoie afacerea ta. Sigur, asta nu înseamnă că nu poți chiar tu ca antreprenor să înveți în timp, dar nu reduce totul numai și numai la tine și la ceea ce crezi că poți tu să faci!”.
5. Nu te limita doar la ce îți place sau la ce crezi că lipsește de pe piață
„Cred că direcția în care trebuie să se îndrepte atenția unui potențial antreprenor e o combinație între ce îi place să facă, ce se pricepe să facă sau este dispus să învețe și ce este realist în piață!”, spune Ghindă. E foarte greu să ai succes într-un domeniu care nu te atrage – cum să faci o măcelărie dacă tu ești vegetarian? – sau într-unul deja exploatat – sună bine, dar îmi e greu de crezut că mai poate fi lansat un nou Facebook. De altfel, participarea la cursurile Civitta Strategy & Consulting le asigură participanților inclusiv instrumente de analiză a pieței și a viabilității planurilor personale. E esențial să pleci pe drumul corect, care te duce în cel mai scurt timp, cu cel mai redus consum de resurse la profit constant!
6. În București nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Poți reuși și în alte zone din țară!
„Evident, mediul ne influențează cu bune și cu rele. Depinde însă de noi cum transformăm puncte potențial în dezavantaj pentru afacerea noastră în ceva ce poate să ne ajute. Cred că <> o scrie fiecare dintre noi în funcție de potențialul individual, chiar dacă uneori ni se pare că un context Capitala vs. provincie sau rural vs. urban ne poate pune bariere!”, crede Florin Ghindă. De altfel, există avantaje neexploatate privind localizarea: de exemplu, cuantumul fondurilor europene acordate pentru demararea și consolidarea unor afaceri în afara Bucureștiului, lipsa unei concurențe similare cu cea din Capitală sau cunoașterea mai profundă, autentică a publicului care urmează a fi deservit. În orașele din țară sunt servicii sau bunuri pe care comercianții încă nu le oferă, iar lipsa lor poate reprezenta exact nișa de exploatat pentru viitorii antreprenori.
7. Nu refuza să te duci la cursuri pentru că nu le-ai înțelege sau nu te simți pregătit pentru ele
Dacă ai un vis, o dorință, dacă vrei să îți deschizi o afacere, trebuie să fii deschis către noi experiențe. Înscrierea la un curs unde nu cunoști pe nimeni poate fi intimidantă, dar întâlnirea cu oameni asemenea ție îți poate da un confort neașteptat și gândul că nu ești singur în aventura asta te poate ajuta să avansezi mai rapid! Nici nu pleca de la premisa că vei participa la niște cursuri ale căror informații nu pot fi aplicate în orașul tău. Renunță la orice scenarii negative și profită de orice ocazie de a învăța. Cursurile Civitta Strategy & Consulting, de exemplu, sunt gratuite și te pun în contact cu o comunitate la care altfel nu ai avea access. În plus, ele sunt în permanență armonizate cu nevoile participanților. „La începutul programului facem împreună nu o evaluare, cât mai degrabă o sondare a nevoilor, așteptărilor de la acest tip de program de training tocmai cu scopul de a adapta conținutul la nevoile participanților. Antreprenoriatul nu cred că e util să fie poziționat ca un moft elitist. Mulți dintre noi putem să fim antreprenori în contextul potrivit cu ideea de business potrivită dacă chiar ne dorim asta!”, conchide Florin Ghindă. Mesajul central e simplu, de fapt: nu contează câți ani ai, de unde ești, ce ai făcut sau nu ai făcut până acum, ce carieră ai. Contează doar să ai un vis și să fii dispus să muncești pentru el!
De altfel, orice om din Regiunile Nord-Est și Sud-Est ale României, adică din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Galați, Tulcea, Vrancea și Constanța poate participa gratuit la cursurile de formare antreprenorială derulate de Civitta Strategy & Consulting! Ele sunt concepute special pentru antreprenori actuali sau viitori, pentru manageri sau fondatori de star-up-uri și sunt structurate atât în sesiuni teoretice, cât și în module practice. Organziate cu precădere în Constanța, Iași și Galați, sunt disponibile și celor din celelalte județe din Regiunile Nord-Est și Sud-Est, cărora organizatorii le decontează integral cheltuielile de transport și cazare!
Toate detaliile despre înscriere sunt de găsit pe site-urile www.fast-track.ro și www.scale-up.ro
Cuvinte cheie: + Florin Ghinda, antreprenor, succes, Civitta,
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cazul nou-născuților care au murit la spitalul Suceava în 2015: apa era otrăvită
Tatăl celebrei gimnaste Cătălina Ponor a fost arestat. A bătut doi polițiști
Temperaturi de până la 15 grade și variații termice. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
FOTO Ceahlăul a oferit iar spectacol. Cum s-a văzut de la Iași, pe 7 martie
Liderul trupei Cargo, Adi Bărar, a murit după ce a fost infectat cu Covid-19
Efectul vaccinării a 40% din populația Israelului. S-au redeschis restaurantele și cafenelele
COVID nu se dă dus din județul Iași. Incidența a crescut până la 7,02 în Roșcani
Cinci fotbaliști români, implicați într-un accident rutier grav în drum spre stadion
Mesajul furios lăsat de o mămică pe o mașină parcată pe trotuar
VIDEO Ia priviți ce jandarm ”viteaz” are România. Dă cu sete într-un copil
COVID, al III-lea val: secțiile ATI pline, șase decese. Situația la Iași
Cursă aeriană spre Dublin de la Iași, operată de HiSky. Cât costă biletul
Mai avem de așteptat implementarea sistemului de e-ticketing. Faza de studiu
În două zile, şase ieşeni au fost răpuşi de COVID. Numărul total al deceselor: 614
27 de şcoli din județul Iași sunt în scenariul roşu. Numărul ar putea crește
Livadă de cireși distrusă de hoţi. Păgubitul a cerut un milion, instanţa i-a dat 2.200 lei
Traficanții cu nume ciudate, Losangeles, McDonald’s şi Barcelona, vor să fie liberi
Favor pentru un hoț: a furat o sacoşă plină de pastă de dinţi din centrul Iașului
Și-a pus amicul la pământ, apoi i-a furat adidaşii din picioare şi telefonul din buzunar
Pedeapsa unui asistent medical beat care a şicanat în trafic o ambulanţă
De unde așteptăm salvarea! Ambulanța Iași - 13 intervenții pe oră. 60% dintre mașini trebuie casate
S-au înmulţit cazurile de copii cu arsuri grave. Șapte internați la Iași zilele trecute
O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică
Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie
Cum se aleg cele mai bune scaune de gaming care să ofere confort şi design în acelaşi timp? (P)
Scenariul roşu: 15 elevi pe clasă la a VIII-a şi 17 elevi în clasele terminale de liceu
Protest anti-vaccinare în Capitală. Sute de persoane au ieșit în stradă
Protest cu sute de oameni la Timișoara, cu o zi înainte ca municipiul să intre în carantină
Greșeli de coafură care te pot îmbătrâni și cum le poți remedia
Crimă într-un bloc din Iași! Un bărbat și-a ucis iubita și a ținut-o câteva zile în casă
Austria suspendă vaccinările cu AstraZeneca după decesul unei persoane și îmbolnăvirii alteia
Cristian Diaconescu, ales preşedinte al PMP. Va fi și candidatul la prezidențiale
Imagini impresionante de la hirotonirea noului Episcop-vicar al Iașilor
Vaccinarea și recuperarea post-COVID 19, între recomandări și liste lungi de așteptare
224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech sosesc luni în țară. La Iași vor fi 29.250
Șeful ISU Suceava: Doar divinitatea are intervenții fără sincope, perfecte
„La început spălam toalete, astăzi am un hotel de 5 stele”. Poveste de succes
Până și duminica Iașul rămâne printre județele cu cele mai multe cazuri de COVID
3.288 cazuri noi și 46 de decese. Jumătate din numărul testelor obișnuite
Alexandru LĂZESCUDespre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Nichita DANILOVLiviu Suhar |
Dana ȚABREARaportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă |
Michael ASTNERO întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.