Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial (P)

SFATURI DE LA SPECIALIST - 7 reguli pe care trebuie să le urmezi ca să devii un antreprenor de succes

GALERIE
ZEN_9030
  • ZEN_9030
- +

În doar zece ani, numărul de firme din România a crescut cu 40% potrivit datelor Eurostat, țara noastră fiind pe locul doi în clasamentul european al evoluției numărului de companii private. Cum tot mai mulți români sunt ispitiți de ideea de a avea propria afacere, se conturează din ce în ce mai solid o întrebare-cheie: chiar oricine poate fi antreprenor?

Când te gândești la un antreprenor, ești tentat să îi vezi viața în roz: un om care nu are șef, care poate veni și pleca oricând vrea de la birou, care nu are numai 21 de zile de concediu pe an, care a scăpat de monotonia traiului tipic birou-pat, birou-pat. „Propria afacere înseamnă libertate!”, răzbate tot mai des chiar și din social media.

Dacă lucrurile stau cu adevărat așa de bine și, mai ales, cum faci astfel încât visul să devină realitate ne spune Florin Ghindă, specialist în domeniu cu o experiență de peste 15 ani ca trainer în solution thinking, managementul oamenilor și echipelor, management de proiect, recrutare și selecție, comunicare și antreprenoriat social. De altfel, Florin Ghindă nu se rezumă la a da niște sfaturi pasagere și relative, ci se implică direct în „ cultivarea” unei noi generații de antreprenori de succes prin traininguri și workshop-uri gratuite pe care le oferă cu sprijinul Civitta Strategy & Consulting.

În cadrul cursurilor de antreprenoriat pe care le susține oferă un „kit de supraviețuire și evoluție” în business și se adresează unor oameni pe care deseori nu îi ajută nimeni – antreprenorii din provincie. Contextul economic le e favorabil celor din Capitală, dar el și Civitta Strategy & Consulting au soluții pentru toată lumea! Regulile lui sunt pe cât de simple, pe atât de eficiente.

1.    Nu te amagi că antreprenoriatul e doar o aventură. Poate fi o carieră în sine!

„Cred că antreprenoriatul este puțin din fiecare: o aventură, o vocație și o meserie cu reguli și procese specifice!”, spune expertul. De altfel, tocmai abordarea face diferența dintre succes și eșec: dacă îți iei visul de a avea propria afacere în serios, ai șanse să îl transformi în realitate. În schimb, dacă nici măcar tu nu crezi în visul ăsta, cu siguranță nu se va materializa.

2.    Nu te gândi că această „meserie” nu se învață, ci doar se „fură”

„Există suficientă informație teoretică, structurată, în cea mai mare parte accesibilă pentru cine își dorește să învețe. Sunt importante ambele paliere – teoretic și practic –, merg mână în mână!”, concluzionează Florin Ghindă. Potrivit Barometrului Antreprenoriatului din 2016 și 2017, antreprenorii români învață din practică, dar și din experiențele altor antreprenori și din concluziile pe care aceștia le-au tras din activitatea de zi cu zi. E important să ai de la cine să înveți, de la cine să „furi meserie”, dar e important și să ai o bază teoretică solidă, pe care să constuiești. Acesta e și rostul cursurilor de antreprenoriat derulate de Civitta Strategy & Consulting: în prima fază, construirea unei fundații teoretice peste care, în faza a doua a proiectului, să fie constuit un business plan realist, aplicabil și eficient pe termen lung.

3.    Nu îți fie teamă că nu ai pregătirea necesară pentru a fi antreprenor!

Oricine poate să-și deschidă propria afacere și să aibă succes cu ea. Nu există niște studii obligatorii, nu te gândi că dacă nu ai absolvit o facultate cu profil economic nu poți reuși! „Succesul nu ține de pregătire, ci de motivație. Cele mai multe dintre noțiunile și abilitățile necesare unui antreprenor – cel puțin în faza de start-up – nu  sunt complicate. Motivația și determinarea de a începe o afacere plus elementele de context (resurse, timp, context personal) sunt factori cheie pentru succesul unui antreprenor la început de drum. Restul se învață din practică!”, explică Florin Ghindă, după ce ani de zile a analizat piața muncii și sectorul privat.

4.    Nu-ți face planuri ca și când ai fi singur pe lume, nu te gândi că tu trebuie să rezolvi totul

Ceea ce face o afacere să meargă strună sunt oamenii! Nu fondatorul singur, nu angajații de capul lor, ci împreună. Echipa e ingredientul sine qua non! Florin Ghindă explică foarte simplu: „Fiecare competență cheie atrage după sine puncte forte – adică tot ce știi și poți tu să faci e de bun augur - , iar lipsa altor competențe – ceea ce tu nu știi, cum ar fi contabilitate sau recrutare de forță de muncă – poate fi rezolvată prin delegare. Eu cred că factorul cheie este să găsești oameni potriviți pentru ce competențe are nevoie afacerea ta. Sigur, asta nu înseamnă că nu poți chiar tu ca antreprenor să înveți în timp, dar nu reduce totul numai și numai la tine și la ceea ce crezi că poți tu să faci!”.

5.    Nu te limita doar la ce îți place sau la ce crezi că lipsește de pe piață

„Cred că direcția în care trebuie să se îndrepte atenția unui potențial antreprenor e o combinație între ce îi place să facă, ce se pricepe să facă sau este dispus să învețe și ce este realist în piață!”, spune Ghindă. E foarte greu să ai succes într-un domeniu care nu te atrage – cum să faci o măcelărie dacă tu ești vegetarian? – sau într-unul deja exploatat – sună bine, dar îmi e greu de crezut că mai poate fi lansat un nou Facebook. De altfel, participarea la cursurile Civitta Strategy & Consulting le asigură participanților inclusiv instrumente de analiză a pieței și a viabilității planurilor personale. E esențial să pleci pe drumul corect, care te duce în cel mai scurt timp, cu cel mai redus consum de resurse la profit constant!

6.    În București nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Poți reuși și în alte zone din țară!

„Evident, mediul ne influențează cu bune și cu rele. Depinde însă de noi cum transformăm puncte potențial în dezavantaj pentru afacerea noastră în ceva ce poate să ne ajute. Cred că <> o scrie fiecare dintre noi în funcție de potențialul individual, chiar dacă uneori ni se pare că un context Capitala vs. provincie sau rural vs. urban ne poate pune bariere!”, crede Florin Ghindă. De altfel, există avantaje neexploatate privind localizarea: de exemplu, cuantumul fondurilor europene acordate pentru demararea și consolidarea unor afaceri în afara Bucureștiului, lipsa unei concurențe similare cu cea din Capitală sau cunoașterea mai profundă, autentică a publicului care urmează a fi deservit. În orașele din țară sunt servicii sau bunuri pe care comercianții încă nu le oferă, iar lipsa lor poate reprezenta exact nișa de exploatat pentru viitorii antreprenori.

7.    Nu refuza să te duci la cursuri pentru că nu le-ai înțelege sau nu te simți pregătit pentru ele

Dacă ai un vis, o dorință, dacă vrei să îți deschizi o afacere, trebuie să fii deschis către noi experiențe. Înscrierea la un curs unde nu cunoști pe nimeni poate fi intimidantă, dar întâlnirea cu oameni asemenea ție îți poate da un confort neașteptat și gândul că nu ești singur în aventura asta te poate ajuta să avansezi mai rapid! Nici nu pleca de la premisa că vei participa la niște cursuri ale căror informații nu pot fi aplicate în orașul tău. Renunță la orice scenarii negative și profită de orice ocazie de a învăța. Cursurile Civitta Strategy & Consulting, de exemplu, sunt gratuite și te pun în contact cu o comunitate la care altfel nu ai avea access. În plus, ele sunt în permanență armonizate cu nevoile participanților. „La începutul programului facem împreună nu o evaluare, cât mai degrabă o sondare a nevoilor, așteptărilor de la acest tip de program de training tocmai cu scopul de a adapta conținutul la nevoile participanților. Antreprenoriatul nu cred că e util să fie poziționat ca un moft elitist. Mulți dintre noi putem să fim antreprenori în contextul potrivit cu ideea de business potrivită dacă chiar ne dorim asta!”, conchide Florin Ghindă. Mesajul central e simplu, de fapt: nu contează câți ani ai, de unde ești, ce ai făcut sau nu ai făcut până acum, ce carieră ai. Contează doar să ai un vis și să fii dispus să muncești pentru el!

De altfel, orice om din Regiunile Nord-Est și Sud-Est ale României, adică din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Galați, Tulcea, Vrancea și Constanța poate participa gratuit la cursurile de formare antreprenorială derulate de Civitta Strategy & Consulting! Ele sunt concepute special pentru antreprenori actuali sau viitori, pentru manageri sau fondatori de star-up-uri și sunt structurate atât în sesiuni teoretice, cât și în module practice. Organziate cu precădere în Constanța, Iași și Galați, sunt disponibile și celor din celelalte județe din Regiunile Nord-Est și Sud-Est, cărora organizatorii le decontează integral cheltuielile de transport și cazare!

Toate detaliile despre înscriere sunt de găsit pe site-urile www.fast-track.ro și www.scale-up.ro

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri