Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sfaturi de la un specialist în dependenţa de alcool despre cum să bem de sărbători. Prima regulă: un pahar de apă la un pahar de alcool

GALERIE
alcool-sarbatori
  • alcool-sarbatori
- +

În perioada sărbătorilor de iarnă, de Crăciun, Revelion sau Bobotează, consumul excesiv de alimente poate fi dublat şi de consumul de băuturi alcoolice. În acest context, medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, coordonator al Clinicii „NO addict”, oferă trei sfaturi simple pentru a putea evita sau pentru a reduce neplăcerile cauzate de băuturile alcoolice.

 

„Belşugul meselor româneşti cuprinde pe lângă bucate alese şi diverse licori, de import sau tradiţionale, făcute în casă, «de oameni gospodari», care adesea leagă afectiv mesenii, dezlegând uşor limbile şi încălzind sufletele la finalul unui an dificil. De la băuturi distilate, cu concentraţie mare de alcool, frecvent peste 40%, cum ar fi pălinca, ţuica, coniacul, vodca, whisky şi până la băuturi fermentate, cu concentraţii mai mici de alcool 5 - 14%, cum ar fi berea, vinul, şampania, toate lichidele bahice, viu colorate acompaniază mesele îmbelşugate şi stropesc efervescent petrecerile de Revelion. Este bine însă să avem în vedere câteva reguli simple”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, specializat în medicina adicţiei.

Cele trei reguli care ne pot feri de efectele neplăcute ale alcoolului

Prima regulă este ca la fiecare pahar de băutură să se consume în paralel şi un pahar de apă, având în vedere că alcoolul deshidratează şi are şi un efect diuretic important.

„Regula este una simplă şi uşor de reţinut - 1:1. La fiecare pahar de băutură - 1 pahar de apă. Cheia este să rămâi bine hidratat şi să nu forţezi rapid, unul după altul, paharele de băutură. Mai toarnă şi un pahar de apă”, a mai spus medicul ieşean. A doua regulă este să mâncăm bine înainte de a bea pentru că în caz contrar concentraţia de alcool în sânge va creşte mult mai repede.

„Dacă bei pe stomacul gol, te vei simţi ameţit chiar de la primul pahar. Cu riscul de a pierde esenţa unei petreceri frumoase de sărbători cu prietenii şi familia - conversaţiile, voia bună şi spiritul cald al unei mese festive. În schimb, dacă mănânci înainte de a bea alcool, vei fi mai bine, încetinind absorbţia alcoolului şi «tamponând» practic efectul altminteri brutal asupra organismului”, a mai explicat dr. Ovidiu Alexinschi.

De asemenea, dacă se consumă alcool înainte de a mânca, va creşte şi tentaţia de a ingera mai multe alimente ulterior fără să se mai acorde atenţie caloriilor. A treia regulă sugerată de specialistul ieşean este cea legată de dozarea cantităţii de alcool consumate în decursul unei zile.

„Gândeşte-te că o masă şi o petrecere de sărbătoare nu este un concurs de mâncat şi băut. Setează-te mental pentru voie bună, pentru socializare, pentru bucuria reîntâlnirii cu prieteni dragi sau familie. Nu pentru un maraton bahic şi un dezmăţ culinar. Dacă vrei să bei, este bine să alegi ceva ce îţi place şi cu care eşti confortabil, să guşti şi să savurezi, ca un catalizator al stării de bine, în doze mici, spaţiate”, a concluzionat specialistul ieşean. Dr. Ovidiu Alexinschi mai reaminteşte că un consum moderat de alcool contribuie la petrecerea unor clipe mai plăcute alături de cei dragi şi la o atmosferă de sărbătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri