Sfaturi pentru pacienții ieșeni care suferă de insuficiență cardiacă și ies afară în căldură: hidratarea e importantă, dar nu în exces
O campanie la nivel național vizează mii de pacienți ieșeni, diagnosticați cu afecțiuni cronice, în special din spectrul cardiovascular. „Am insuficiență cardiacă, plec în vacanță!” este numele campaniei, care a început în iulie și continuă până în septembrie, și care are rolul de a informa atât pacienții care se știu deja cu unele probleme, cât și publicul larg, despre riscurile insuficienței cardiace.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 19
Campania este gândită de „Asociația Solidari pentru Sănătate”, care au consultat mai mulți medici înainte de a lansat o serie de avertismente de care persoanele care merg vara, pe temperaturi ridicate, trebuie să țină cont.
„Insuficiența cardiacă este o afecțiune gravă, sub-diagnosticată, care poate influența negativ calitatea vieții pacienților și care, dacă nu este gestionată corespunzător, poate duce la complicații severe. În România, aproape 5% din populația adultă suferă de insuficiență cardiacă, iar 1 din 2 persoane diagnosticate cu această afecțiune decedează în primii cinci ani de la diagnosticare. Anual, apar 44.000 de cazuri noi”, au precizat reprezentanții asociației.
Aceștia spun că există o serie de simptome care indică probleme cu inima, care pot varia de la ușoare la severe, precum: creșterea în greutate din cauza retenției de lichide și umflarea extremi și abdomenului, aport redus de sânge la organele vitale, care poate cauza amețeli, oboseală și confuzie, plămâni congestionați, plini de lichid, ceea ce duce la dificultăți de respirație, tuse uscată sau respirație șuierătoare, dar și durere în piept și leșin în cazuri severe.
„Este esențial să vă mențineți hidratați, dar fără a exagera: discutați cu medicul dumneavoastră despre cantitatea optimă de lichide pe care ar trebui să o consumați zilnic. În zilele foarte calde, ajustați cantitatea de lichide pentru a preveni deshidratarea (apă, ceai, compot, supe, dar nu sucuri carbogazoase). Evitați expunerea la căldură extremă: stați în interior în timpul orelor de vârf ale căldurii (10.00 – 16.00). Dacă trebuie să ieșiți, purtați haine lejere, din țesături naturale, deschise la culoare și folosiți protecție solară. Ventilația adecvată și aerul condiționat pot ajuta la menținerea unei temperaturi confortabile în spațiile închise”, se precizează în avertismentele medicilor.
Aceștia vorbesc și despre monitorizarea greutății, fiindcă o creștere rapidă în greutate poate indica retenția de lichide, care este un simptom comun al insuficienței cardiace. Totodată, alimentele care au un conținut scăzut de sare sunt recomandate a fi consumate, la fel cum alimentele procesate trebuie evitate.
„Sarea în exces poate agrava retenția de lichide. Includeți în dietă fructe și legume proaspete și evitați băuturile alcoolice. Respectați tratamentul prescris: continuați să luați medicamentele prescrise de medic și nu faceți schimbări fără a consulta specialistul. Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace este crucială. Exerciții fizice ușoare – dacă medicul vă permite, mențineți un regim de exerciții fizice ușoare. Activitățile precum mersul pe jos sau înotul pot fi benefice, dar evitați exercițiile intense în condiții de căldură extremă”, au mai precizat reprezentanții asociației.
Publicitate și alte recomandări video