Sfaturi pentru proprietarii afectați de defecțiunile din apartamentele vecinilor

sâmbătă, 16 octombrie 2021, 11:29
3 MIN
 Sfaturi pentru proprietarii afectați de defecțiunile din apartamentele vecinilor

In urma publicarii sesizarii doamnei Veronica Cobzaru din Iasi , cu privire la "cum poti determina un vecin sa-si repare instalatia defecta", am primit de la Serviciul Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Municipiului Iasi urmatorul raspuns:

Avand in vedere aspectele expuse de doamna Veronica Pintilie, reclamind "inundatii repetate" de la vecinul de la etajul superior, va comunicam urmatoarele:

Pentru clarificarea, rezolvarea si evitarea unor astfel de situatii pentru viitor, indrumam proprietarii si conducerea asociatiei sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:

– in primul rind, proprietarul afectat se adreseaza administratorului asociatiei in scris, explicand situatia creata;

– apoi se incheie un proces-verbal de constatare de catre o comisie formata in acest scop, din care sa faca parte si un specialist care poate confirma prin semnatura locul unde este respectiva defectiune;

– in cazul in care defectiunea se afla in cadrul proprietatii individuale, atunci respectivul proprietar este obligat sa remedieze, pe cheltuiala sa, defectiunea;

– in cazul in care defectiunea se afla in cadrul proprietatii comune, atunci costul reparatiei se suporta de catre toti proprietarii, cheltuiala fiind repartizata in lista de plata pe cota-parte de proprietate indiviza, asa cum este inscrisa in actul de proprietate sau in acordul de asociere. In acest sens, trebuie sa fie constituit un fond de reparatii, la care au obligatia de a contribui toti proprietarii din asociatia de proprietari respectiva.

In conformitate cu H.G. nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, art. 12, pct. B, lit. b) si e), «proprietarii au obligatia sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar si justificat sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din statutul asociatiei de proprietari».

In acelasi sens, «daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii» (art. 17 din Legea nr. 230/2007).

In cazul in care un proprietar nu permite accesul in apartament pentru constatarea unei eventuale defectiuni (in cadrul proprietatii individuale ori comune), atunci proprietarul afectat se poate adresa si instantelor de judecata, potrivit dreptului comun, pentru dispunerea unei solutii de catre instanta si, eventual, solicitarea unor despagubiri.

Pe de alta parte, proprietarul afectat se poate adresa in scris Serviciului Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Municipiului Iasi, dupa efectuarea demersurilor aratate mai sus, facind dovada acestora, solicitand aplicarea unei sanctiuni contraventionale.

Astfel, art. 56, lit. c) din Legea 230/2007 prevede faptul ca «neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei»".

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii