Sfaturile surprinzătoare ale unui pictor celebru către tineri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Sfaturile surprinzătoare ale unui pictor celebru către tineri

GALERIE
Dan Cumpata 16
  • Dan Cumpata 16
- +

"Binele ţi-l faci tu, binele eşti tu şi cel din jurul tău. Tu îţi alegi lumea în care vrei să te învârţi, să fie confortabilă pentru ceea ce eşti şi pentru ceea ce vrei să fii”, le-a transmis Dan Cumpătă elevilor prezenţi la evenimentul organizat de Centrul Antidrog.

Celebrul pictor ieşean Dan Cumpătă, stabilit din 1987 în SUA, s-a întâlnit ieri cu tineri din mai multe licee, într-un cadru distins, la Muzeul Memorial „M. Kogălniceanu”. Artistul ale cărui tablouri sunt găzduite de galerii renumite din întreaga lume a fost adus în faţa tinerilor de reprezentanţii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA), în cadrul campaniei „60 minute pentru tine”. Dan Cumpătă a oferit din timpul său mai mult de o oră, împărtăşindu-le celor prezenţi din experienţa sa de viaţă, acumulată deopotrivă în România şi în SUA. Pictorul a povestit câteva episoade despre trecutul său şi despre devenirea sa, care urmează să fie transpuse într-o carte ce va fi publicată în SUA şi, totodată, a oferit deschis câteva sfaturi utile celor care vor trebui curând să-şi ia viaţa în piept. „Să nu uitaţi un lucru: indiferent ce faceţi în viaţă, piedestalul pe care vreţi să ajungeţi este mic şi întotdeauna o să fie cineva care o să vrea să se înghesuie acolo. Şi ca să fie unul, trebuie să cadă altul. Şi dacă nu crezi în tine, nu ai loc. Nu vă aşteptaţi să vă ajute cineva. Nimeni nu te învaţă cum să ajungi «successful», nimeni nu te învaţă cum să faci un ban cinstit, nimeni nu te învaţă cum să ai încredere în tine, nimeni nu te învaţă cum să te susţii moral, eventual şi material, ca să ajungi unde vrei. Toată lumea vrea să-ţi pună o diplomă în braţe pentru care trebuie să plăteşti. Atâta tot. Ai terminat o şcoală şi după aceea trebuie să baţi la porţile vieţii”, le-a spus artistul liceenilor din sală. Pe un drum bun sau chiar de succes tinerii pot ajunge nu doar având încredere că sunt capabili, ci şi demonstrând o pregătire bazată pe profesionalism. Dan Cumpătă le-a atras atenţia că nu trebuie să-şi facă iluzii că se pot realiza doar în afara ţării.

Nu a întrezărit în ţară un viitor pe măsura aspiraţiilor sale din cauza regimului comunist, care nu-i pemitea să aibă libertate deplină de creaţie, şi nu a lispurilor materiale. „Nu aş vrea să las impresia greşită generaţiei tinere că e bine să pleci, că nu se poate face nimic în România. Am auzit de la o glumă, care mi s-a părut înainte interesantă şi drăguţă, gen «România e o ţară frumoasă, păcat că e locuită», până la altele care sunt jenante. Sunt posibilităţi foarte multe şi aici, sunt oameni buni şi aici. Este bine oriunde. Binele ţi-l faci tu, binele eşti tu şi cel din jurul tău. Tu îţi alegi lumea în care vrei să te învârţi, să fie confortabilă pentru ceea ce eşti şi pentru ceea ce vrei să fii. Numai că pleci în SUA sau pleci în Franţa nu înseamnă că ai să fii o persoană de vază; dacă eşti în stare să devii cineva, ai să devii oriunde”, a subliniat Dan Cumpătă.
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.