Şi-a cumpărat doi ani şi jumătate din pensie cu 23.000 de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Şi-a cumpărat doi ani şi jumătate din pensie cu 23.000 de euro

GALERIE
coada bilete tratament-casa de pensii1
  • coada bilete tratament-casa de pensii1
- +

125 de persoane au semnat deja contracte cu Casa Judeţeană de Pensii Iaşi pentru plata retroactivă a contribuţiei sociale pe ultimii cinci ani.

 

Un ieşean a „scos de la saltea” aproximativ 23.000 euro pentru a-şi „cumpăra” doi ani şi jumătate de cotizare la plafonul maxim admis de Legea plăţii reatroactive a contribuţiilor de asigurări sociale. Intrat în vigoare pe 27 octombrie, actul normativ devine tot mai atractiv pentru ieşeni, 125 de persoane semnând deja contracte cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Iaşi. Cei mai interesaţi de această facilitate s-au arătat ieşenii care muncesc în străinătate şi au reuşit să strângă o sumă mai consistentă. Legea 186/2016 privind plata retroactivă  a contribuţiilor de asigurări sociale permite plata pentru maximum cinci ani de cotizare. Baza de calcul este echivalentul a cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, astfel că o lună de cotizare are o valoare de 328 lei, în timp ce plafonul maxim admis este de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv peste 3.500 lei/luna de cotizare. Din cei 125 de ieşeni care au semnat până în prezent contracte de asigurare socială, numai unul a ales să plătească la plafonul maxim admis pentru o perioadă de doi ani şi jumătate, astfel că întreg contractul a prevăzut plata unei sume de peste 106.000 lei. Potrivit datelor oferite de CJP Iaşi, doar şase ieşeni au ales să plătească pentru întreaga perioadă de cinci ani permisă de noua lege, dar la plafonul minim, respectiv o sumă de circa 20.000 lei. Pe categorii de vârstă, dintre ieşenii care au semnat contracte, 11 au vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, 24 între 40 şi 50 de ani, 44 între 50 şi 60 de ani, iar 46 între 60 şi 65 de ani.

 
Data limită este 27 aprilie 2017
 

Potrivit noii legi, poate încheia contract de asigurare socială orice persoană care, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau rezidenţă în România, îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii. Astfel, doritorii trebuie să nu fi avut calitatea de asigurat social în perioada pentru care se solicită această asigurare (n.r. – perioada noiembrie 2011 – noiembrie 2016), să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare şi să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada respectivă. Ieşenii care doresc să încheie un astfel de contract pentru perioade anterioare de maximum cinci ani la data semnării se pot prezenta la Casa Judeţeană de Pensii până pe data de 27 aprilie 2017. Totodată, la semnarea contractului este nevoie de actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în copie şi original (n.r. – alături de o procură autentificată în condiţiile legii în cazul încheierii prin mandatar) şi declaraţie pe proprie răspundere, care se completează la sediul CJP Iaşi. Fiecare persoană poate decide care este baza de calcul pentru stabilirea contribuţiei, dar aceasta nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară sau mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Totodată, suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, dar fără a depăşi data de 27 aprilie 2017.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Alexandru LĂZESCU

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Poate că etichetele ideologice nu sunt astăzi considerate importante, dar ele ar putea deveni în viitor pe măsură ce curentul progresist în ascensiune va dori să promoveze politici radicale de transformare a societăţii.

Filmuletul zilei

opinii

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

L-am ucis pe Paco!

Dana ȚABREA

L-am ucis pe Paco!

L-am ucis pe Paco! de Joaquim Bundó este cel mai recent spectacol de microteatru de la Avangardia, dintr-o serie de minispectacole de aproximativ douăzeci de minute, concepute la graniţa dintre film şi teatru, pentru oamenii în permanentă mişcare, fără prea mult timp liber, al căror timp costă bani şi care se relaxează puţin spre deloc, în secolul 21, secolul de dincolo de secolul vitezei. Ca estetică, este propusă comedia neagră şi se glisează spre incredibil, cu mijloacele actoriceşti ale credibilului, verosimilului.

Iohannis la Radio România Actualităţi

Michael ASTNER

Iohannis la Radio România Actualităţi

La ţară, cât stau în casă (şi stau tot mai mult, că, de, vremea, ziua tot mai scurtă...), merge radioul. Invariabil pe Radio România Actualităţi. Unde în câteva rânduri deja m-a surprins următoarea formulare: La cutare oră, preşedintele Klaus Iohannis va ţine o conferinţă de presă „pe care Radio România Actualităţi intenţionează s-o transmită”...

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.