anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Și-a cumpărat pastile pentru culturişti ca să slăbească, iar la vamă a suferit un șoc

GALERIE
Turanabol
 • Turanabol
- +

Vameşii români l-au pus pe un moldovean să plătească echivalentul unui Logan nou pentru trei cutii de pastile pentru culturişti. Trecute pe lista neagră în România, dar putând fi cumpărate fără probleme de pe internet şi vândute fără restricţii în Republica Moldova, pastilele respective au fost evalute de vameşi la 100 de lei bucata. Şi judecătorii au fost surprinşi de valoarea amenzii pentru o faptă care nu semăna nici pe departe a trafic de substanţe ilegale.

În septembrie 2020, Constantin G. se întorcea acasă, în Grătieşti, o comună componentă a Chişinăului, venind din Ucraina. Contractase de pe net serviciile unui şofer de ocazie. Conform propriilor declaraţii, la ieşirea din România pe la Sculeni, nu le-au fost controlate bagajele. La controlul paşapoartelor însă, poliţistul de frontieră nu a găsit ştampilele de intrare în România, puse de ucraineni pe ultima pagină. Ca urmare, moldoveanului i s-a spus să-şi ia geanta şi să meargă în interiorul clădirii la un control. Încercând să găsească alte acte, basarabeanul şi-a golit geanta, în care avea bani, acte şi 300 de pastile, pe care le lua pentru a slăbi. Le-a arătat poliţiştilor şi fotografii de când începuse cura de slăbire. Ce nu ştia Constantin G. era că Turanabolul este inclus în România pe lista substanţelor dopante de mare risc.

Conform Legii 104/2008, privind prevenirea şi combaterea producerii din traficului ilicit de substanţe dopante, scoaterea din ţară de steroizi sintetici se pedepseşte cu amendă de la 30.000 la 45.000 de lei. Ca urmare, moldoveanul a fost amendat cu 30.000 de lei. Deşi enormă, suma reprezenta minimul prevăzut de lege. Şi încă avusese noroc. Din august anul trecut încoace, aceeaşi faptă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea între 2 şi 7 ani.

Explicaţiile date de moldovean, că dincolo de Prut pilulele în cauză nu sunt supuse niciunei restricţii sau faptul că Turanabolul, conceput în urmă cu 60 de ani în fosta Republică Democrată Germană, poate fi cumpărat online fără probleme la un preţ de 150-200 lei cutia cu 100 de pastile, fiind folosit curent de culturişti, nu au contat. Cu explicaţii similare s-a adresat Constantin G. şi instanţei, încercând să demonstreze că nu făcuse nimic grav. De partea cealaltă, reprezentanţii Direcţiei Regionale Vamale au apreciat că cele 300 de pastile reprezintă o cantitate prea mare pentru a se lua în considerare consumul propriu. Deci, basarabeanul era traficant.

Magistraţii Judecătoriei au analizat procesul-verbal întocmit de vameşi, fără a-i găsi vreun cusur care să-l facă atacabil din punctul de vedere al formei şi conţinutului. Pe de altă parte, nici moldoveanul nu negase fapta de care era acuzat. În plus, explicaţiile date de Constantin G. nu înlăturau caracterul contravenţional al faptei. Totuşi, lipsea caracterul ilicit al comportării petentului.

„Orice sancţiune juridică, inclusiv cea contravenţională, nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de reglare a raporturilor sociale, de formare a unui spirit de responsabilitate, iar pentru aceasta nu este necesar ca în toate cazurile să se aplice sancţiunea amenzii. Sancţiunile juridice constituie nu mijloace de răzbunare a societăţii, ci de prevenire a săvârşirii faptelor ilicite şi de educare a persoanelor vinovate”, au apreciat judecătorii.

Aceştia au considerat că, în cazul de faţă, este suficientă acordarea unui simplu avertisment în locul amenzii. Soluţia nu a fost însă acceptată de Direcţia Vamală, care a declarat apel. Acesta a intrat recent pe rolul Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.