anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Şi-a dus părinţii la azil şi n-a mai plătit. Va achita restanţele doar pentru tată

GALERIE
azil
 • azil
- +

Fiul urma să plătească, potrivit înţelegrii scrise, 1.600 lei lunar pentru ambii părinţi.

Un ieşean a fost chemat în judecată de un azil privat, gestionat de o fundaţie, pentru plata serviciilor asigurate părinţilor săi. Ieşeanul a plătit o vreme, dar apoi au început să se adune restanţele. Judecătoria a dat dreptate fundaţiei, dar numai pe jumătate. Ieşeanul va trebui să plătească pentru tatăl său, dar nu şi pentru mamă, decedată între timp.

În decembrie 2015, fundaţia „Izvor” a încheiat cu A.L. şi M.L. două contracte de prestări servicii sociale, cei doi bătrâni fiind reprezentaţi de fiul lor, C.L. Acesta urma să plătească lunar câte 1.600 de lei pentru cazarea celor doi părinţi ai săi. În următorii ani, contribuţia s-a majorat treptat, ajungând în 2020 la 2.250 lei lunar. Bătrâna, A.L., a rămas în centru până la deces, iar C.L. a părăsit azilul în 2020. Dacă iniţial, plăţile s-au făcut la timp, ulterior ele au devenit sporadice, adunându-se restanţe de 27.750 lei pentru mamă şi aproape 40.000 lei pentru tată.

În analiza cazului, magistraţii Judecătoriei s-au raportat pe de o parte pe reglementările referitoare la contractele încheiate între persoane, iar pe de altă parte pe cele referitoare la succesiune. Astfel, contractele au fost încheiate între fundaţie şi beneficiari, respectiv cei doi bătrâni, fiul fiind plătitorul obligaţiilor asumate de părinţii săi. Ca urmare, în aprecierea judecătorilor, nu el era dator faţă de azil, ci părinţii săi, ca beneficiari ai serviciilor de cazare şi îngrijire.

Magistraţii au decis ca datoria aferentă tatălui, de 39.300 lei, să fie plătită în solidar de acesta şi de fiu. Situaţia datoriilor mamei a rămas însă nesoluţionată, dintr-un motiv simplu: nu s-a dovedit că fiul ar fi fost moştenitor al mamei sale şi deci, că ar fi preluat şi datoriile acesteia.

„Dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de opţiune, se stinge dreptul de a accepta moştenirea şi, odată cu acest drept, se stinge cu efect retroactiv şi titlul său de moştenitor, devenind străin de moştenire; cu alte cuvinte, stingerea prin prescripţie a dreptului de opţiune atrage stingerea chiar a vocaţiei succesorale. Aşadar, atât timp cât reclamanta nu a dovedit că pârâtul C.L. a acceptat moştenirea rămasă după defuncta sa mamă A.L., masă succesorală ce cuprinde atât activ, cât şi pasiv, acestea constituie tot atâtea argumente pentru neobligarea pârâtului la suportarea sumelor decurgând din serviciile sociale prestate în favoarea defunctei”, au argumentat judecătorii.

Cererea azilului în privinţa celor 27.750 lei rămaşi neplătiţi de către A.L. a fost astfel respinsă. Soluţia Judecătoriei a fost atacată cu apel de fundaţia „Izvor”, cazul intrând ieri pe rolul Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.