Rețeaua analfabeților ieșeni care au spoliat zeci de milioane. Cum funcționează? Cum se împart banii? Cine e în spate?
Evazionistii fiscali par sa se fi concentrat în doar trei localitati din judet. Cei mai multi (...)
citeste totluni, 08.03.2021
Cind i-am spus unui foarte bun prieten ceva mai tinar ca am fost la un concert si a fost curios de detalii, m-a descusut „Da’ cine-i Patricia Kaas?“. Buna intrebare! Cel mai simplu a fost sa ii raspund tot cu o intrebare: „Ma, da’ tu de Angela Similea ai auzit?“. Raspunsul afirmativ m-a incurajat sa ii explic ca asa cum Angela Similea este o „doamna a muzicii romanesti“, la fel si Patricia Kaas este o „doamna a muzicii franceze“. Stati, nu va repeziti sa va aplecati dupa pietre, lamuresc imediat comparatia!
Folosita in scopuri general-ilustrative, de fapt educative, comparatia de mai sus functioneaza doar pe un anumit palier, anume cel al reputatiei locale a fiecareia dintre cele doua artiste. In rest, putem admite ca, pe linga aceasta similitudine, mai exista o multime de diferente. De pilda, avem de notat o diferenta de virsta, dar mai ales una de loc de nastere si – pe cale de consecinta – de apartenenta la o cultura minora (Angela) sau, dupa caz, majora (Patricia). Iar de aici incolo sint necesare citeva precizari. Neavind pretentii de connaisseur, nu ma incumet la ierarhizarea tehnicilor vocale si a preferintelor de repertoriu, dar gasesc potrivit de subliniat ca, evoluind intr-un sistem sanatos de showbiz si avind avantajul unei limbi de circulatie, frantuzoaica (de fapt, pe jumatate nemtoaica, alsaciana fiind...) a reusit sa treaca dincolo de conditia de diva locala, cimentindu-si definitiv statutul de vedeta internationala. Cum asta? Pai, am vazut pe 19 iunie, la Iasi, in fata Palatului Culturii, cu ocazia spectacolului Kaas chante Piaf, desfasurat in cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE).
O demonstratie de profesionalism
Ca sa intelegi ce inseamna meserie in showbiz, trebuie sa mergi neaparat la concertul unui star international. La Iasi, pina la Patricia Kaas, l-am mai vazut pe Goran Bregovici, in urma cu citiva ani, tot in fata Palatului Culturii. (La Julio Iglesias, pe stadionul din Copou n-am ajuns, asta e.) Hmm... Genuri foarte departate, da, insa nu doar la nivel de gen muzical sau in ceea ce priveste conceptul de show, de acord. Oricum, ceea ce a frapat la concertul de miercuri a fost nivelul de expert. Adica toate detaliile au tradat un inalt nivel de elaborare si de expertiza: de la lumini la proiectiile video, trecind prin coregrafie, durata, pauze, costume, muzicieni, regie, selectia pieselor etc., etc., etc. Rezumind, toata intimplarea de pe 19 iunie din fata Palatului Culturii a transpirat a profesionalism.
Insa de transpirat au transpirat serios si toti cei care au evoluat pe scena: cei trei instrumentisti plus dansatorul (de-a dreptul genial, trebuie sa subliniez asta!), in frunte cu Patricia Kaas, care nu s-a menajat absolut deloc. La cei nu-spunem-citi ani ai ei, pentru ca nu este elegant, avea optiunea perfect acceptabila de a se fi lipit teapana de microfon pentru a oferi un recital magistral, lucru – imi inchipui – relativ simplu de obtinut atunci cind ai o voce cu totul speciala, o forta in continuare extrem de puternica si o tehnica interpretativa, isi dau seama chiar si necunoscatorii ca mine, rar intilnite. A preferat totusi sa danseze (a nu se intelege prin asta ca s-a bitiit de pe un picior pe altul), sa schimbe tinute, sa se lipeasca de scindura scenei, sa cocheteze cu publicul, sa-l antreneze, sa... sa faca un show à la carte, ce sa mai vorbim!
Omagiere, nu copiere
Poate sa para oarecum surprinzator faptul ca o cintareata de calibrul Patriciei Kaas, cu niste albume personale la CV suficient de consistente incit sa fi vindut pina acum vreo cinci milioane de exemplare potrivit Wikipedia, vine sa ne cinte in dulcele nostru tirg piesele atit de prafuite pentru noi ale lui Edith Piaf. Oricit de valoroase ar fi fost acestea, ele s-au intimplat in prima jumatate a secolului trecut. I-au murit compozitorii? S-or fi pensionat, saracii? Sau poate sint bolnavi? Ei bine, nici pe departe! Doamna Kaas este inca in pozitia de a lansa oricare dintre compozitorii talentati ai momentului, dar aflati inca in faza de juniorat, acceptind sa le interpreteze creatiile. In plus, albumul sau omagial la adresa celei ce a fost Edith Piaf nu este nici, vai de mine!, copy/paste, nici o recirculare ieftina. Asa ceva am vazut deja cu totii, si sintem satui de citeva generatii. Unde? La liota de Elvis impersonators, adica la acei pretinsi artisti care isi lasa perciuni si imbogatesc frizerii ca sa-i faca sa semene cu Regele rock’n’roll-ului pentru a-i lalai piesele din spatele unor ochelari fumurii, tinindu-se mai mult sau mai putin inspirat de o chitara. Nu. Spre deosebire de acestia, Patricia Kaas nu este la ani-lumina de inceputul unei cariere reale, ci la apogeul ei. Adica, era sa cacofonez, cam exact atunci cind o reintoarcere la radacini chiar „face sens“, vorba americanului. Reorchestrate, regindite si reinterpretate intr-o maniera proprie, puse in scena si completate cu un material video de clasa, piesele si spiritul lui Piaf au reinviat.
Revenind, daca tot este vorba despre un omagiu, o doamna il face cum se cuvine. Iar Patricia Kaas nu doar ca i-a cerut publicului sa se ridice pentru un minut, ci s-a reinventat efectiv pentru acest album si pentru turneul aferent, fara a-si pierde totusi personalitatea, ci imbogatindu-si-o. Pentru ca poate.
P.S.: Artista a putut, traducatoarea nu. A gafat la greu, mititica, dar nu-i vina ei, ca era cruda si s-a simtit asta. Vina e a cui a desemnat-o. Peste citiva ani o vom aprecia, fara indoiala. Ah, faptul ca francofonii din public, deloc putini, s-au stricat de ris a contribuit la atmosfera. (Florin IORGA)
Cuvinte cheie: + Patricia Kaas, FIE Iasi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Porsche îşi creşte participaţia de la 15 la 24% la producătorul croat de automobile electrice Rimac
VIDEO Ceaușescu: „Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști”
Soția penalului Verginel Gireadă, subprefect, după ce ea și soțul au făcut rocada la primărie
Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență
Primele declarații ale criminalului din Onești: nu regretă că i-a omorât pe cei doi meșteri
PSD, disperat să țină în viață Secția Specială a Adinei Florea
Alte 2.280 de cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore. La Iași, 54 de noi cazuri
Doi soți vasluieni au murit la două ore distanță. Au fost căsătoriți 60 de ani
Orașele din România cu cei mai mulți beneficiari de ajutor social, în ianuarie 2021
Veolia Energie Iași anunță lucrări pentru remedierea avariei survenite la Magistrala 2
Cazul nou-născuților care au murit la spitalul Suceava în 2015: apa era otrăvită
Tatăl celebrei gimnaste Cătălina Ponor a fost arestat. A bătut doi polițiști
Temperaturi de până la 15 grade și variații termice. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
FOTO Ceahlăul a oferit iar spectacol. Cum s-a văzut de la Iași, pe 7 martie
Liderul trupei Cargo, Adi Bărar, a murit după ce a fost infectat cu Covid-19
Efectul vaccinării a 40% din populația Israelului. S-au redeschis restaurantele și cafenelele
COVID nu se dă dus din județul Iași. Incidența a crescut până la 7,02 în Roșcani
Cinci fotbaliști români, implicați într-un accident rutier grav în drum spre stadion
Mesajul furios lăsat de o mămică pe o mașină parcată pe trotuar
VIDEO Ia priviți ce jandarm ”viteaz” are România. Dă cu sete într-un copil
COVID, al III-lea val: secțiile ATI pline, șase decese. Situația la Iași
Cursă aeriană spre Dublin de la Iași, operată de HiSky. Cât costă biletul
Mai avem de așteptat implementarea sistemului de e-ticketing. Faza de studiu
În două zile, şase ieşeni au fost răpuşi de COVID. Numărul total al deceselor: 614
27 de şcoli din județul Iași sunt în scenariul roşu. Numărul ar putea crește
Livadă de cireși distrusă de hoţi. Păgubitul a cerut un milion, instanţa i-a dat 2.200 lei
Traficanții cu nume ciudate, Losangeles, McDonald’s şi Barcelona, vor să fie liberi
Favor pentru un hoț: a furat o sacoşă plină de pastă de dinţi din centrul Iașului
Și-a pus amicul la pământ, apoi i-a furat adidaşii din picioare şi telefonul din buzunar
Pedeapsa unui asistent medical beat care a şicanat în trafic o ambulanţă
De unde așteptăm salvarea! Ambulanța Iași - 13 intervenții pe oră. 60% dintre mașini trebuie casate
S-au înmulţit cazurile de copii cu arsuri grave. Șapte internați la Iași zilele trecute
O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică
Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie
Alexandru LĂZESCUDespre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Nichita DANILOVLiviu Suhar |
Dana ȚABREARaportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă |
Michael ASTNERO întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.