Și-a împușcat din greșeală tatăl. Mai are drept să dețină armă de vânătoare?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Și-a împușcat din greșeală tatăl. Mai are drept să dețină armă de vânătoare?

GALERIE
arme
  • arme
- +

Poliţiştii i-au refuzat acest drept, judecătorii de la Tribunal i-au contrazis. În final, Curtea de Apel a fost de partea Poliţiei.

Un bărbat condamnat pentru că îşi împuşcase accidental tatăl a cerut să i se permită din nou deţinerea unei arme. Deşi fapta a fost comisă în urmă cu peste un deceniu, intervenind şi reabilitarea de drept, poliţia a refuzat să-i aprobe cererea, apreciind că bărbatul reprezintă încă un pericol. Cazul a ajuns în faţa instanţei.

În aprilie 2008, Mihai Nicoară a participat, împreună cu tatăl său, la o partidă de vânătoare de mistreţi pe fondul din extravilanul localităţii Poieneşti din judeţul Vaslui. Vânătoarea nu era autorizată, iar în acea perioadă împuşcarea mistreţilor era prohibită, fiind vorba deci de o acţiune de braconaj. În plus, la acel moment, Nicoară nici nu mai avea dreptul de a folosi arma, acesta fiindu-i suspendat cu câteva săptămâni înainte, pentru o perioadă de 6 luni. În timpul vânătorii nocturne, Nicoară şi-a împuşcat din greşeală tatăl, provocând decesul acestuia. Bărbatul avea să fie condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării, iar dreptul de deţinere şi folosire a armelor letale i-a fost anulat.

Anul trecut, Nicoară a cerut reautorizarea ca deţinător de armă de vânătoare. Conform legii, pentru a primi acest drept, solicitantul trebuie să fie major, să nu fi fost condamnat sau inculpat pentru infracţiuni comise cu intenţie la pedepse de peste un an de închisoare, să nu prezinte pericol pentru ordinea publică şi să nu fi pierdut sau să i se fi fost sustrasă o armă în ultimii 5 ani. De asemenea, cererea de autorizare trebuie depusă după minim doi ani de la eventuala anulare a dreptului de port-armă.

Deşi cazierul îi era curat, vechea condamnare fiind ştearsă ca efect al împlinirii termenului de reabilitare de drept, poliţia a apreciat că Nicoară reprezintă încă un pericol public. Această apreciere a fost contrazisă însă de magistraţii Tribunalului Vaslui. "Săvârşirea unei infracţiuni din culpă în urmă cu 12 ani nu poate constitui temei al reţinerii faptului că reclamantul reprezintă un pericol pentru ordinea publică. De nicăieri din actele dosarului nu rezultă că reclamantul ar mai fi săvârşit vreo faptă antisocială sau că are dificultăţi în stăpânirea de sine", au argumentat aceştia în martie decizia de a-i permite lui Nicoară să redevină vânător.

Nu de aceeaşi părere au fost însă judecătorii Curţii de Apel ieşene care au judecat recursul înaintat de Poliţie. Plecând de la aceleaşi date, magistraţii au considerat poziţia poliţiştilor ca fiind corectă. "Nicoară nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea persoanelor, în ceea ce priveşte bonitatea comportamentală. Însă, cu privire la securitatea armei, utilizarea armei fără autorizaţie, consumul de alcool în timpul partidelor de vânătoare, vânarea de specii a căror vânare este prohibită se ridică semne de întrebare. Vânătoarea fiind un sport periculos, atât pentru om, cât şi pentru natură, legislaţia necesită a fi respectată strict, nerespectarea dispoziţiilor legale putând avea efecte fatale. Dreptul la armă nu este un drept fundamental garantat de Constituţie. Ceea ce i se impută reclamantului este faptul că este «certat cu legea», nu anumite fapte antisociale. Nu contează ce normă a încălcat sau dacă a fost condamnata penal, ci faptul că există date şi informaţii privind săvârşirea de fapte antisociale, şi chiar infracţiuni", au motivat judecătorii decizia de admitere a recursului.

Sentinţa fiind definitivă, Nicoară nu va mai putea deţine vreodată o armă de foc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.