Şi banii zboară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Şi banii zboară

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Ştiti cam cât pierde statul, anual, din contrabanda cu ţigări? Cam 500 de milioane de euro. Deci, atenţie!, vorbim doar despre contrabanda cu ţigări, dar fenomenul cuprinde mult mai multe „sectoare de activitate”, cu ghilimelele de rigoare: de la traficul de combustibili şi alcool, până la la cel de droguri şi armament, de la traficul de medicamente, până la cel de cosmetice şi jucării. Să nu mai vorbim de traficul de influienţă!

În atari conditii, poate ar trebui ca măcar jumătate din numărul mascaţilor „fioroşi”, arondaţi cam câte patru la vreun încătuşat, să fie detaşaţi pe frontiera de nord, de sud, de est, spre a a întări, efectivele Poliţiei de Frontieră, care fac, şi ele, ce pot, dar care sunt copleşite de numărul tot mai mare de traficanţi şi de dotarea lor tot mai performantă.

Ar trebui să vină pe graniţa UE, pe unde ajung în ţară milioane de pachete de ţigări ruseşti şi ucrainene, produse „For duty free only” (numai pentru scutire de taxe vamale), după cum ”cinstit” scrie pe ele. Sigur că, până la urmă, pe sărăcia lucie care a cuprins trei sferturi din populaţia României, contrabanda cu ţigări poate părea o „afacerea corectă”, din care câştigă ambele părţi: traficantul, până la 300 la sută, iar cumpărătorul, până la 50 de procente, unicul păgubit fiind statul, care a pierdut în ultimii cinci ani, de când fenomenul creşte constant, peste două miliarde de euro, adică, vreo 300 de kilometri de autostradă.

În aceste condiţii, guvernul care nu găseşte bani de alocaţii, deşi declarativ spune că îi are, trebuie să fie, cu siguranţă, mult mai hotărât în a-i ajuta pe cei care se luptă cu fenomenul contrabandei. Întrucât, una e să citeşti despre cum merge contrabanda cu ţigări pe graniţă şi să afli, din statistici, că e puternic contracarată şi că scade de la an la an, şi alta e să te implici ferm în eradicarea fenomenului, mai ales că practic aceasta înfloreşte de la an la an.

Aşadar, aveţi idee câţi bani ne-au zburat în ultimul an din buzunarul naţional din traffic, indiferent de care? Dacă nu, sună-ţi un prieten! Eventual la Palatul Victoria.

 Ing.dr.ec Traian Dobre


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.