Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şi cei "mari" pică. Povestea a două companii ieşene care au schimbat succesul cu colapsul

GALERIE
fotbal feminin-Ambrosie Adrian si Constantin Comanescu_2bogdan-solcanu-in-picioare-199x300
  • fotbal feminin-Ambrosie Adrian si Constantin Comanescu_2
  • bogdan-solcanu-in-picioare-199x300
- +

Firmele deţinute de omul de afaceri Constantin Comănescu (FOTO1) şi de fiul fostului senator PSD Ion Solcanu (FOTO2) au grave probleme financiare. REMAT SA cere instituirea concordatului preventiv, iar societăţii The Red Point SA i s-a cerut intrarea în insolvenţa.

Suprize de proporţii în economia ieşeană. Două societăţi cunoscute din municipiu au serioase probleme financiare. Acestea sunt REMAT SA şi The Red Point SA, societatea fiului fostului senator ieşean Ion Solcanu. În urmă cu doi ani, Remat SA ocupa locul şase în top 10 cele mai importante societăţi din judeţ, clasament realizat în pe baza cifrei de afaceri din anul 2012. În baza datelor similare de anul trecut, Remat SA nu a mai prins vreun loc fruntaş în acest top. Potrivit clasamentului din anul 2013 realizat de Forbes România, Constantin Comănescu era plasat pe locul doi, în judeţ, cu o avere de 27 milioane euro. La nivel naţional el era plasat pe locul 152.

Cere acordul creditorilor

Prima unitate menţionată, deţinută de omul de afaceri ieşean Constantin Comănescu, a solicitat în urmă cu trei zile Tribunalului Sindic intrarea în concordat preventiv. Conform ultimului bilanţ depus de reprezentanţii firmei, Remat SA a declarat pentru anul precedent datorii de aproximativ 79,5 milioane lei. Cifra de afaceri a societăţii în anul 2013 este de 113 milioane lei. Remat a încheiat anul trecut cu un profit net de circa 2 milioane lei, conform datelor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Faţă de situaţia consemnată în urmă cu doi ani, în 2013 datoriile companiei au scăzut cu aproape 17 milioane lei. Concordatul preventiv este definit de site-urile de specialitate drept un contract încheiat între debitor, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin două treimi din valoarea creantelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte. Prin solicitarea acestei acţiuni, debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale şi de acoperire a creanţelor acestor creditori împotriva sa. Totodată, creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depăşire a dificultăţii în care se află întreprinderea debitorului. Deşi s-a încercat în repetate rânduri contactarea lui Comănescu, acesta nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor “Ziarului de Iaşi”. 

Afaceri în scădere

A doua firmă cu mari probleme financiare aparţine fiului fostului senator PSD Ion Solcanu. Societăţii The Red Point SA, deţinută de Bogdan Solcanu, i s-a depus la Tribunalul Iaşi, Secţia II civilă-faliment, cerere de intrare în incapacitate de plată. Creditorul care a solicitat începerea acestei acţiuni este SC Eastsoft IT SRL, prin SCA Dojana & Asociaţii, se arată pe portalul Ministerului Justiţiei. Faţă de situaţia înregistrată în urmă cu doi ani, anul precedent firma a derulat afaceri în scădere cu trei milioane. Cifra de afaceri declarată pentru anul 2013 este de 11,3 milioane lei. Comparativ cu datele din anul 2012, şi profitul net obţinut se prezintă în scădere. Dacă în urmă cu doi ani firma era “pe plus” cu 225.000 lei, anul trecut doar 65.000 lei a fost valoarea acestui indicator, se arată pe site-ul Finanţelor Publice. Firma The Red Point SA are de recuperat creanţe în valoare de 44,5 milioane lei.

Probleme mai vechi

Problemele financiare ale lui Bogdan Solcanu nu sunt de dată recentă. Conform datelor publicate anul trecut de “Ziarul de Iaşi”, un executor judecătoresc a scos la licitaţie, pe data de 16 septembrie 2013, imobilul fiului fostului şef PSD Ioan Solcanu, pentru un debit către BRD Group Societe Generale. Urmărirea silită a lui Bogdan Solcanu şi a soţiei acestuia a început din anul 2012, din cauza mai multor contracte de credit şi de garanţie mobiliară garantată care nu au fost achitate. Pentru recuperarea debitului, executorul judecătoresc a scos la licitaţie în septembrie 2013 apartamentul soţiei lui Bogdan Solcanu, fosta realizatoare TV Ingrid Solcanu. Imobilul are o suprafaţă de 59 mp şi este situat la parterul unui bloc de pe strada Arcu, nr. 64. Preţul de începere a licitaţiei, stabilit la acea dată în urma unei evaluări, era de 262.633 lei. Potrivit portalului Justiţiei, în litigiul cu BRD, sentinţa de executare silită a fost atacată cu recurs de Bogdan Solcanu. Acţiunea acestuia a fost însă respinsă în luna martie 2014 de magistraţii ieşeni de la Secţia II civilă-contencios administrativ şi fiscal, decizia Tribunalului Iaşi fiind irevocabilă. Nu în ultimul rând, la o lună distanţă de la acest moment, problemele financiare ale fiului fostului senator s-au agravat. Pentru recuperarea datoriilor către stat, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a demarat în instanţă procedura de validare a popririi pe veniturile lui Bogdan Solcanu. Terţ poprit în acest dosar este firma deţinută de acesta, The Red Point SA.

Contracte cu CFR

De-a lungul vremii, potrivit presei locale şi centrale, firma The Red Point SA a fost abonată la contracte din bani publici. Dintre acestea, contractele încheiate de firmă cu Societatea Naţională Căile Ferate Române au fost cele mai mediatizate, îndeosebi datorită profitului imens obţinut de patronatul The Red Point în urma derulării acestora. Până la închiderea ediţiei, jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” nu au reuşit să obţină un punct de vedere din partea lui Bogdan Solcanu. Totuşi, tătăl acestuia, fostul senator ieşean Ion Solcanu ne-a spus că în măsura în care Bogdan Solcanu va considera utilă o intervenţie în presă ne va contacta. “Eu am înregistrat numărul dumneavoastră de telefon. Dacă Bogdan va crede de cuviinţă vă va contacta”, a transmis telefonic fostul senator PSD Solcanu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri