anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 28.09.2022

Şi după 40 de ani se poate folosi pilula contraceptivă

GALERIE
contraceptie-40-de-ani
 • contraceptie-40-de-ani
- +

Raluca Damian, 39 ani: ”Peste două luni voi naște primul meu copil. Nu am avut probleme în a rămâne însărcinată, doar am tot amânat, și eu și soțul meu, pentru a ne consolida carierele. Medicul meu ginecolog spune că aș mai putea avea și alte sarcini dar, sincer, ne-am dori să ne oprim aici. Pe de altă parte, prietene care au și ele copii mi-au spus că imediat după ce naști poți rămâne mai ușor însărcinată. Nu știu dacă este mit sau adevăr dar, recunosc, mi-a ridicat niște semne de întrebare. În plus, nu știu dacă pot să iau contraceptive imediat după naștere, mai ales că eu intenționez să-mi hrănesc copilul la sân. Am mai citit pe diferite forumuri de pe net că după vârsta de 40 ani se schimbă medicația contraceptivă. De aceea, vă rog să mă sfătuiți ce să fac pentru a avea o viață de cuplu normală dar, în același timp, să fiu și protejată de o nouă sarcină”.

Dr. Irina Cațighera, medic primar planning familial, Maternitatea ”Cuza Vodă”, Iași: ”Adresarea pentru consiliere către serviciul de contraceptie - planificare familială este mai mult decat binevenită, având în vedere anumite particularități de care vom ține cont, legate de vârstă, starea de primigestă și primipară, dorința de a nu mai avea copii. Aceleași informații le-ați putea primi și participând, împreună cu soțul, la cursul "Școala Părinților", care are loc lunar în cadrul Maternității Cuza Vodă, curs care se bucură de o largă participare și în cadrul căruia participanților li se oferă informații legate de naștere, alăptare, creșterea copilului, particularitățile contracepției în perioada de alăptare.

Dr. Irina Cațighera, medic primar planning familial, Maternitatea ”Cuza Vodă”, Iași

Într-adevăr, profilul femeii însărcinate s-a modificat în ultimii ani, apărând două extreme: gravida foarte tînără, de 12 - 13 ani chiar, și gravida trecută de 35 ani. Primele situații apar pe fondul lipsei de informație sau a falsei informații, a neglijenței părinților, a senzației că este privată de aprecierea și iubirea anturajului, a părăsirii precoce a școlii, uneori după ciclul primar. În cel de al doilea caz, vorbim de femeia realizată profesional, aflată sau nu într-un cuplu și care își dorește un copil căruia să-i poată oferi un bagaj sentimental și educațional corespunzător.

Desigur că o sarcină apărută la 39 de ani nu exclude o altă sarcină în viitor așa că, în cazul în care nu v-o doriți, intervenim cu metode contraceptive specifice. Riscul de a rămâne însărcinată în perioada de alăptare este mare, alaptatul, chiar din 3 în ore și chiar nocturn fiind o opțiune contraceptivă naturală cu rată mare de eșec, respectiv sarcină nedorită, crescut fiind și de neregularitățile ciclului menstrual (absența menstruației sau sângerări neregulate) ceea ce face imposibil calculul perioadei fertile.

O altă problemă pe care desigur ați discutat-o cu medicul care vă urmărește sarcina este modul în care veți naște, natural sau prin cezariană. Faceți parte din categoria primipare în vârstă și, desigur, varianta intervenției chirurgicale nu a fost exclusă, chiar dacă aveți o stare bună de sănătate, ați practicat sport în liceu și facultate și vă doriți să nașteți natural. În cazul cezarienei, este indicat să nu rămâneți însărcinată timp de 2 ani, riscul iminenței de avort sau de naștere prematură fiind crescut în cazul uterului cicatricial, situație în care utilizarea contracepției este obligatorie.

Indiferent de modalitatea prin care veți naște se recomandă un repaus sexual de 40 zile după care aveți nu una ci diverse metode contraceptive la dispoziție: de la banalul prezervativ folosit la toate contactele sexuale (așa cum spuneam, nu putem aplica metoda calendarului din cauza neregulărității sângerărilor menstruale), la contracepția hormonală (pilula sau contracepția injectabilă), dispozitivul intrauterin sau steriletul, implantul contraceptiv, toate acestea fiind metode complet reversibile sau, în cazul în care ați hotărât că nu vă mai doriți copii, sterilizarea chirurgicală (ligatura tubară, respectiv vasectomia).

Desigur, ați auzit că pilulele nu sunt indicate femeilor care alăptează. Fals. O femeie care alăptează poate folosi pilule monohormonale cu progesteron (POP), care nu interferă cu alăptarea, singura pilulă aflată în prezent în farmaciile din țară fiind Cerazette. Administrarea poate fi inițiată din ziua a 40-a, de la naștere. Dacă ați folosit contraceptive orale în trecut, veți observa o diferență importantă: aceste pilule nu reglează ciclul menstrual, reactivitatea diferă funcție de pacientă, este posibil să nu aveți deloc menstruație, să aveți sângerări neregulate sau, extrem de rar, sângerare minimă pe ultimele pilule, în oricare dintre situații fiind protejată de apariția unei sarcini. Nu intrați în stresul efectuării compulsive a testelor de sarcină: absența menstruației este total justificată de compoziția pilulei. Puteți utiliza Cerazette toată perioada alăptării. În momentul în care nu vă mai hrăniți copilul la sân urmează să schimbați  metoda contraceptivă, conform recomandării medicului. Ținând cont de faptul că veți avea peste 40 de ani, nu este indicată însă o pilulă combinată, progesteron plus estrogen (COC), din cauza posibilelor efecte adverse.

Dacă vi se pare dificilă administrarea zilnică a pilulei la oră fixă, puteti utiliza contracepție injectabilă, de asemenea pe bază de progesteron, disponibilă intermitent în farmacii, asigurând protecție contraceptivă, de aceeași înaltă calitate, între 8-12 săptămâni, funcție de produs.

Implantul contraceptiv conține tot progesteron, se inseră la nivelul brațului și are o durată de utilizare de 3 ani. Singurul efect advers, ca și în cazul contracepției injectabile, este neregularitatea ciclului menstrual care se poate menține toată această perioadă.

Vă este indicat și steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU), inserția este rapidă și nedureroasă, se poate face la 40 de zile după o naștere naturală și la circa 6 luni după cezariană. În condițiile unei sănătăți genitale perfecte, durata de utilizare este între 5 și 10 ani, cu condiția controalelor anuale și a respectării indicațiilor primite de la medicul care vi-l montează (evitarea expunerii îndelungate la frig și umezeală, recoltarea periodică a frotiului citodiagnostic - FCD și a culturii vaginale).

În cazul în care ați luat decizia de a nu mai avea copii, discutați din timp despre acest lucru cu medicul dumneavoastră care vă va indica ligatura tubară, metoda ireversibilă de contracepție sau sterilizare definitivă feminină ori vasectomia, sterilizarea definitivă masculină, intervenții chirurgicale care nu afectează libidoul și nici dinamica actului sexual, nu determină menopauza, respectiv andropauza precoce, ci doar aduc la zero fertilitatea”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.