Și Lucescu i-a cerut lui Chirica stadion la Iași. Selecționerul a devenit cetățean de onoare al orașului
Selecționerul naționalei de fotbal a României, Mircea Lucescu, și-a lansat la Iași cartea „Mirajul gazonului” și a primit titlul de cetățean de onoare al orașului.
Des gazdă a unor evenimente de ținută îndoielnică, Palatul Roznovanu și-a adus aminte luni de serile strălucitoare de altă dată, care l-au făcut celebru încă de acum 200 de ani. Asta ca urmare a faptului că palatul care acum este sediul Primăriei Iași a găzduit o manifestare de ținută, cu selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu, în prim-plan. Acesta și-a lansat o carte, „Mirajul gazonului” – ediția a II-a și a primit titlul de cetățean de onoare al orașului.
Ioanițoaia, laude pentru Iași
Lansarea de carte, moderată de directoarea Editurii Junimea, Simona Modreanu, a fost prefațată de un invitat de seamă, reputatul jurnalist Ovidiu Ioanițoaia, directorul Gazetei Sporturilor, dar și de scriitorii locali Mircea Radu Iacoban și Grigore Ilisei, precum și de Vasile Arhire, consilier al primarului Iașului, Mihai Chirica.
Pe lângă aprecierile legate de antrenorul tricolorilor – „Lucescu, al treilea cel mai titrat antrenor din toată lumea, nu e stăpânul fotbalului, e sclavul lui, e robul lui. Păcat că și-a dedicat prea mult timp fotbalului și nu a avut mai mult timp să scrie” -, Ioanițoaia, care consideră că Iașul e cel mai frumos oraș din România, a subliniat faptul că Poli trebuie să fie în prima ligă. Directorul GSP a mai avut apoi diferite intervenții care au relaxat atmosfera și a salvat una dintre erori, neprezentarea antrenorului Politehnicii, Emil Săndoi, odată cu cele ale unor foști fotbaliști, Paul Costaș, Corneliu Costăchescu și Leonard Cananău.
Iacoban: „Nu am schimbat o virgulă în manuscrisul lui Lucescu”
Iacoban a subliniat faptul că nu a schimbat nicio virgulă în manuscrisul lui Lucescu din 1981, când a apărut prima ediție a volumului „Mirajul gazonului”. Totodată, scriitorul a precizat că prima ediție nu a mai avut vreo lansare deoarece toate cărțile au fost vândute rapid, înaintea lansării, care era prevăzută după apariția cărții în librării
Ilisei și Arhire s-au referit la unele pasaje din „Mirajul gazonului”, iar din public au vorbit Emil Popescu, vechi amic cu Lucescu, și Săndoi.
Popescu a evocat diferite episoade care au developat permanenta sete de cunoaștere și de modernizare a tehnicianului, iar Săndoi a spus că cel mai mare regret al carierei de jucător este că nu a fost antrenat de antrenorul tricolorilor.
Lucescu i-a cerut stadion lui Chirica!
Lucescu, care a avut mai multe luări de cuvânt, în care s-a referit la volum, la rolul capital al sportului în societate, a lăudat apăsat Iașul. Antrenorul, care va dona încasările generate de vânzarea cărții „Mirajul gazonului” unor copii nevoiași, a fost des aplaudat la scenă deschisă, mai ales când i-a spus primarului că speră ca promisiunile de construire a unui stadion nou să fie concretizate în scurt timp.
Chirica a dat asigurări că noua arenă va apărea în viitor, primarul înmânându-i apoi titlul de cetățean de onoare lui Lucescu. Acordarea titlului amintit a fost hotărâtă în august 2023, de Consiliul Local Iași, cu unanimitate de voturi.
Doi rectori lângă antrenorul naționalei
Evenimentul a umplut Sala Pogor a Palatului Roznovanu, în sală fiind prezenți și doi rectori ieșeni, academicianul Gerard Jităreanu, de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” și Liviu-George Maha, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
În sală au mai fost și nume din fotbal, politicieni locali, dar și mulți microbiști, fani ai lui Lucescu, care a fost asaltat de vânătorii de autografe, de un tratament asemănător având parte și Ioanițoaia.
Trăgând linie, un eveniment de excepție, care nu a putut fi umbrit de unele momente, scurte, care păreau decupate din vremurile de dinainte de 1989 sau de faptul că în Sala Pogor sunt și neoane arse sau de luminozități diferite.
Sursă foto: Facebook Primăria Iași
Publicitate și alte recomandări video