anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Și periferia are dreptul la un învățământ de elită! Periferia nu este mahala, ci zonă metropolitană! (P)

GALERIE
Marius_Ostaficiuc
 • Marius_Ostaficiuc
- +

Statul român are obligația de a sprijini actul educațional în toate formele sale. România se confruntă cu o problemă majoră din acest punct de vedere, iar factorii decizionali întârzie să ia măsurile necesare. An de an, mii de părinți se confruntă cu aceeași problemă. Oamenii se dau peste cap să-și înscrie copiii la școlile și liceele de elită, în timp ce unitățile de învățământ din zona metropolitană sau cartierele mărginașe au de suferit. Am discutat cu mai mulți părinți pe această temă și consider că trebuie să luăm atitudine la cel mai înalt nivel.

Concret, este nevoie ca statul român, ca Ministerul Educației și autoritățile publice locale să investească într-o infrastructură școlară adecvată cerințelor, proiect care poate veni la pachet cu ore făcute de profesorii de la unitățile de învățământ de elită și în centrele din zonele periferice.  Practic, autoritățile locale pot asigura, în baza unor investiții, o infrastructură școlară modernă, investiții în corpuri noi de școli și licee, în achiziția de mobilier și materii prime, iar Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, pot asigura prezența cadrelor didactice de la liceele de elită în alte unități. An de an vedem cum autoritățile locale se dau peste cap să investească în modernizarea școlilor, a liceelor, în asigurarea de facilități pentru comunitățile aflate într-o continuă creștere. Și totuși, cei care caută să plece din vâltoarea orașelor pentru liniștea din zona metropolitană nu au parte de un învățământ de calitate pentru copiii lor.

Degeaba se investesc milioane de euro în școli noi, dacă acestea rămân goale. Este necesar ca decidenții din Educație să ia în calcul un astfel de proiect, o modificare la legea Educației care să poată duce la promovarea unui învățământ similar în fiecare zonă, în fiecare localitate. Trebuie să recuperăm toate discrepanțele din acest domeniu, iar o inițiativă privind atragerea cadrelor didactice de la școlile și liceele de elită către unitățile periferice este de bun augur. România are nevoie de un învățământ de calitate, nu mai putem să facem discrepanțe între zonele urbane și cele rurale.

- Marius OSTAFICIUC, deputat de Iași -

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.