Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şi Udrea a luat plasă, dar era plină cu bani

GALERIE
udrea
  • udrea
- +

Patru inculpaţi din dosarul "Gala Bute" au recunoscut acuzaţiile DNA şi au povestit cum îi predau mita fostului ministru al Dezvolătorii. Un angajat din minister susţine că i-a dus Elenei Udrea în birou o geantă cu 900.000 de euro de la un om de afaceri.

Completul de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a citit, vineri, rechizitoriul din dosarul "Gala Bute" şi le-a adus la cunoştinţă inculpaţilor drepturile procesuale. Instanţa a arătat că dacă inculpaţii recunosc în totalitate faptele, limitele pedepsei închisorii se reduc cu o treime. Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), şi omul de afaceri Dragoş Botoroagă au spus că vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, în timp ce fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton au arătat în faţa instanţei că vor să fie judecaţi în procedură normală.


Gheorghe Nastasia a arătat că îşi menţine toate declaraţiile date la faza de urmărire penală. "Într-una dintre discuţiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la sută, reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanţate de minister. Acest comision era în realitate o mită şi nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean şi că va aduce această sumă", a declarat Nastasia. El a adăugat că, în septembrie 2011, la sediul MDRT, a vorbit cu Gărdean care i-a cerut situaţia cu sumele ce urmau plătite de minister, aferente lucrărilor executate de Termogaz Company SA. Nastasia a precizat că el nu i-a spus lui Gărdean ce procent să dea, pentru că omul de afaceri i-a lăsat de înţeles că ştie ce trebuie să facă, iar o lună mai târziu, omul de afaceri a venit la MDRT cu o geantă, spunând că sunt 900.000 de euro. "A venit la biroul meu din sediu şi mi-a spus ce e în geantă. Nu am deschis geanta şi nu am văzut concret ce era acolo. Mi-a spus că 900.000 de euro sunt în geantă şi că diferenţa e pentru un contract pe care l-a făcut cu Rudel Obreja pentru trei milioane de lei", a arătat Nastasia. Fostul secretar a adăugat că, în aceeaşi zi, i-a dus Elenei Udrea geanta. "Am fost în cabinetul dumneaei ... nu-mi amintesc precis la cât timp după plecarea lui Gărdean. Eu personal am dus-o acolo, era singură în birou. La intrarea în biroul ministrului era o secretară, dar nu-mi amintesc precis numele ei. Am lăsat geanta acolo, i-am spus că sunt de la Gărdean şi i-am spus şi că acesta a spus că restul banilor vor fi daţi de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului că în geantă sunt 900.000 euro. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reacţie", a mai arătat Nastasia.


Despre faptul că a primit o pungă cu bani de la Ştefan Lungu, Nastasia a arătat că fostul consilier al Elenei Udrea i-a spus că sunt bani de la Adrian Gărdean. El a precizat că a doua zi i-a dat înapoi punga cu banii lui Lungu, iar cu Udrea nu a discutat despre acei bani.

Botoroagă vrea să facă muncă în folosul comunităţii

Instanţa l-a audiat apoi pe Dragoş Botoroagă, administratorul firmei Consmin, care a arătat că în 2010, având dificultăţi legate de finanţările de la CNI, s-a sfătuit cu Ştefan Lungu ce să facă în cazul în care vine sfârşitul de an şi nu i se vor plăti facturile. "El a spus că trebuie să fac şi eu un efort. Pe parcurs am înţeles ce înseamnă acel efort. Era vorba să virez acei zece la sută prin firmele lui Lungu din banii primiţi de la CNI. Acele contracte nu erau necesare firmei mele. Am fost de acord să îi plătesc acest comision în modalitatea propusă de Lungu, prin firma lui Last Time Studio", a precizat Botoroagă.

Despre contractele încheiate de societatea pe care o administra, Consmin SA, cu firma lui Lungu, Botoroagă a spus că serviciile prevăzute în contracte au fost făcute, dar nu erau necesare. "Ştim amândoi de ce le-am făcut. Era o modalitate de a plăti procentul de zece la sută din încasările de la CNI", a mai spus Botoroagă. Omul de afaceri a arătat, în finalul declaraţiei, că ştie că a greşit şi regretă ce a făcut, precizând că este de acord să presteze muncă în folosul conunităţii.

O pungă cu 200.000 de euro

Ştefan Lungu a declarat, în instanţă, că omul de afaceri Adrian Gărdean părea că ştia reţeta comisionului de 10% aplicabilă ministerelor din România şi, în particular, la MDRT, sub toate denumirile şi sub toţi miniştrii.
El a precizat că nu avea o reprezentare directă la cine trebuiau să ajungă banii şi că a vorbit despre acest lucru doar cu Gheorghe Nastasia.


"La propunerea lui Gărdean, am acceptat să cumpăr în două rânduri, prin societatea Last Time Studio SRL, două posturi de transformare de la SC Electrotehno SRL, pe care apoi le-am revândut societăţii controlate de Gărdean, Termogaz, la preţuri mult mai mari. O parte din bani au rămas pentru acoperirea cheltuielilor mele cu TVA şi fazele aferente acelor tranzactii comerciale reale, iar restul i-am dat lui Nastasia în numerar din cadrul personal", a arătat Lungu. "Concret, nu pot spune o persoană care mi-a cerut să fac plata către cele trei societăţi, însă pot spune că discuţiile se purtau în birou, fiind prezente inculpatele Topoliceanu, Udrea şi alte persoane. Existau contracte în firmă, reale, fiscalizate, pentru lucruri reale şi muncă prestată în mod real", a arătat Lungu. Fostul consilier al Elenei Udrea a mai spus că Gărdean i-a dat o pungă cu bani, în care ar fi fost aproximativ 200.000 de euro, bani pe care i-a dat lui Nastasia, la statuia Aviatorilor din Capitală. Lungu a precizat că, o zi mai târziu, Nastasia i-a dat banii înapoi şi l-a atenţionat să se îndepărteze de Gărdean pentru că "personalul este dubios".


Dosarul "Gala Bute" a fost trimis instanţei supreme în aprilie, Elena Udrea fiind acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului sportiv şi de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Udrea: Singurele probe sunt declaraţiile

Elena Udrea a declarat vineri că dosarul ''Gala Bute'' este unul în care procurorii ''au îngrămădit în mare viteză acuzaţii diverse''. Ea spune că acuzaţiile care i se aduc nu sunt susţinute cu probe, iar declaraţiile date de foşti colaboratori le-a adus libertatea acestora şi reduceri succesive ale pedepsei. ''Abuz în serviciu în condiţiile în care nu se precizează ce anume am făcut eu defectuos, ori nu am făcut deloc, deşi ar fi trebuit să fac, în ceea ce priveşte implicarea MDRT în Gala Bute. Trei luări de mită, pentru care singurele probe sunt declaraţiile, mai greu sau mai uşor date de foşti colaboratori, care fiind puşi în faţa probelor şi cu ameninţarea arestării sfârşesc prin a recunoaşte că au luat bani, dar evident nu pentru ei, ci pentru şef, pentru Elena Udrea! Ceea ce le-a adus libertatea, mie arestarea şi pentru ei, în loc de o pedeapsă întreagă, reduceri succesive ale acesteia'', a scris Udrea pe Facebook.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri