Siegfried Mureșan: „Debirocratizarea accesării fondurilor europene este obligatorie”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un român negociază bugetul UE pentru următorii șapte ani

Siegfried Mureșan: „Debirocratizarea accesării fondurilor europene este obligatorie”

GALERIE
unu2patrucincisasenoualogogroup_RO_full-color
 • unu
 • 2
 • patru
 • cinci
 • sase
 • noua
 • logogroup_RO_full-color
- +

Unul dintre eurodeputații care vor negocia Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027 al Uniunii Europene este europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan este responsabil de coordonarea în interiorul grupului adomeniilor buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar.

Va fi o luptă extrem de dificilă, iar eu mă voi implica total. În luna ianuarie vor începe negocieri extrem de dure pe bugetul UE pe următorii șapte ani. Dacă ajungem la un numitor comun în cadrul PPE, având în vedere că suntem forța determinantă în Comisia Europeană și cel mai mare grup în Parlamentul European, atunci această poziție va fi coloana vertebrală a acordului între toate forțele politice. De precizat că avem nevoie de un echilibru între vechile priorități și noile priorități. Până acum, cea mai mare parte a bugetului UE a mers în agricultură și în fonduri structurale și de coeziune - vechi priorități. Dar faptul că au fost vechi priorități nu înseamnă că sunt demodate. Dimpotrivă, ele și-au dovedit utilitatea în timp. Noile priorități sunt: mobilitatea tinerilor - căci e clar că tinerii vor crește, vor trăi, vor lucra într-o Europă unită - trebuie să fie bine pregătiți pentru asta, trebuie să acumuleze experiențe internaționale; apoi, investiții în cercetare, în inovare, în securizarea frontierelor externe ale UE, combaterea migrației ilegale, combaterea schimbărilor climatice.”

Siegfried Mureșan a precizat că două măsuri sunt absolut necesare în următorii șapte ani: creșterea contribuției statelor membre și debirocratizarea.

Statele dezvoltate, care oferă mai mult decât primesc, vor un buget cât mai mic. Însă trebuie să le explicăm: dacă dorești să investim mai mult în combaterea schimbărilor de climă, în protecția frontierelor externe ale UE, nu putem avea un buget mai mic. Căci Marea Britanie, un stat bogat, se va retrage cel mai probabil pe 31 ianuarie 2020. Trebuie să creștem un pic contribuția la bugetul UE și trebuie să folosim fondurile mai bine. Vestea bună este că noul procuror-șef european pune pe picioare cu mare viteză Parchetul European, care va deveni funcțional până la sfârșitul anului 2020. Și va combate mai bine și mai hotărât frauda și evaziunea cu fonduri UE. Cea de-a doua măsură este reducerea birocrației fiindcă, în momentul de față, beneficiarii de fonduri UE cheltuiesc o mare parte din sumă pe consultanți. Este un pachet de măsuri propus de PNL, care are susținerea PPE și, între timp, și a unei majorități în PE: 1. Aceleași reguli valabile pentru toți și bazate pe regulile din țările care au avut cea mai bună absorbție de fonduri UE; 2. Eficientizarea și mai buna coordonare a controalelor și a auditului: dacă azi te-a controlat o instituție și te-a găsit în regulă cu toate documentele, mâine să nu te mai poată controla o altă instituție din același motiv; 3. Digitalizare: fără arhive în original, timp de cinci ani după ce au încheiat un proiect pe fonduri europene. Digitalizare totală, atât la depunerea proiectelor, cât mai ales la arhivare.”

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.