Siegfried Mureșan: „Debirocratizarea accesării fondurilor europene este obligatorie”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Un român negociază bugetul UE pentru următorii șapte ani

Siegfried Mureșan: „Debirocratizarea accesării fondurilor europene este obligatorie”

GALERIE
unu2patrucincisasenoualogogroup_RO_full-color
 • unu
 • 2
 • patru
 • cinci
 • sase
 • noua
 • logogroup_RO_full-color
- +

Unul dintre eurodeputații care vor negocia Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027 al Uniunii Europene este europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan este responsabil de coordonarea în interiorul grupului adomeniilor buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar.

Va fi o luptă extrem de dificilă, iar eu mă voi implica total. În luna ianuarie vor începe negocieri extrem de dure pe bugetul UE pe următorii șapte ani. Dacă ajungem la un numitor comun în cadrul PPE, având în vedere că suntem forța determinantă în Comisia Europeană și cel mai mare grup în Parlamentul European, atunci această poziție va fi coloana vertebrală a acordului între toate forțele politice. De precizat că avem nevoie de un echilibru între vechile priorități și noile priorități. Până acum, cea mai mare parte a bugetului UE a mers în agricultură și în fonduri structurale și de coeziune - vechi priorități. Dar faptul că au fost vechi priorități nu înseamnă că sunt demodate. Dimpotrivă, ele și-au dovedit utilitatea în timp. Noile priorități sunt: mobilitatea tinerilor - căci e clar că tinerii vor crește, vor trăi, vor lucra într-o Europă unită - trebuie să fie bine pregătiți pentru asta, trebuie să acumuleze experiențe internaționale; apoi, investiții în cercetare, în inovare, în securizarea frontierelor externe ale UE, combaterea migrației ilegale, combaterea schimbărilor climatice.”

Siegfried Mureșan a precizat că două măsuri sunt absolut necesare în următorii șapte ani: creșterea contribuției statelor membre și debirocratizarea.

Statele dezvoltate, care oferă mai mult decât primesc, vor un buget cât mai mic. Însă trebuie să le explicăm: dacă dorești să investim mai mult în combaterea schimbărilor de climă, în protecția frontierelor externe ale UE, nu putem avea un buget mai mic. Căci Marea Britanie, un stat bogat, se va retrage cel mai probabil pe 31 ianuarie 2020. Trebuie să creștem un pic contribuția la bugetul UE și trebuie să folosim fondurile mai bine. Vestea bună este că noul procuror-șef european pune pe picioare cu mare viteză Parchetul European, care va deveni funcțional până la sfârșitul anului 2020. Și va combate mai bine și mai hotărât frauda și evaziunea cu fonduri UE. Cea de-a doua măsură este reducerea birocrației fiindcă, în momentul de față, beneficiarii de fonduri UE cheltuiesc o mare parte din sumă pe consultanți. Este un pachet de măsuri propus de PNL, care are susținerea PPE și, între timp, și a unei majorități în PE: 1. Aceleași reguli valabile pentru toți și bazate pe regulile din țările care au avut cea mai bună absorbție de fonduri UE; 2. Eficientizarea și mai buna coordonare a controalelor și a auditului: dacă azi te-a controlat o instituție și te-a găsit în regulă cu toate documentele, mâine să nu te mai poată controla o altă instituție din același motiv; 3. Digitalizare: fără arhive în original, timp de cinci ani după ce au încheiat un proiect pe fonduri europene. Digitalizare totală, atât la depunerea proiectelor, cât mai ales la arhivare.”

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.