anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Un român negociază bugetul UE pentru următorii șapte ani

Siegfried Mureșan: „Debirocratizarea accesării fondurilor europene este obligatorie”

GALERIE
unu2patrucincisasenoualogogroup_RO_full-color
 • unu
 • 2
 • patru
 • cinci
 • sase
 • noua
 • logogroup_RO_full-color
- +

Unul dintre eurodeputații care vor negocia Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027 al Uniunii Europene este europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan este responsabil de coordonarea în interiorul grupului adomeniilor buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar.

Va fi o luptă extrem de dificilă, iar eu mă voi implica total. În luna ianuarie vor începe negocieri extrem de dure pe bugetul UE pe următorii șapte ani. Dacă ajungem la un numitor comun în cadrul PPE, având în vedere că suntem forța determinantă în Comisia Europeană și cel mai mare grup în Parlamentul European, atunci această poziție va fi coloana vertebrală a acordului între toate forțele politice. De precizat că avem nevoie de un echilibru între vechile priorități și noile priorități. Până acum, cea mai mare parte a bugetului UE a mers în agricultură și în fonduri structurale și de coeziune - vechi priorități. Dar faptul că au fost vechi priorități nu înseamnă că sunt demodate. Dimpotrivă, ele și-au dovedit utilitatea în timp. Noile priorități sunt: mobilitatea tinerilor - căci e clar că tinerii vor crește, vor trăi, vor lucra într-o Europă unită - trebuie să fie bine pregătiți pentru asta, trebuie să acumuleze experiențe internaționale; apoi, investiții în cercetare, în inovare, în securizarea frontierelor externe ale UE, combaterea migrației ilegale, combaterea schimbărilor climatice.”

Siegfried Mureșan a precizat că două măsuri sunt absolut necesare în următorii șapte ani: creșterea contribuției statelor membre și debirocratizarea.

Statele dezvoltate, care oferă mai mult decât primesc, vor un buget cât mai mic. Însă trebuie să le explicăm: dacă dorești să investim mai mult în combaterea schimbărilor de climă, în protecția frontierelor externe ale UE, nu putem avea un buget mai mic. Căci Marea Britanie, un stat bogat, se va retrage cel mai probabil pe 31 ianuarie 2020. Trebuie să creștem un pic contribuția la bugetul UE și trebuie să folosim fondurile mai bine. Vestea bună este că noul procuror-șef european pune pe picioare cu mare viteză Parchetul European, care va deveni funcțional până la sfârșitul anului 2020. Și va combate mai bine și mai hotărât frauda și evaziunea cu fonduri UE. Cea de-a doua măsură este reducerea birocrației fiindcă, în momentul de față, beneficiarii de fonduri UE cheltuiesc o mare parte din sumă pe consultanți. Este un pachet de măsuri propus de PNL, care are susținerea PPE și, între timp, și a unei majorități în PE: 1. Aceleași reguli valabile pentru toți și bazate pe regulile din țările care au avut cea mai bună absorbție de fonduri UE; 2. Eficientizarea și mai buna coordonare a controalelor și a auditului: dacă azi te-a controlat o instituție și te-a găsit în regulă cu toate documentele, mâine să nu te mai poată controla o altă instituție din același motiv; 3. Digitalizare: fără arhive în original, timp de cinci ani după ce au încheiat un proiect pe fonduri europene. Digitalizare totală, atât la depunerea proiectelor, cât mai ales la arhivare.”

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.