Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Silvio Berlusconi, achitat pentru mituirea martorilor în scandalul „Bunga Bunga”

GALERIE
Silvio_Berlusconi
  • Silvio_Berlusconi
- +

Justiţia italiană l-a achitat miercuri pe Silvio Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, de acuzaţiile că ar fi mituit martorii într-un caz de prostituţie cu minore, aşa-numitul scandal al petrecerilor sale „Bunga Bunga”, care îl urmăreşte pe fostul premier de peste un deceniu, relatează Reuters şi AFP.

Silvio Berlusconi a fost acuzat că a plătit 24 de persoane, majoritatea tineri invitaţi la aşa-numitele petreceri „Bunga Bunga”, pentru a depune mărturii false într-un proces anterior în care fostul premier a fost acuzat că a plătit pentru sex cu o dansatoare marocană de 17 ani.

Într-o hotărâre citită în instanţă, judecătorul a respins cazul. Într-un rezumat scris al hotărârii sale, tribunalul din Milano spune că cei care au depus mărturie în cazul iniţial ar fi trebuit să fie suspecţi şi nu martori, ceea ce înseamnă că ultimele acuzaţii nu se aplică.

Procurorii ceruseră o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru Berlusconi, al cărui partid Forza Italia este o componentă-cheie a coaliţiei conservatoare a premierului Giorgia Meloni.

Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, a negat acuzaţiile şi a declarat că este victima unui complot de lungă durată al magistraţilor, pentru a-l îndepărta din politică. „Nu pot decât să îmi exprim cea mai mare satisfacţie pentru această achitare fără echivoc”, a declarat avocatul lui Berlusconi, Federico Cecconi.

Meloni a salutat, la rândul ei, decizia. "Achitarea lui Silvio Berlusconi este o veste excelentă, care pune capăt unui lung caz juridic care a avut, de asemenea, repercusiuni importante asupra vieţii politice şi instituţionale italiene", a declarat ea într-un comunicat.

TOŢI ACUZAŢII AU FOST ACHITAŢI

Toţi ceilalţi 27 de coinculpaţi, mulţi dintre ei femei tinere, acuzaţi că au acceptat mită, au fost de asemenea achitaţi, inclusiv dansatoarea marocană Karima El Mahroug, cunoscută sub numele de scenă Ruby.

La rândul ei, Ruby şi-a exprimat uşurarea pentru decizia luată de justiţie. „Sunt atât de fericită ... Este o eliberare după ani care au fost - puţin zis - grei. M-a copleşit când aveam 17 ani şi a continuat până la 30 de ani. A fost un coşmar”, a declarat ea reporterilor.

Scandalul legat de petrecerile pe care le dădea la vila sa din Milano a contribuit la căderea lui Berlusconi ca prim-ministru în 2011, marcând sfârşitul celui de-al patrulea guvern al acestuia.

RUBYGATE, UN SCANDAL CARE ÎL URMĂREŞTE PE BERLUSCONI DE ANI DE ZILE

În cele din urmă, el a fost achitat în cazul iniţial, o curte de apel stabilind că, deşi a plătit o adolescentă pentru sex, nu existau dovezi că ştia că aceasta era minoră. A fost pus apoi din nou în boxa acuzaţilor după ce a fost acuzat de mituirea martorilor.

Berlusconi a recunoscut că a dat bani mai multor invitaţi ai săi, dar a spus că au fost oferiţi spontan, ca o compensaţie pentru daunele de reputaţie pe care le-au suferit prin asocierea cu petrecerile sale desfrânate.

De când a intrat în politică, în 1994, cariera lui Berlusconi a fost marcată de bătălii juridice, iar în 2013 i s-a interzis temporar accesul la funcţii politice după o condamnare pentru fraudă fiscală. Această interdicţie a expirat de ceva timp, iar el a revenit în Senat la alegerile naţionale din 2022.

Pentru miliardarul care se îndepărtează încet-încet de viaţa politică italiană, dar care şi-a făcut din nou simţită prezenţa duminică printr-un comentariu virulent împotriva lui Zelenski, acesta a fost încă unul dintr-un lung şir de procese cu care s-a confruntat în ultimele decenii şi pe care le-a câştigat în majoritatea lor.

„SULTANUL” PETRECERILOR BUNGA-BUNGA

Silvio Berlusconi organiza petreceri cu tinere femei în vila sa luxoasă de lângă Milano. Primul proces din seria „Bunga-bunga”, mai cunoscut sub numele de „Rubygate”, i-a adus lui Silvio Berlusconi o condamnare la şapte ani de închisoare în iunie 2013 pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere. Cu toate acestea, fostul şef al guvernului a fost achitat definitiv în acest caz, în martie 2015, de către Curtea de Casaţie.

Al doilea procesul din Rubygate privea două persoane apropiate lui Silvio Berlusconi acuzate că i-au furnizat fostului premier tinere prostituate pentru petrecerile sale. Cei doi au fost condamnaţi în apel la patru ani şi şapte luni de închisoare, respectiv la doi ani şi zece luni.

Acest ultim proces în care a fost achitat miercuri Berlusconi se concentra pe presupusele plăţi făcute de Silvio Berlusconi către diverse persoane, tinere şi muzicieni care participau la petrecerile sale, în schimbul tăcerii acestora în timpul proceselor anterioare.

Potrivit acuzării, tăcerea acestor tinere femei l-a costat pe Silvio Berlusconi milioane de euro între 2011 şi 2015, o mare parte din bani revenindu-i chiar dansatoarei Ruby - minoră când a participat la celebrele petreceri - sub formă de bani, cadouri, maşini, asigurarea unei locuinţe, plata facturilor şi a cheltuielilor medicale.

În pledoaria finală din luna mai, procurorul Tiziana Siciliano l-a descris pe Silvio Berlusconi drept „un sultan” care obişnuia „să-şi întreţină petrecerile cu un grup de concubine, în sensul de sclave sexuale, care îl serveau contra cost”. Procurorul a cerut, de asemenea, pedepse cu unu până la şase ani de închisoare pentru ceilalţi 27 de inculpaţi din acest caz, inclusiv cinci ani pentru Karima El-Mahroug.

În două părţi separate ale acestui proces, Silvio Berlusconi a fost achitat în 2021 la Siena şi în 2022 la Roma de acuzaţia de manipulare a martorilor.

Pe lângă daunele politice pe care le-ar putea aduce partidului de guvernământ din Italia, o condamnare ar fi fost o lovitură majoră pentru Silvio Berlusconi, chiar dacă vârsta şi sănătatea sa fragilă fac ca acesta să nu rişte să se confrunte cu închisoarea. În plus, el avea posibilitatea de a face recurs, astfel încât sentinţa finală, în casare, putea fi pronunţată abia peste câţiva ani.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri