Silviu Macovei cere ca revenirea românilor din străinătate să devină obiectiv național
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

Silviu Macovei cere ca revenirea românilor din străinătate să devină obiectiv național

GALERIE
foto macovei
  • foto macovei
- +

Deputatul ieșean Silviu Macovei a propus deputaților prezenți în plenul Parlamentului ca de Ziua Națională la 1 decembrie România să își propună ca obiectiv național convingerea a cât mai multor români din Diaspora să se întoarcă acasă.

Totodată, Silviu Macovei nu a pierdut prilejul de a atrage atenția, cu referire la ultimele declarații ale Ministrului de Finanțe, că acest subiect este unul sensibil și presupune strategii complexe, nu constrângeri.

În timpul susținerii declarației politice în fața colegilor parlamentari, Silviu Macovei a lansat un subiect sensibil pentru țara noastră, mai ales în an Centenar, anume plecarea masivă a românilor în afara granițelor. Părăsirea masivă a României de către medici, ingineri dar și de foarte mulți elevi premianți care aleg să studieze în străinătate pentru a rămâne acolo a fost punctul central al discursului pentru parlamentarii prezenți în sală.

Parlamentarul ieșean a mărturisit că „este sfâșietor ca la o sută de ani de la bucuria împlinirii statului unitar Român, milioane de cetățeni ai acestei țări să aleagă calea pribegiei și a străinătății. Putem noi, oare sta aici fără a ne întreba de ce ne pleacă copiii, oamenii capabili de muncă și intelectualitatea? Putem noi, ca țară să ne considerăm mândri când cei care ar trebui să ne tragă pe toți un pic mai înainte aleg, în schimb, să plece de acasă?

Deputatul ieșean a afirmat că motivul pentru care pleacă atât de mulți oameni din România nu ține doar de partea economică, ci de faptul că aceștia nu mai cred în viitorul acestei țări. „Românii, aflați aici sau în afara granițelor actuale, au nevoie în primul rând de simboluri în care să creadă și care să îi facă să se lupte pentru a deveni mai buni, mai puternici. Străbunicii noștri au avut idealul de unire; părinții noștri au avut visul libertății și al democrației. Noi, acum, trebuie să ne întrebăm care este aspirația copiilor noștri, căci pe noi cade responsabilitatea deschiderii de noi orizonturi pentru generațiile care ne vor urma. Eu cred că ai noștri copii își doresc o țară demnă, mândră și respectată. Eu cred că ai noștri copii visează la o țară deschisă, umană și care își protejează cetățenii. Eu cred că ai noștri copii așteaptă de la noi să le deschidem șansele de a se dezvolta învățând de la alții, dar muncind la ei acasă. Dacă încă vă mai întrebați oare ce simbol am putea găsi pentru a ne regăsi forța vitală ca popor, eu vă spun că el există și este în puterea noastră: să ne convingem frații, părinții și copiii că merită să se întoarcă înapoi acasă! Dar asta depinde de noi, cei de aici, nu de ei, cei de acolo” a spus Silviu Macovei de la tribuna Parlamentului României.

Totodată, în lumina ultimelor declarații controversate ale lui Eugen Teodorovici, ministrul de finanțe al României, deputatul Silviu Macovei afirmă că „soluția problemei reîntoarcerii românilor plecați în străinătate ține de o abordare mai complexă decât restrângerea drepturilor lor la muncă și liberă circulație. Pe lângă faptul că acestea sunt drepturi fundamentale garantate de Uniunea Europeană din care facem parte, nu poți să obligi pe nimeni să stea într-o țară în care nu dorește să stea. Dacă românii vor avea condiții decente de trai și vor ajunge să creadă în viitorul României, se vor întoarce singuri acasă.
 

Silviu MACOVEI

Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.