Silviu Macovei cere ca revenirea românilor din străinătate să devină obiectiv național
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Advertorial (P)

Silviu Macovei cere ca revenirea românilor din străinătate să devină obiectiv național

GALERIE
foto macovei
  • foto macovei
- +

Deputatul ieșean Silviu Macovei a propus deputaților prezenți în plenul Parlamentului ca de Ziua Națională la 1 decembrie România să își propună ca obiectiv național convingerea a cât mai multor români din Diaspora să se întoarcă acasă.

Totodată, Silviu Macovei nu a pierdut prilejul de a atrage atenția, cu referire la ultimele declarații ale Ministrului de Finanțe, că acest subiect este unul sensibil și presupune strategii complexe, nu constrângeri.

În timpul susținerii declarației politice în fața colegilor parlamentari, Silviu Macovei a lansat un subiect sensibil pentru țara noastră, mai ales în an Centenar, anume plecarea masivă a românilor în afara granițelor. Părăsirea masivă a României de către medici, ingineri dar și de foarte mulți elevi premianți care aleg să studieze în străinătate pentru a rămâne acolo a fost punctul central al discursului pentru parlamentarii prezenți în sală.

Parlamentarul ieșean a mărturisit că „este sfâșietor ca la o sută de ani de la bucuria împlinirii statului unitar Român, milioane de cetățeni ai acestei țări să aleagă calea pribegiei și a străinătății. Putem noi, oare sta aici fără a ne întreba de ce ne pleacă copiii, oamenii capabili de muncă și intelectualitatea? Putem noi, ca țară să ne considerăm mândri când cei care ar trebui să ne tragă pe toți un pic mai înainte aleg, în schimb, să plece de acasă?

Deputatul ieșean a afirmat că motivul pentru care pleacă atât de mulți oameni din România nu ține doar de partea economică, ci de faptul că aceștia nu mai cred în viitorul acestei țări. „Românii, aflați aici sau în afara granițelor actuale, au nevoie în primul rând de simboluri în care să creadă și care să îi facă să se lupte pentru a deveni mai buni, mai puternici. Străbunicii noștri au avut idealul de unire; părinții noștri au avut visul libertății și al democrației. Noi, acum, trebuie să ne întrebăm care este aspirația copiilor noștri, căci pe noi cade responsabilitatea deschiderii de noi orizonturi pentru generațiile care ne vor urma. Eu cred că ai noștri copii își doresc o țară demnă, mândră și respectată. Eu cred că ai noștri copii visează la o țară deschisă, umană și care își protejează cetățenii. Eu cred că ai noștri copii așteaptă de la noi să le deschidem șansele de a se dezvolta învățând de la alții, dar muncind la ei acasă. Dacă încă vă mai întrebați oare ce simbol am putea găsi pentru a ne regăsi forța vitală ca popor, eu vă spun că el există și este în puterea noastră: să ne convingem frații, părinții și copiii că merită să se întoarcă înapoi acasă! Dar asta depinde de noi, cei de aici, nu de ei, cei de acolo” a spus Silviu Macovei de la tribuna Parlamentului României.

Totodată, în lumina ultimelor declarații controversate ale lui Eugen Teodorovici, ministrul de finanțe al României, deputatul Silviu Macovei afirmă că „soluția problemei reîntoarcerii românilor plecați în străinătate ține de o abordare mai complexă decât restrângerea drepturilor lor la muncă și liberă circulație. Pe lângă faptul că acestea sunt drepturi fundamentale garantate de Uniunea Europeană din care facem parte, nu poți să obligi pe nimeni să stea într-o țară în care nu dorește să stea. Dacă românii vor avea condiții decente de trai și vor ajunge să creadă în viitorul României, se vor întoarce singuri acasă.
 

Silviu MACOVEI

Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.