Anunturi de Mica Publicitate
mineralia
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 22.09.2023

Advertorial (P)

Silviu Macovei cere ca revenirea românilor din străinătate să devină obiectiv național

GALERIE
foto macovei
  • foto macovei
- +

Deputatul ieșean Silviu Macovei a propus deputaților prezenți în plenul Parlamentului ca de Ziua Națională la 1 decembrie România să își propună ca obiectiv național convingerea a cât mai multor români din Diaspora să se întoarcă acasă.

Totodată, Silviu Macovei nu a pierdut prilejul de a atrage atenția, cu referire la ultimele declarații ale Ministrului de Finanțe, că acest subiect este unul sensibil și presupune strategii complexe, nu constrângeri.

În timpul susținerii declarației politice în fața colegilor parlamentari, Silviu Macovei a lansat un subiect sensibil pentru țara noastră, mai ales în an Centenar, anume plecarea masivă a românilor în afara granițelor. Părăsirea masivă a României de către medici, ingineri dar și de foarte mulți elevi premianți care aleg să studieze în străinătate pentru a rămâne acolo a fost punctul central al discursului pentru parlamentarii prezenți în sală.

Parlamentarul ieșean a mărturisit că „este sfâșietor ca la o sută de ani de la bucuria împlinirii statului unitar Român, milioane de cetățeni ai acestei țări să aleagă calea pribegiei și a străinătății. Putem noi, oare sta aici fără a ne întreba de ce ne pleacă copiii, oamenii capabili de muncă și intelectualitatea? Putem noi, ca țară să ne considerăm mândri când cei care ar trebui să ne tragă pe toți un pic mai înainte aleg, în schimb, să plece de acasă?

Deputatul ieșean a afirmat că motivul pentru care pleacă atât de mulți oameni din România nu ține doar de partea economică, ci de faptul că aceștia nu mai cred în viitorul acestei țări. „Românii, aflați aici sau în afara granițelor actuale, au nevoie în primul rând de simboluri în care să creadă și care să îi facă să se lupte pentru a deveni mai buni, mai puternici. Străbunicii noștri au avut idealul de unire; părinții noștri au avut visul libertății și al democrației. Noi, acum, trebuie să ne întrebăm care este aspirația copiilor noștri, căci pe noi cade responsabilitatea deschiderii de noi orizonturi pentru generațiile care ne vor urma. Eu cred că ai noștri copii își doresc o țară demnă, mândră și respectată. Eu cred că ai noștri copii visează la o țară deschisă, umană și care își protejează cetățenii. Eu cred că ai noștri copii așteaptă de la noi să le deschidem șansele de a se dezvolta învățând de la alții, dar muncind la ei acasă. Dacă încă vă mai întrebați oare ce simbol am putea găsi pentru a ne regăsi forța vitală ca popor, eu vă spun că el există și este în puterea noastră: să ne convingem frații, părinții și copiii că merită să se întoarcă înapoi acasă! Dar asta depinde de noi, cei de aici, nu de ei, cei de acolo” a spus Silviu Macovei de la tribuna Parlamentului României.

Totodată, în lumina ultimelor declarații controversate ale lui Eugen Teodorovici, ministrul de finanțe al României, deputatul Silviu Macovei afirmă că „soluția problemei reîntoarcerii românilor plecați în străinătate ține de o abordare mai complexă decât restrângerea drepturilor lor la muncă și liberă circulație. Pe lângă faptul că acestea sunt drepturi fundamentale garantate de Uniunea Europeană din care facem parte, nu poți să obligi pe nimeni să stea într-o țară în care nu dorește să stea. Dacă românii vor avea condiții decente de trai și vor ajunge să creadă în viitorul României, se vor întoarce singuri acasă.
 

Silviu MACOVEI

Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pavel LUCESCU

Taxa pe Lăcomia Adăugată

Pe termen lung, toată lumea ştie ce-i de făcut, cel puţin dacă te uiţi pe programele economice ale partidelor, cu toate diferenţele şi nuanţele de rigoare, dar pe termen scurt, nu prea ai loc de întors. Şi de unde să iei, când te arde buza, dacă nu de la cei care-şi permit mai mult, care, deşi afectaţi, poate unii chiar falimentaţi ca business, nu ajung să moară de foame, cum s-ar întâmpla cu cei cu venituri mici. E ceea ce ar face orice guvern cu spatele la zid, ar încerca să ia de la cei din straturile socio-economice superioare ale societăţii.

opinii

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Alexandru CĂLINESCU

Migraţia şi apropiatele alegeri europene

Nu e de mirare că migraţia a devenit în ţările occidentale o temă electorală. Specialiştii se aşteaptă, la alegerile pentru Parlamentul european, la o ofensivă a dreptei şi a extremei drepte. Bună parte din populaţie este excedată de criminalitatea în creştere, de sentimentul de nesiguranţă, fenomene a căror cauză e găsită şi în migraţia necontrolată.

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

Neculai SEGHEDIN

Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

În ziua de 14 septembrie, de Ziua Inginerului, am fost la Festivalul George Enescu, la Ateneul Român.

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

pr. Constantin STURZU

O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

De vreo trei săptămâni suntem mai săraci aici, pe pământ, şi mai bogaţi în Cer. Am pierdut un duhovnic, un rugător, un stâlp al Bisericii. Am câştigat, înaintea Tronului Preasfintei Treimi, un veghetor, un mijlocitor, un ajutor de nădejde. Părintele Ieroschimonah Simeon Zaharia a mers la Domnul, pe Care atât de mult L-a iubit şi slujit, în ziua de 2 septembrie 2023, după aproape 96 de ani de vieţuire în această lume.

pulspulspuls

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

Pentru că premăria nu i-a dat lui Simion de la AUR autorizaţie de miting politic la Iaşi pentru duminica asta, pe Pietonal, probabil de teamă să nu se oprească alaiul în faţa premăriei ca să scandeze anti-Chirica, cum se aude, ei bine, cică fostul amic politic al premarelui a anunţat că va chema membrii de partid la o “plimbare” pe Pietonalul ieşean. 

Caricatura zilei

1000 de km de autostradă în România

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca fortele de ordine, care au asigurat masurile de siguranta pe plaja din Costinesti, au procedat corect in momentul in care s-au folosit de forta pentru ai linisti pe participantii la conflic

vezi raspunsuri