anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

Advertorial (P)

Silviu Macovei cere ca revenirea românilor din străinătate să devină obiectiv național

GALERIE
foto macovei
  • foto macovei
- +

Deputatul ieșean Silviu Macovei a propus deputaților prezenți în plenul Parlamentului ca de Ziua Națională la 1 decembrie România să își propună ca obiectiv național convingerea a cât mai multor români din Diaspora să se întoarcă acasă.

Totodată, Silviu Macovei nu a pierdut prilejul de a atrage atenția, cu referire la ultimele declarații ale Ministrului de Finanțe, că acest subiect este unul sensibil și presupune strategii complexe, nu constrângeri.

În timpul susținerii declarației politice în fața colegilor parlamentari, Silviu Macovei a lansat un subiect sensibil pentru țara noastră, mai ales în an Centenar, anume plecarea masivă a românilor în afara granițelor. Părăsirea masivă a României de către medici, ingineri dar și de foarte mulți elevi premianți care aleg să studieze în străinătate pentru a rămâne acolo a fost punctul central al discursului pentru parlamentarii prezenți în sală.

Parlamentarul ieșean a mărturisit că „este sfâșietor ca la o sută de ani de la bucuria împlinirii statului unitar Român, milioane de cetățeni ai acestei țări să aleagă calea pribegiei și a străinătății. Putem noi, oare sta aici fără a ne întreba de ce ne pleacă copiii, oamenii capabili de muncă și intelectualitatea? Putem noi, ca țară să ne considerăm mândri când cei care ar trebui să ne tragă pe toți un pic mai înainte aleg, în schimb, să plece de acasă?

Deputatul ieșean a afirmat că motivul pentru care pleacă atât de mulți oameni din România nu ține doar de partea economică, ci de faptul că aceștia nu mai cred în viitorul acestei țări. „Românii, aflați aici sau în afara granițelor actuale, au nevoie în primul rând de simboluri în care să creadă și care să îi facă să se lupte pentru a deveni mai buni, mai puternici. Străbunicii noștri au avut idealul de unire; părinții noștri au avut visul libertății și al democrației. Noi, acum, trebuie să ne întrebăm care este aspirația copiilor noștri, căci pe noi cade responsabilitatea deschiderii de noi orizonturi pentru generațiile care ne vor urma. Eu cred că ai noștri copii își doresc o țară demnă, mândră și respectată. Eu cred că ai noștri copii visează la o țară deschisă, umană și care își protejează cetățenii. Eu cred că ai noștri copii așteaptă de la noi să le deschidem șansele de a se dezvolta învățând de la alții, dar muncind la ei acasă. Dacă încă vă mai întrebați oare ce simbol am putea găsi pentru a ne regăsi forța vitală ca popor, eu vă spun că el există și este în puterea noastră: să ne convingem frații, părinții și copiii că merită să se întoarcă înapoi acasă! Dar asta depinde de noi, cei de aici, nu de ei, cei de acolo” a spus Silviu Macovei de la tribuna Parlamentului României.

Totodată, în lumina ultimelor declarații controversate ale lui Eugen Teodorovici, ministrul de finanțe al României, deputatul Silviu Macovei afirmă că „soluția problemei reîntoarcerii românilor plecați în străinătate ține de o abordare mai complexă decât restrângerea drepturilor lor la muncă și liberă circulație. Pe lângă faptul că acestea sunt drepturi fundamentale garantate de Uniunea Europeană din care facem parte, nu poți să obligi pe nimeni să stea într-o țară în care nu dorește să stea. Dacă românii vor avea condiții decente de trai și vor ajunge să creadă în viitorul României, se vor întoarce singuri acasă.
 

Silviu MACOVEI

Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.