anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Simple notaţii

GALERIE
Alexandru-Calinescu
 • Alexandru-Calinescu
- +

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Oprescu e un exemplu foarte bun pentru derivele la care duce lăcomia de bani. Avea bani mulţi dar voia să aibă şi mai mulţi, tot mai mulţi. A urcat în ierarhia universitară, a fost ditrector de spitale mari, a intrat în politică şi a candidat pentru funcţii importante. Ambiţie nemăsurată? Sete de putere?

În anii în care urca treptele puterii, Oprescu se comporta tot ca un fante de Obor, probabil şi din dorinţa de a părea apropiat de „popor”. Atingem aici o chestiune delicată. Oprescu face parte din „elită”, e un intelectual care s-a bucurat şi de aprecierea străinilor (Franţa i-a conferit Legiunea de Onoare!). Ar fi putut avea o lungă carieră politică. Dacă ar fi acum în parlament, s-ar simţi, cu siguranţă, în largul său, alături de parlamentarii care se îmbrâncesc, se iau de gât şi se înjură pe culoare. Cum să fie altfel din moment ce mahalaua morală, căreia Oprescu îi aparţine cu toată fiinţa lui, s-a mutat în Parlament

***

Acele scandaluri de pe holurile clădii Parlamentului sunt de un grotesc dezolant. Nu că intervenţiile de la tribună ar fi de un înalt nivel (nu sunt câtuşi de puţin) dar, odată ieşiţi afară din sală, mulţi dintre aleşi îşi dau frâu liber instinctelor. Patologică e comportarea lui George Simion care le suflă în ceafă (la propriu) colegilor, le aruncă printre dinţi tot felul de insulte, îi ceartă şi îi ameninţă.

O strategie privilegiată, pe care o foloseşte des şi senatoarea Şoşoacă, constă în a clama sus şi tare că respectivul parlamentar a fost „ales de popor”, lovitură imparabilă când vrei să umileşti un ministru, care a fost numit nu ales. Sunt variaţii ale situaţiei arhetipale pe care o descrie Cargiale în schiţa Boborul. Printre cei care proclamă faimoasa „Republică de la Ploieşti” se află şi poliţaiul Stan Popescu, căruia i se încredinţează o responsabilitate însemnată în cadrul noii Republici. Populaţia, în entuziasmul ei, se dedă unor generoase excese bahice, la care participă, ilustrându-se în ingenioasa competiţie numită „la kilometru”, şi Stan Popescu. A doua zi, când sosesc trupele trimise să restabilească ordinea, bravul Stan e găsit dormind cu capul pe biroul ce-i fusese repartizat. Întrebat cine l-a pus acolo, Stan Popescu răspunde, plin de demnitate, „Boborul!”…

***

Cei care populează fauna noastră politică nu au simţul ridicolului. În primul rând, dacă l-ar avea, nu s-ar cocoţa în posturi de la vârful puterii şi s-ar feri să fie prea vizibili. Cei pe care partidele îi trimit la aşa zisele „dezbateri” de la posturile TV sunt socotiţi, bănuiesc, şi competenţi şi buni oratori. În majoritatea cazurilor sunt doar ridicoli. Un profesionist al apariţiilor la TV este ministrul muncii Marius Budăi despre care, probabil, PSD-ul crede că inspiră încredere şi că mobilizează poporul. De fapt, sarcina de bază a ministrului este să le dea speranţe naivilor că se vor mări pensiile şi salariile.

Dacă te iei după anunţurile pe care le face RomâniaTV, tragi concluzia că pensiile se măresc zilnic, printr-un mecanism miraculos. Iar dacă nu se măresc, este pentru că duşmanii („reziştii”) vor răul românilor. Cât despre Budăi, el este de o incompetenţă flagrantă, compensată de obrăznicie şi tupeu. Numai bine ca să se „topească” în masa de politicieni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.