Simpozion internaţional pe teme de istorie şi patrimoniu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Simpozion internaţional pe teme de istorie şi patrimoniu

GALERIE
Muzeul Mihai Codreanu
  • Muzeul Mihai Codreanu
- +

Muzeele „Mihai Codreanu" (Vila Sonet), „Ion Creangă" (Bojdeuca) şi „Mihail Sadoveanu" din Iaşi vor fi gazdele celei de-a XII-a ediţii a Simpozionului internaţional „Istorie, cultură, patrimoniu", eveniment care se va desfăşura la Iaşi în perioada 13-14 mai. Manifestările sunt organizate de către Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate" Iaşi, urmând să reunească peste 55 de participanţi din România, Republica Moldova, Franţa şi Grecia.

 

Simpozionul se desfăşoară pe patru secţiuni principale, iar în deschidere va conferenţia Academicianul Alexandru Zub, pe tema „A.D. Xenopol peste hotare", conferinţa fiind în cadrul Programului de conferinţe academice ale Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi. Ediţia din acest an va avea două noi secţiuni,„Muzeul şi tinerii – dezbatere cu participarea studenţilor Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi", organizată în contextul în care Municipiul Iaşi deţine titlul de Capitală a Tineretului din România, dar şi „Muzeul meu: noi muzee ieşene", care reprezintă o platformă de prezentare a instituţiilor muzeale. Anul acesta, instituţiile invitate în cadrul platformei sunt Muzeul Municipal Iaşi şi Filiala „Ştefan cel Mare" Iaşi a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I".

În funcţie de secţiunile simpozionului, participă reprezentaţi de la instituţii culturale din întreaga ţară, dar şi din străinătate. De exemplu, la Secţiunea „Culturăşi civilizaţie românească în context european", participă muzeografi şi cercetători de la Academia Română – Filiala Timişoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu", Institutul de Armenologie al Universităţii „Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca, Institutul Patrimoniului Cultural, Chişinău, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea Paris-Sorbonne IV (Franţa), Universitatea „Aristotel" Tesalonic (Grecia), Universitatea „Transilvania" din Braşov, Universitatea de Stat „Alecu Russo" Bălţi, Universitatea de Stat din Moldova, Chişinău, Universitatea „Apollonia" din Iaşi, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Brăilei „Carol I", Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi de la Fundaţia „Andreiana Juventus" Galaţi.

În cadrul simpozionului, mai există şi secţiunile„Conservarea şi restaurarea valorilor de patrimoniu",„Muzeologie – educaţie muzeală – relaţii cu publicul – politici culturale" şi „Biblioteconomie – traductologie – istoria cărţii", de asemenea cu zeci de participanţi din ţară şi străinătate. Simpozionul este organizat în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei. Lucrările simpozionului vor fi prezentate în zilele de 13 şi 14 mai, iar cele selectate de Comitetul Ştiinţific al Simpozionului vor fi publicate în „Anuarul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi", nr. 12/2019.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.