
Simularea Bacalaureatului 2025 începe pe 24 martie: peste 5.000 de elevi din Iași, așteptați la probe

Simularea probelor scrise ale Examenului Național de Bacalaureat 2025, organizată la nivel național de Ministerul Educației și Cercetării, se va desfășura în perioada 24-26 martie. În județul Iași, peste 5.000 de elevi sunt așteptați să participe.
Sunt 5.301 elevi de a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă, din județul Iași, care ar trebui să participe la simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat, organizată în 50 de unități de învățământ liceal. Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Iași, pentru 42 de elevi din 13 unități de învățământ Comisia județeană a propus adaptarea procedurilor de susținere a probelor în vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Simularea va debuta luni, 24 martie, cu proba la Limba și literatura română, va continua pe 25 martie cu proba obligatorie a profilului și se va încheia, în județul Iași, pe 26 martie cu proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele obținute vor fi transmise pe 8 aprilie.
Evaluarea lucrărilor va fi digitalizată
Conform ISJ Iași, subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele vor fi publicate în fiecare zi de examen, la ora 15.00, pe subiecte.edu.ro.
La fel ca la simularea probelor Evaluării Naționale, evaluarea lucrărilor va fi realizată digitalizat, prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației și Cercetării.
Reguli de organizare pentru simularea națională a Bacalaureatului
Simularea națională începe la ora 9:00, moment în care, în fiecare clasă, vor fi deschise plicurile sigilate conținând subiectele multiplicate. Elevii pot intra în școli până la ora 8:30.
Durata fiecărei probe scrise din cadrul simulării de Bacalaureat este de trei ore, calculate din momentul finalizării distribuirii subiectelor către toți candidații. Toate sălile de examen sunt echipate cu camere de supraveghere video și audio funcționale.
Pentru redactarea lucrărilor, candidații trebuie să utilizeze exclusiv cerneală sau pastă albastră, iar hârtia permisă este cea distribuită în sala de examen.
„Rezultatele vor fi comunicate individual și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Obiectivul urmărit: îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri în acest sens”, se arată într-un comunicat transmis de ISJ Iași.
Notele nu vor fi trecute în catalog, cu excepția cazului în care elevul sau părintele solicită acest lucru în scris.
Publicitate și alte recomandări video