Simulările examenelor naționale au început în județul Iași. Peste 13.000 de elevi se pregătesc de testare

miercuri, 11 decembrie 2024, 04:21
2 MIN
 Simulările examenelor naționale au început în județul Iași. Peste 13.000 de elevi se pregătesc de testare

Astăzi, 11 decembrie, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a dat startul simulărilor examenelor naționale, organizate pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a și a XIII-a. În perioada 11-13 decembrie, peste 13.000 de elevi din județ vor participa la simularea Evaluării Naționale și la simularea probelor scrise ale Examenului Național de Bacalaureat.

Simularea Evaluării Naționale se desfășoară în 166 de școli, implicând 7.663 de elevi de clasa a VIII-a. În același timp, simularea Examenului de Bacalaureat are loc în 50 de unități școlare, unde participă 5.316 elevi din clasele a XII-a și a XIII-a.

Prima probă, la Limba și literatura română, se desfășoară astăzi, începând cu ora 9:00, atât pentru elevii de gimnaziu, cât și pentru cei de liceu. Joi, 12 decembrie, elevii vor susține proba de Matematică (Evaluare Națională și Bacalaureat), iar liceenii de la profilul umanist vor avea simularea probei de Istorie. Ziua de vineri, 13 decembrie, este dedicată exclusiv elevilor de liceu, care vor susține proba la alegere a profilului și specializării.

„Simularea are în vedere familiarizarea elevilor cu rigorile examenului, dar și conștientizarea acestora privind pregătirea temeinică și importanța accesării unui traseu profesional de succes”, a transmis conducerea ISJ Iași.

Simularea se desfășoară în condiții similare examenelor oficiale

Potrivit ISJ Iași, simularea examenelor naționale se desfășoară în condiții identice cu cele ale examenelor reale: supraveghere audio-video, respectarea timpului alocat, redactarea subiectului pe foi standard sau tip broșură. Totodată, pentru rezolvarea subiectelor, candidații trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Subiectele, elaborate la nivel județean, respectă structura propusă de Ministerul Educației pentru acest an școlar și au un nivel mediu de dificultate, conform informațiilor transmise de Inspectorat.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare din probele simulării Examenului Național de Bacalaureat este de trei ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. Toate sălile în care se desfășoară simularea probelor scrise au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Rezultatele vor fi comunicate individual și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog

Etichete: bacalaureat, elevi, simulare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii