anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Sincope în furnizarea cu apă în județul Iași. Seceta își arată colții

GALERIE
seceta, sincopa, furnizare, apa
  • seceta, sincopa, furnizare, apa
- +

Seceta provoacă mari probleme în județul Iași. Temperaturile foarte ridicate au condus la o creștere a consumului de apă care a determinat apariția unor sincope în asigurarea serviciului de alimentare cu apă.

”Am convocat astăzi o întâlnire cu reprezentanții ApaVital, Consiliul Județean, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția pentru Agricultură, ARSACIS pentru a discuta despre situația alimentării cu apă potabilă în județul Iași. Prioritatea noastră trebuie să fie asigurarea apei către populație, mai ales în condiții de temperature ridicate. Este și o situație de sănătate publică. La fel de adevărat însă este că sunt mari probleme cauzate de secetă în ceea ce privește cantitatea de apă disponibilă. În 17 unități administrativ-teritoriale din județ existau astăzi restricții în alimentare. Datele sunt actualizate periodic pe site-ul ApaVital. O situație deosebită se întâlnește în zona Bivolari, unde sursa de apă este în județul Botoșani și operatorul din județul vecin a comunicat ca poate livra apă doar din două în două zile”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Conform reprezentanților ApaVital, în aceste zile s-au înregistrat consumuri record de apă din sistem. Astfel, pe Zona Metropolitană, față de un consum de 90.000 mc pe zi, s-a ajuns și la 113.000 mc. La Bârnova, de la 800 mc pe zi, luni s-a înregistrat un consum de 1.900 mc. În orele de vârf, consumul pe zona Bârnova a crescut de patru ori. 

”Coroborat cu lipsa de precipitații au rezultat sincope majore în unele localități. Facem un apel la un consum responsabil pana se refac rezervele de apă. Cei de la ApaVital au dat și câteva exemple în care cetățeni își umpleau piscinele, udau gazonul, udau în gradină, deși situația este una destul de dificilă. Oficialii companiei de apă au mai spus că deocamdată în zonele urbane nu sunt probleme. Ele pot să apară punctual, în special în zona de Nord-Est a județului. Sunt oameni bătrâni care spun că nu au văzut astfel probleme la acumulările de apă din județ. Având în vedere că în ultimii ani seceta a provocat probleme aproape în fiecare vară, am stabilit împreună cu reprezentanții tuturor instituțiilor prezente ca ApaVital să prezinte soluții, inclusiv pe termen lung, iar implementarea lor să fie monitorizată trimestrial”, a adăugat prefectul Cojocaru.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.