anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Sindicaliştii din educaţie ameninţă voalat cu grevă generală. Atac la premier

GALERIE
lacusta-uslip
 • lacusta-uslip
- +

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar, filiala Iaşi, în frunte cu liderul acesteia, Laviniu Lăcustă, a lansat un atac la premierul României, Nicolae Ciucă, acuzându-l că a minţit şi că nu susţine pactul pentru educaţie care a fost negociat de sindicate şi Guvern. USLIP nu sunt singuri în demersul lor, ci îi au alături şi pe cei de la Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", dar şi pe cei de la Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater".

Ei susţin că prim-ministrul refuză să semneze un acord cu federaţiile sindicale din învăţământ, deşi în urmă cu două săptămâni, după o grevă de avertisment la nivel naţional a sindicaliştilor, s-au angajat să facă asta. Conform unui comunicat emis de Guvernul României, acordul cu federaţiile reprezentative din învăţământ care trebuia să clarifice inclusiv un calendar pentru mărirea salariilor trebuia semnat până pe data de 4 februarie. Laviniu Lăcustă spune însă că abia de acum va purta discuţii cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însărcinat să ducă aceste negocieri al bun sfârşit.

"Timp de aproape două săptămâni, am aşteptat draftul documentului promis (n.red. - a acordului). Când am văzut că niciun ministru nu ne invită la negocieri, am venit noi cu o propunere de acord, pe care am înaintat-o ministrului Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, în urmă cu o săptămână. În aceste ultime zile, am discutat de mai multe ori cu ministrul Educaţiei, în calitatea sa de coordonator al grupului de negociere, solicitându-i informaţii despre stadiul discuţiilor de la nivelul Guvernului privind acordul. De fiecare dată, ni s-a transmis că se negociază cu miniştrii de resort", au precizat cei de la USLIP.

Aceştia mai precizează că în locul acordului cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, li s-a oferit posibilitatea de a încheia un acord cu ministrul Educaţiei.

"Răspunsul adecvat poate fi doar unul singur"

"Am avut până în prezent mai multe acorduri semnate de prim-miniştri, care însă nu au fost respectate în totalitate. Ce garanţii putem avea că un astfel de acord, asumat doar de un ministru, va fi şi implementat?", au răspuns sindicaliştii la această propunere.

Deşi nu menţionează explicit în mesajul lor, aceştia spun că dacă preşedinţii partidelor aflate la guvernare nu declară public până astăzi, 7 februarie, dacă susţin sau nu un acord privind educaţia, atunci vor trece la "soluţii drastice". Dat fiind faptul că toţi ceilalţi paşi au fost parcurşi, sindicaliştii pot demara, în scurt timp, o grevă generală dacă au susţinerea profesorilor.

"Actualul prim-ministru, generalul Nicolae Ciucă, riscă să rămână în istoria recentă a acestei ţări ca singurul şef de Guvern care îşi asumă oficial ipostaza de marionetă. Să dai comunicat oficial prin care te angajezi să rezolvi problemele legitime din Educaţie, iar după câteva zile să nu-ţi mai aminteşti ce angajament ai luat este o demonstraţie şcoală despre cum nu trebuie să fie un şef de Guvern într-un stat civilizat! Referitor la noi (sindicate), luni sau marţi cel târziu va trebui să ne gândim la un răspuns adecvat. În opinia mea acesta (răspunsul) poate fi doar unul singur", a spus Laviniu Lăcustă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.