Sindicaliştii ieşeni pierd disputa cu ministerul, pe tema protecţiei datelor personale ale cadrelor didactice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Sindicaliştii ieşeni pierd disputa cu ministerul, pe tema protecţiei datelor personale ale cadrelor didactice

GALERIE
profesori
  • profesori
- +

Sindicaliştii din cadrul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar au primit un răspuns din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării cu privire la scrisoarea deschisă trimisă de aceştia zilele trecute. Aceştia cereau explicaţii cu privire la Proiectul PODCA, care, potrivit lor, ar încălca drepturile omului prin anumite cerinţe. 

 În proiect, profesorilor li se cere la portofoliu date din experienţa nedidactică şi CNP-urile. Răspunsul nu i-a mulţumit pe reprezentanţii sindicatului. Laura Chira, managerul de proiect, a dorit să-i liniştească pe dascălii ieşeni, spunându-le că toate aceste informaţii vor putea fi vizualizate doar de către titular şi la nivelul directorului şcolii, prin intermediul unui cont securizat pe internet.

Aceasta a mai menţionat că prin aceste portofolii se încearcă crearea unui proces de birocratizare în sistemul educaţional. „După părerea mea este un răspuns insuficient, mai rămân multe nelămuriri. Se pune problema dacă nu ar fi trebuit acceptul unităţilor şcolare ca să intre în acest proiect şi a faptului că n-ai nicio garanţie că informaţiile respective rămân doar acolo, pe platforma proiectului. Cadrele didactice nu au nicio obligaţie din punct de vedere legal de a se conforma solicitărilor ministerului şi de a furniza informaţiile cerute. Dreptul la protecţia datelor cu caracter personal şi la viaţa privată sunt garantate prin Constituţie, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi prin Legea 677/2001”, a explicat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP. 

În urma acestui răspuns, reprezentanţii USLIP au publicat o altă scrisoare deschisă, menţionând: „În precizările din răspunsul dumneavoastră nu a fost tratată niciuna dintre problemele semnalate, şi ne referim cu precădere la încălcările legislative deja indicate. În primul rând, Ia baza implementării acestui proiect stă un amplu proces birocratic care ar trebui, în mod paradoxal, să elimine birocraţia din învăţământul preuniversitar.

Aşadar, mijloacele prin care aţi ales şi atingeţi scopul urmărit nu sunt cele mai adecvate. De asemenea, informaţiile solicitate sunt excesive, disproporţionate faţă de obiectivul propus şi în contradicţie cu dispoziţiile legale deja menţionate, cu privire la care nu aţi formulat un răspuns concret.

O altă problemă semnalată a fost aceea a lipsei solicitării consimţământului cadrelor didactice direct vizate de către acest proiect”, au specificat sindicaliştii în scrisoarea trimisă în cursul zilei de ieri. Aceştia mai specifică faptul că îşi manifestă mici rezerve referitoare la necesitatea implementării proiectului, la utilitatea practică a acestuia şi la avantajele aduse cadrelor didactice.

Aceştia tind să creadă că este vorba strict de un instrument de monitorizare şi nicidecum de un proces de sporire a calităţii sistemului educaţional. „Având în vedere cele expuse mai sus, ne rezervăm dreptul de a recurge la instrumentele pe care statul de drept ni le oferă”, au mai precizat aceştia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.