Sindicatele din învăţământ critică deschiderea şcolilor pentru elevii din anii terminali
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Sindicatele din învăţământ critică deschiderea şcolilor pentru elevii din anii terminali

GALERIE
scoala anii terminali
  • scoala anii terminali
- +

După decizia comunicată public de către preşedintele Klaus Iohannis cu privire la închiderea parţială a şcolilor până în luna septembrie, reprezentanţii profesorilor ieşeni atrag atenţia asupra faptului că profesorii rămân totuşi expuşi unor eventuale îmbolnăviri, având în vedere că elevii din anii terminali se vor întoarce după 2 iunie în unităţile şcolare pentru două săptămâni.

 În acest context, Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, i-a trimis preşedintelui României o scrisoare deschisă în care îi adresează 15 întrebări legate de situaţia sistemului de învăţământ pe fondul pandemiei de coronavirus. „Salutăm decizia dumneavoastră de a închide parţial şcolile până în septembrie 2020. Este o hotărâre corectă, raţională ce ţine cont de realitatea epidemiologică existentă la nivelul României. Nu înţelegem însă de ce aţi ajuns la concluzia că unităţile şcolare pot fi deschise după 2 iunie 2020 pentru anii terminali. Credem că aici vorbim de o fractură în logica măsurilor adoptate“, punctează Laviniu Lăcustă în cadrul scrisorii adresată preşedintelui României. Astfel, liderul de sindicat subliniază că elevii pot deveni un vector care ar putea duce la răspândirea COVID-19, chiar dacă numărul de elevi ar fi mai mic. „Din păcate, învăţământul românesc nu se poate identifica cu cel existent în câteva oraşe mari ale României. Vorbim de învăţământul rural, în special, care reprezintă aproximativ 50% din total. Există în ţară noastră circa 1.700 de unităţi şcolare în care nu există apă curentă, iar toaletele sunt în exterior. Ignorarea acestei realităţi pe care sindicatele din învăţământ şi nu numai au adus-o la cunoştinţă autorităţilor constant în ultimii ani, nu este de natură să ne confere optimism şi încredere în decizia pe care aţi luat-o“, subliniază Laviniu Lăcustă în documentul trimis către preşedinte.

În documentul înaintat către Bucureşti, liderul de sindicat prezintă şi realitatea din mediul rural cu privire la dotările tehnologice care nu permit buna desfăşurare a orelor online. În ceea ce priveşte întrebările adresate în document, Laviniu Lăcustă, în numele cadrelor didactice ieşene, întreabă cine va realiza triajul cu termomentrul electronic la intrarea în şcoli acolo unde nu există cabinet medical şcolar, ce se întâmplă dacă există profesori sau elevi infectaţi, dar asimptomatici, cum vor putea, fizic, realiza profesorii ore dacă se va lucra pe grupe de 7-8 elevi şi cum vor putea rezista fizic elevii şi profesorii cu măşti şi mănuşi cel puţin patru ore pe zi. De asemenea, este prezentată problema elevilor din mediul rural care învaţă în oraş, ce se întâmplă cu elevii cazaţi în cămine, ce se întâmplă cu elevii din zonele Suceava, Neamţ sau Botoşani, mult mai afectate de COVID-19, şi cine va achiziţiona măştile sau dezinfectanţii necesari, având în vedere că acestea lipsesc inclusiv în spitale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.