Sindicatul ARTIS trage din toate poziţiile în managerul Operei, Beatrice Rancea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Ce conţine memoriul depus la Ministerul Culturii

Sindicatul ARTIS trage din toate poziţiile în managerul Operei, Beatrice Rancea

GALERIE
opera iasi
  • opera iasi
- +

Şefa Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), Beatrice Rancea, e din nou ţinta atacurilor unor angajaţi. De data aceasta e vorba de alte nereguli invocate de membrii Sindicatului ARTIS din cadrul ONRI şi care privesc actul managerial. Noile acuzaţii au fost cuprinse într-un memoriu adresat ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu ce a fost înmânat în urmă cu două zile.

Lipsa activităţii de audit, angajarea şi susţinerea în continuare a unor persoane care “nu fac dovada pregătirii" pe post, evaluări “de faţadă" tocmai pentru a justifica anumite disponibilizări sau doar pentru intimidarea celor care au fost de partea celor nemulţumiţi, sunt doar câteva acuze care o vizează pe Beatrice Rancea. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că, până pe 1 noiembrie, va trimite din nou Corpul de Control la ONRI pentru a verifica cele semnalate de protestatari.

Fals în acte?

Una dintre gravele acuze care i se aduc lui Beatrice Rancea vizează activitatea Biroului de Audit de la ONRI. Adică cel care ar fi trebuit să sesizeze şi neregulile depistate la prima vizită a Corpului de Control (CC) al Ministerului Culturii, din primăvara care a trecut şi care vizează modul de cheltuire a banilor publici. Sindicatul ARTIS a subliniat faptul că în scurtul timp în care cei şase membri ai CC s-au aflat în verificări la Iaşi nu au reuşit să-şi pună lupa şi pe activitatea de audit, “activitate care depăşeşte cu mult cadrul legal, intrând în sfera penalului".

“În cadrul O.N.R.I îşi desfaşoară activitatea ca auditor public intern doamna Creţu Silviea. Activitatea desfăşurată ar fi trebuit să se înscrie strict în cadrul legii (…). Dacă doamna auditor ar fi respectat legea, atunci ar fi trebuit să existe o serie de rapoarte efectuate de dumneaei în urma unor acţiuni de control, atât la sediul instituţiei cât şi la alte instituţii unde avea datoria să le depună (Curtea de Conturi, Parchet). Aceste rapoarte trebuiau să conţină tocmai aspectele de natură administrativă, penală, managerială şi financiar contabilă identificate de Corpul de Control al Ministrului Culturii. Însă doamna auditor Creţu nu numai că şi-a indeplinit defectuos îndatoririle legale, dar a şi incălcat grav legea prin amestecul direct în activitatea curentă a O.N.R.I, prin instigarea salariaţilor la nerespectarea procedurilor pe de o parte (există martori care declară ca doamna le dadea ordin direct sa “dea drumul la bani" fără a mai urma procedurile legale)", se precizează în memoriul înmânat ministrului Bogdan Gheorghiu.

Banii la care se face referire în memoriu sunt cele peste 2 milioane de lei venite la sfârşitul lunii decembrie de la minister. Membrii Sindicalului ARTIS au mai semnalat o problemă de data aceasta cu iz penal.

“Notele de fundamentare precum si alte acte de resurse umane erau şi sunt în continuare semnate olograf de acest auditor (contrar legii) deşi aceste acte la rubrica "întocmit de...." apar ca fiind făcute de persoanele îndreptăţite legal prin fişa postului din O.N.R.I. (fals în semnatură, încălcarea gravă a legii de funcţionare a auditorului public !). În acest sens vom face o plângere penală la Parchet şi la Corpul Auditorilor Publici pentru un punct de vedere. Toate aceste abateri deosebit de grave ale auditorului Creţu sunt cunoscute de doamna manager Rancea, dar aceasta nu ia nicio măsură pentru remedierea situaţiei", a spus Marius Aftaragaci, preşedintele ARTIS, în memoriu.

Avocaţi tocmiţi pe banii statului pentru procesele cu angajaţii

Un alt aspect semnalat în memoriu este legat de Biroul Juridic, a cărui activitate fusese deja penalizată de CC la vizita din primăvară. Peste 20 de puncte din concluziile raportului CC fac referire la activitatea acestui departament. Dar inspectorii au venit şi tot inspectorii au plecat.

La fel după modelul practicat pe vremea când era interimar la Opera Naţională Bucureşti, când a angajat pe milioane de lei din vistieria statului mai multe case de avocatură, Beatrice Rancea a considerat că este absolut necesară externalizarea activităţii acestui department. Astfel, pe data de 14 ianuarie, conducerea ONRI a adresat o cerere Ministerului Culturii prin care solicita aprobarea unui contract de prestări juridice cu un anumit avocat, asta deşi instituţia dispunea la acea dată de serviciile unui jurist angajat cu contract de muncă. O lună mai târziu, cererea a fost aprobată de MC.

“Presupunând ca ONRI chiar avea nevoie de experienţa şi expertiza unui avocat, aprobarea nu se putea da decât pe un caz punctual şi nici decum această aprobare nu putea deveni continuă şi permanentă! Mai mult decât atât, managerul Rancea a încheiat un alt doilea contract de asistenţă juridică cu un al doilea avocat, astfel încât, la această oră, ONRI beneficiază si plateşte ilegal un jurist cu contract de muncă fără concurs, un avocat Cojocaru Vasile şi o Casă de Avocatură Stupariu. Totul se întâmplă cu încălcarea în picioare a OUG 26/2012!", au adăugat reprezentanţii ARTIS în memoriu.

Procese pierdute cu foştii salariaţi

Multe dintre speţele ONRI aflate pe rolul instanţelor sunt litigii de muncă ce vizează în principal disponibilizări. Membrii sindicatului ARTIS au atras atenţia în memoriu asupra modului în care s-au făcut aceste disponibilizări. Ultimul căruia “i s-au retezat picioarele" a fost prim-solistul Corpului de Balet al ONRI, Vlad Mărculescu, artist de talie internaţională. Pentru faptul că a criticat conducerea ONRI, după trei comisii de disciplină, lui Mărculescu i s-a desfăcut contractul de muncă care era pe periodă nedeterminată.

"Imediat ce Vlad Mărculescu a început să aibă opinii diferite de cele ale managerului, a început harţuirea sa. (...) Spre deosebire de colegii săi, acest artist nu a primit nici o distribuţie, nici un rol pe perioada februarie 2020 - septembrie 2020 (data concedierii). De asemenea, printr-un comunicat intern, salariaţii ONRI au fost informaţi că Vlad Mărculescu reprezintă un «caz izolat». (...) În acelaşi timp, pentru ONRI, aceasta acţiune managerială a însemnat o «sărăcire», care se va vedea în calitatea actului artistic în viitor", se mai arată în memoriu.

Vlad Mărculescu nu este singurul care a deschis în instanţă proces de mobbing. Lui Dan Berehoi, maestru de balet, timp de nouă ani, i s-a desfăcut contractul de munca de nenumarate ori şi a fost reangajat prin hotărâri. Ultimul proces de mobbing a fost câştigat definitiv zilele trecute, ONRI trebuind să îi achite lui Dan Berihoi 15.000 euro. Un alt caz este al violonistei Otilia Ropotă care trebuie să primescă din partea ONRI aproximativ 25.000 euro, drepturi salariale din perioada în care a fost disponibilizată. Şi în cazul ei, hotorârea instanţei este definitivă, iar în acest moment se fac acţiuni ale executorului judecătoresc în vederea executării silite a ONRI (poprirea conturilor si sechestru asupra bunurilor). De asemenea, pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti există o plângere penală a Otiliei Ropotă împotriva managerului Beatrice Rancea.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Tot în memoriu, contestatarii lui Beatrice Rancea au mai reclamat faptul că aceasta ar fi susţinut persoane care nu au pregătirea profesională necesară exercitării funcţiei pe care o ocupă. Cazul Mădălinei Minculeescu, fiica vitregă a fostului solist de la trupa Iris, Cristi Minculescu, nu este străin de Corpul de Control. De altfel, chiar inspectorii veniţi în primăvară au constatat că "această persoană nu-şi poate justifica în niciun fel aptitudinile profesionale, obligaţiile contractuale prevăzute în contractul de colaborare nefiind îndeplinite în mare parte".

"Contractul de colaborare a fost transformat într-un contract de muncă, fără concurs şi fără să deţină niciun fel de studii de specialitate (având terminat doar liceul şi fără diplomă de bacalaureat, depunând după controlul Corpului de Control al Ministrului Culturii o adeverinţă eliberată de un Liceu din Bucureşti). Menţionăm că Mădălina Minculescu este o veche colaboratoare (inclusiv la Opera din Bucureşti) a doamnei Rancea, a beneficiat pe perioada derulării contractului de colaborare de venituri consistente (în jur de 7.000 lei /lunar) la care s-au adăugat şi alte avantaje (plătite de O.N.R.I.) cum ar fi: apartament închiriat, telefon de serviciu, decontare avion Iaşi-Bucureşti", a mai fost menţionat în memoriu.

Dacă, pentru unii, climatul de lucru nu pare a fi unul sumbru, indiferent de pregătirea pe care pretid că o au pentru postul pe care îl ocupă, pentru alţii, situaţia devine însă gri.

“La nivelul salariaţilor ONRI se cunoaşte faptul că există o listă cu nume ale viitorilor concediaţi. Acestia sunt opozanti ai stilului abuziv al managementului Rancea. (…) Este vorba de Tuliuc Elisei Bogdan şi soţia dumnealui, Roxana Tuliuc, ambii balerini, ambii prieteni şi susţinători morali ai lui Vlad Mărculescu, ambii contestatari ai stilului de management al doamnei Rancea", se mai precizează în memoriu.

Contestatarii lui Rancea au mai afirmat că, în urma protestelor şi memoriilor depuse în acest an la diferite instituţii de control ale statului, aceasta ar fi “realizat recent (septembrie 2020) evaluările balerinilor, pentru anul 2019, deşi termenul limită era 31 ianuarie 2020. La această evaluare pe anul 2019, acestui balerin (Tuliuc Elisei Bogdann.r.) i s-a reproşat profesional o anumită greşeală făcută in iunie 2020!", au mai scris reprezentanţii sindicatului ARTIS în memoriu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

Declarație vot

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.