De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sindromul „Computer Vision”. Nu este un mit: copiii care petrec prea mult timp în fața ecranelor ajung la medic cu probleme de vedere

miercuri, 29 mai 2024, 03:00
4 MIN
 Sindromul „Computer Vision”. Nu este un mit: copiii care petrec prea mult timp în fața ecranelor ajung la medic cu probleme de vedere

Oftalmologii ieșeni trag un semnal de alarmă, deoarece în ultimii ani a crescut numărul copiilor cu miopie și astigmatism miopic, precum și al celor diagnosticați cu sindrom de ochi uscat, o patologie care nu era întâlnită până acum la această vârstă. Motivul ține de dezvoltarea tehnologiei: copiii stau foarte mult timp în fața unor gadgeturi și uită să clipească.

Filmul lacrimal nu mai are calitate, cantitatea nu mai este suficientă și atunci apare un disconfort, iar ochii se înroșesc. Afecțiunea este denumită „Computer Vision Syndrome”: o serie de afecțiuni oftalmologice, musculo-scheletale și de comportament determinate de utilizarea prelungită a dispozitivelor cu ecrane digitale.

Cititi aici integral Ziarul de Sanatate nr. 8

O boală care nu afectează doar ochii

În societatea actuală gadgeturile sunt folosite de către copii de la vârste din ce în ce mai mici. Fie că este vorba de un telefon mobil, o tabletă sau un laptop, dispozitivele digitale fac parte din viața lor. Pe măsură ce petrec cât mai mult timp în fața ecranelor, sunt expuși unei lumini artificiale care le influențează sănătatea. Conform unui studiu efectuat în 12 ţări pe copiii cu vârste între 9 şi 11 ani, s-a constatat faptul că 54,2 % dintre aceştia depăşesc timpul maxim de utilizare pe zi a dispozitivelor electronice.

prof.dr. Camelia Bogdănici

prof.dr. Camelia Bogdănici

Prof.dr. Camelia Bogdănici, șef al Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul Clinic „Sf. Spiridon” din Iași, spune că patologia „Computer Vision Syndrome” este din ce în ce mai des diagnosticată la copiii de toate vârstele.

„Dorim să prevenim toate problemele date de acest «Computer Vision Syndrome» și să descoperim la timp copiii care au o vedere slabă. Băieții sunt mai afectați decât fetele deoarece ei stau timp îndelungat în fața ecranelor, folosind acele aparate cu joystick și sunt prinși ore în șir în diferite jocuri, de exemplu cursele cu mașinuțe. Ceea ce constatăm este că nu numai problemele oftalmologice s-au acutizat. Copiii se izolează, nu mai știu să comunice între ei, au o poziție a spatelui greșită și bineînțeles că apar și alte complicații”, a explicat prof.dr. Camelia Bogdănici.

Utilizarea timp îndelungat a gadgeturilor poate provoca dureri care pot să apară la nivelul umerilor, a gâtului sau a spatelui.

Primele simptome care ne trimit la medic

Specialistul a explicat pentru „Ziarul de Sănătate” că îi atenționează pe părinți să fie atenți la primele semne ale afecțiunii. Copilul se va plânge că este obosit, se va freca la ochi, aceștia se vor înroși, va clipi mult mai des și eventual va fi mai agitat seara. Obosește, iar părinţii de multe ori nu îşi dau seama că acest lucru este cauzat de „Computer Vision Syndrome”. Primul impuls ar fi să îi sfătuiască să nu mai petreacă atât de mult timp în fața calculatorului.

„Este cel mai simplu să le spui să nu mai stea în fața ecranelor. Dar știți că ceea ce nu este admis este întotdeauna mai dorit. Măcar la o oră, o oră și jumătate copiii trebuie să se oprească, să se uite în infinit pe geam atunci când este zi, să se odihnească, să nu treacă de la telefonul mobil la calculator, apoi la televizor și așa mai departe. De asemenea, trebuie să mănânce corect deoarece este extrem de importantă alimentația pe care o au. Și nu în ultimul rând trebuie să le punem lacrimi artificiale și copiilor”, a recomandat prof.dr. Camelia Bogdănici.

20 de secunde pauză după fiecare 20 de minute de ecrane

Una dintre cele mai importante reguli atunci când vorbim de ecrane, care se aplică pentru copii, dar și pentru adulți, este cea a pauzelor. Este vorba de regula 20-20-20 care poate salva vederea celor care stau prea mult în fața ecranelor. Ce înseamnă aceasta: la 20 de minute ne oprim 20 de secunde și ne uităm la un obiect aflat la o distanță de aproximativ 20 de picioare (adică la 6 metri), relaxând muşchii ochilor. Specialiștii spun că este o metodă eficientă în prevenirea tulburărilor oftalmologice date de ecrane.

Medicii spun că în Olanda este o regulă menționată și într-o lege națională: 20-20-2 prin care se recomandă să se stea 2 ore în aer liber şi să se facă multă mişcare.

„Perioada pandemiei a fost cu totul şi cu totul deosebită pentru că şcoala s-a desfăşurat online, iar acasă elevii îşi făceau lecţiile tot pe calculator. Practic noi recomandăm ca un copil să nu stea mai mult de 2-3 ore pe zi cumulate pe dispozitive electronice”, este sfatul prof.dr. Camelia Bogdănici. Important este şi exemplul pe care îl oferă părinţii, mai spune aceasta. Nu putem să cerem unui copil să stea cât mai puţin pe laptop sau pe telefonul mobil, iar adulții din preajma sa să își petreacă ore întregi pe aceste dispozitive.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii