anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Advertorial (P)

Sindromul de oboseală cronică la copil: cauze și recomandări

GALERIE
cristina_cura
  • cristina_cura
- +

Sindromul oboselii cronice la copil apare după vârsta de 10 ani, mai ales în adolescență, iar, din punct de vedere al afectării pe sexe, este mai frecvent întâlnit la fete.

Un copil care suferă de oboseală cronică:

  • se plânge des de dureri abdominale, de gât (la nivelul ganglionilor) sau de dureri de cap, dureri musculare sau de articulații, dureri care se mută dintr-o zonă în alta a corpului;
  • se trezește des în cursul nopții sau, din contra, doarme mai mult decât înainte sau se trezește greu dimineața;
  • și-a pierdut pofta de mâncare, scade în greutate;
  • este mai irascibil, greu de mulțumit, prezintă tulburări de comportament;
  • necesită mai mult timp pentru efectuarea temelor pentru acasă, nu mai este la fel de entuziasmat când este implicat în anumite activități cum era anterior;
  • nu mai este la fel de activ în timpul liber, se plânge că obosește la eforturi mici;
  • are manifestări anxioase, uneori chiar depresive (la adolescenți).

 

Pot fi cauze ale apariției sindromului de oboseală cronică:

  • programa școlară prea încărcată, timpul petrecut la școală îndelungat, petrecerea unei perioade lungi din timpul liber pentru a efectua temele școlare;
  • participarea la activități extrașcolare care scurtează timpul de relaxare al copilului;
  • timpul de somn neadecvat vârstei;
  • petrecerea unui timp îndelungat în fața televizorului/tabletei/calculatorului sau chiar a telefonului;
  • stilul de viață neadecvat vârstei de copil/adolescent (alimentație nesănătoasă + odihnă insuficientă + lipsa activității fizice sau, din contra, efort fizic exagerat);
  • posibilitatea prezenței unor probleme medicale care favorizează sau întrețin persistența acestui sindrom – infecțiile (virale sau parazitare), anemia, afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, boli endocrinologice, alergice sau boli de metabolism.

 

Pentru evitarea/ameliorarea sindromului de oboseală cronică la copil este bine să luați în calcul câteva recomandări.

  1. Încercați să educați copilul într-un stil de viață cât mai echilibrat; puterea exemplului este foarte importantă, iar regulile nu trebuie impuse doar copilului.
  2. Oferiți copilului o alimentație cât mai variată – bogată în fructe și legume proaspete, fără produse de tip fast food; învățați-l să se hidrateze corect!
  3. Încercați respectarea orelor de somn.
  4. Scurtați perioadele petrecute în fața televizorului/calculatorului/tabletei/telefonului, mai ales seara, înainte de culcare.
  5. Activitățile extrașcolare pe care le face copilul trebuie să fie alese de comun acord.
  6. Din punct de vedere al activității fizice, aceasta nu trebuie să fie în exces; nu trebuie încurajat, însă, nici sedentarismul.
  7. În cazul în care oboseala persistă chiar dacă copilul este alimentat sănătos, duce o viață activă dar echilibrată, mergeți la medicul pediatru pentru un consult de specialitate. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Cristina Cura, medic specialist Pediatrie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.