anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Advertorial (P)

Sindromul de ochi uscat – simptome și tratament

GALERIE
wm_mihaela_rusu
 • wm_mihaela_rusu
- +

După vârsta de 25 de ani, cu precădere sexul feminin se poate confrunta cu apariția unei afecțiuni legată, în mare parte, de stilul modern de viață – keratoconjunctivitasicca (sindromul de ochi uscat).

Afecțiunea este larg răspândită, iar simptomele sunt bilaterale. Apar senzații de arsură, înțepături, durere, senzație de corpi străini la nivel ocular. Simptomele cresc, de obicei, în intensitate în cursul zilei sau după efort vizual prelungit.Factorii de mediu (aerul condiționat, căldura) contribuie, de asemenea, la apariția simptomelor.

La nivelul marginii pleoapelor este posibil să se formeze depuneri mucoase. În formele avansate, conjunctiva devine palidă-gălbuie, iar la nivelul corneei apar microulcerații și filamente (rulouri epiteliale) aderente la epiteliul corneean.

Medicul oftalmolog va verificaacuitatea vizuală, va examina aspectul pleoapelor, conjunctivei, corneei. În timpul consultației, se va efectua și evaluarea filmului lacrimal, avându-se în vedere aspectul său, claritatea, consistența, timpul de rupere al filmului lacrimal (BUTâBreak Up Time)atunci când e etalat pe suprafața oculară împreună cu un colorant special după ce pacientul clipește.

Testul Schirmer 1 evaluează secreția lacrimală. Valoarea normală a acestui test este de peste 15 mm. O valoare mai mică reprezintă hiposecreție lacrimală, deci sindrom de ochi uscat.

Tratamentul sindromului de ochi uscat constă în administrarea de produse de substituire, pentru a înlocui secreția lacrimală deficitară. Lacrimile artificiale sunt bine tolerate și ușor de administrat. Trebuie menționat totuși că nicio formulă de lacrimi artificiale nu poate egala beneficiul adus defilmul lacrimal natural, sub aspectul protecției antibacteriene și a nutriției suprafeței oculare.

În cazuri severe, se pot folosi lentile de contact terapeutice hidrofilesau dispozitive din colagen sau siliconla nivelul punctului lacrimal inferior.

Dacă ați fost diagnosticați deja cu sindrom de ochi uscat sau aveți unele dintre simptomele descrise mai sus, este recomandată o consultați de specialitate.

Dr. Mihaela Rusu, medic specialist Oftalmologie, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.