Sindromul ochiului uscat poate fi ameliorat cu lacrimi artificiale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Sindromul ochiului uscat poate fi ameliorat cu lacrimi artificiale

GALERIE
Sindromul ochiului uscat
  • Sindromul ochiului uscat
- +

Codrin Munteanu, 43 ani, Iaşi: „Am mai bine de jumătate de an de când am probleme cu vederea. Port ochelari, i-am schimbat în urmă cu un an, de aceea mă gândesc că nu poate fi de la dioptrii. În schimb, am ochii, amândoi, în permanenţă uscaţi, am senzaţia aceea de nisip în ochi, văd ca prin ceaţă şi îmi vine să mă frec non-stop. Dar, după ce o fac, ochii sunt şi mai roşii. Nu ştiu ce să fac. Îmi clătesc frecvent ochii cu apă rece, dar nici acest lucru nu mă ajută prea tare. Eu am muncă de birou, sunt contabil la o firmă, şi vă spun drept că aceste probleme de vedere mă încurcă foarte tare. Mi-aş dori să ştiu dacă pot lua medicamente care să rezolve această situaţie care mă deranjează din ce în ce mai mult“.

Prof. Univ. Dr. Dănuţ Costin, Şef Clinică Oftalmologie, Spitalul Clinic de Neurochirurgie „N. Oblu“, Iaşi: „Sindromul de ochi uscat este o afecţiune care se întâlneşte din ce în ce mai des în cazul tinerilor, dar şi al celor care îşi petrec mare parte din zi privind concentraţi la telefon, tabletă, laptop. Practic, sindromul ochiului uscat apare ca urmare a unei lubrifieri şi umidificări insuficiente ale ochiului. Exită o serie de cauze care pot incrimina atât condiţiile de mediu cât şi o serie de afecţiuni.

Unii pacienţi mi se plâng că au astfel de probleme atunci când se expun la vânt, praf sau când îşi petrec mai mult timp într-o încăpere în care funcţionează aerul condiţionat. Dar, aşa cum am menţionat deja, şi ecranul televizorului sau utilizarea în exces a laptopului şi a calculatorului, poate conduce la apariţia sindromului de ochi uscat. La femei, această problemă poate fi provocată şi de anumite tratamente hormonale, dar şi de menopauză. Şi, pentru că am vorbit de tratamente hormonale, ochiul uscat poate fi observat şi la persoanele care fac tratamente cu medicamente precum contraceptive orale, antihipertensive, antihistaminice, analgezice, estrogeni, citostatice, antiaritmice, psihotrope, antimigrenoase, agenti anticolinergici. În sfârşit, acest sindrom se poate întâlni şi în afecţiuni ale glandei tiroide, boli imune precum artrita reumatoidă, lupusul, sclerodermia sau atunci când se constată un deficit de vitamina A.

Aş vrea să menţionez că ochii uscaţi pot „anunţa“ artrida reumatoidă. Vreau să mai precizez că, de asemenea, fumatul poate reprezenta un factor important în apariţia acestei suferinţe, în condiţiile în care se ştie că fumatul intervine în toate secretiile din corp, inclusiv în cea lacrimală. Practic, ce se întâmplă? Ochiul uscat cronic este de regulă cauzat de disfuncţii ale sistemului de lubrifiere al ochiului. Glandele de sub pleoape produc o peliculă de protecţie denumită peliculă de lacrimi. Aceasta are două componente majore. Un strat apos, care aderă la mucusul de pe suprafaţa globului ocular. Astfel, glandele lacrimale furnizează lacrimile, în timp ce celulele de pe suprafaţa ochiului produc un mucus. Dacă glandele lacrimale nu produc suficient lichid, se poate dezvolta boala ochiului uscat. Cea de a doua componentă este o peliculă uleioasă, care acoperă stratul apos şi îl împiedică să se evapore. Acest strat este produs de glandele meibomiene, care se găsesc la nivelul marginilor pleoapelor.

Un strat uleios insuficient permite stratului apos de dedesubt să se evapore mai repede. Trebuie să ştiţi că fiecare clipire completează pelicula de lacrimi. Atunci când te uiti la TV sau lucrezi la calculator clipeşti mai rar, ceea ce poate înrăutăţi problema ochilor uscaţi. Uscăciunea este adeseori însoţită de inflamare, înrăutăţită de frecarea la ochi. Pe de altă parte, ochii uscaţi sunt mai frecvenţi pe măsura înaintării în vârstă şi pot apărea din cauze medicale. Principalele semne şi simptome pe care le acuză persoanele care ajung la medic şi sunt apoi diagnosticate cu sindromul de ochi uscat sunt: senzaţie permanentă de uscăciune, de mâncărime sau arsură la nivelul ochilor, senzaţie intermitentă de nisip/corp străin în ochi, care se amplifică seara, fotosensibilitate, scăderea acuităţii vizuale. De regulă, simptomele predomină bilateral, ochii pot fi roşii şi este pot avea un aspect de conjunctivită. Perosanele afectate se mai plâng de lăcrimare excesivă, aceasta fiind cauzată de un deficit în structura filmului lacrimal. De regulă, lăcrimarea este întâlnită frecvent dimineaţa şi mai ales iarna.

Diagnosticarea se face de către medicul oftalmolog cu ajutorul testului Schirmer. Acesta constă în aplicarea sub pleoapa de jos a unei benzi de hârtie specială, după ce ochii sunt „pregătiţi“ pentru această procedură cu ajutorul unor picături speciale. Apoi, se stă în această poziţie timp de cinci minute cu ochii închişi, fără să fie atinşi, pentru a nu modifica rezultatele. După această perioadă şi după îndepărtarea benzii, se va măsura cantitatea de umiditate de pe fiecare bandă. Deoarece sindromul de ochi uscaţi poate, uneori, semnaliza apariţia artritei reumatoide, este necesară o colaborare între medicul specialist oftalmolog şi cel reumatolog. Folosirea lacrimilor artificiale repreziintă doar o soluţie temporară. Acestea au rolul de a ameliora senzaţia de uscăciune extremă şi de mâncărime oculară. Important de reţinut este că ochiul uscat nu are un tratament care să ducă la eliminarea acestui disconfort, ci există numai un tratament care să amelioreze sau să diminueze treptat din manifestări precum arsura, mâncărimea.

Astăzi există o mulţime de medicamente adjuvante, unul dintre ele având la bază o soluţie de hialuronat de sodiu, apropiată din punct de vedere fiziologic de lacrima naturală. Practic, tratamentul ochiului uscat are ca scop ameliorarea simptomatologiei şi îmbunătăţirea calităţii vietii pacientului prin înlaturarea disconfortului. De asemenea, este foarte important să se evite fumul de ţigară, aerul rece sau uscat, vântul puternic. Sfatul meu este să nu cumpăraţi lacrimile artificiale fără avizul medicului, iar dacă purtaţi lentile de contact trebuie să-i spuneţi oftalmologului, întrucât nu toate medicamentele sunt compatibile cu purtarea lentilelor de contact.

Uneori, este foarte posibil ca afecţiunea să cedeze dacă persoana respectivă va utiliza cu regularitate, la recomandarea medicului oftalmolog, lacrimi artificiale, fiindcă acestea au rolul a creşte producţia de lacrimi naturale, iar iritaţia va dispărea în timp. Dar, cel mai important lucru pe care vi-l recomand este să nu luaţi nicio decizie privind intenţia de a vă trata singur pentru că, aşa cum v-am explicat, sindromul de ochi uscat poate să apară ca simptom în cadrul altei boli şi, de aceea, este recomandabil să mergeţi la medicul dumneavoastră oftalmolog, cu care să vă sfătuiţi în acest sens“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.