Sindromul Stockholm: Incredibila moarte a unei tinere din Iași care nu a reușit să se despartă de călăul ei

sâmbătă, 08 iunie 2024, 03:00
11 MIN
 Sindromul Stockholm: Incredibila moarte a unei tinere din Iași care nu a reușit să se despartă de călăul ei

La doar 27 de ani, o tânără a sfârșit fiind ucisă de partenerul de viață și tatăl copilului său. Femeia a fost omorâtă în bătaie pentru că nu câștiga suficient din videochat pentru a satisface apetitul mereu crescând al bărbatului pentru jocurile de noroc. Moartea tinerei nu a fost însă rezultatul unei crize de furie, ci a unei acțiuni de durată, sistematice, ale cărei detalii sunt absolut terifiante.

Magistrații Tribunalului nu au ezitat în a aplica o pedeapsă aspră, dar sentința nu o va readuce pe tânără la viață. La fel de grav ca acțiunea criminală a lui Robert Alexandru este faptul că statul, prin reprezentanții săi, dar și societatea, prin apropiații tinerei, au eșuat în a interveni. Timp de mai bine de cinci ani, Alina a fost ucisă lent. Toată lumea a știut, nimeni nu a mișcat un deget.

Câștiga atât de bine încât a cumpărat mai multe apartamente

Robert Alexandru a cunoscut-o pe Alina în 2010, pe când aceasta avea doar 15 ani. La scurt timp, fata l-a adus în casă, întrucât bărbatul locuia cu părinții într-o garsonieră, în condiții improprii. Doi ani mai târziu, li s-a născut un băiat. În cursul anului 2014, fata a început să practice activități de video-chat, angajându-se succesiv la mai multe firme de profil. Banii au început să curgă, și nu puțini, permițându-le celor doi să cumpere mai multe apartamente și autoturisme.

Nu s-a ales însă nimic din ele. Bărbatul nu muncea deloc, dar era pasionat de jocurile de noroc și consuma droguri. Când nu avea bani pentru a-și satisface viciile, se împrumuta de la cămătari. Pe rând, apartamentele și mașinile au fost vândute pentru a acoperi datoriile. Un apartament cu două camere, în Uricani, a fost vândut în 2019, contra sumei de 23.000 de euro. Toți banii au fost cheltuiți de Alexandru la jocuri de noroc.

Lucrurile nu s-au schimbat nici când situația financiară a cuplului a început să se înrăutățească. Dimpotrivă. Departe de a deveni mai responsabil și de a se apuca el însuși de muncă, bărbatul a început să-și bată iubita, pentru a o determina să lucreze mai mult. I-a impus și o normă zilnică de câștig din videochat, pornind de la 700 de lei și ajungând treptat la 2.000 de lei. Alexandru o bătea și atunci când își pierdea banii în sălile de jocuri, pentru a-și descărca frustrarea. A bătut-o și când a visat doar că ea îl înșelase.

A primit 100.000 de euro de la un elvețian

Alexandru cheltuia tot mai mult, încât femeia nu mai reușea să câștige destul. Cuplul s-a mutat în chirie, în apartamente din ce în ce mai ieftine. Pentru a face rost de bani, femeia a început să lucreze și pe cont propriu, de la domiciliu, folosind conturile și credențialele furnizate de studiourile unde era angajată. Pe termen scurt, a câștigat mai mult, dar studiourile au renunțat pe rând la colaborarea cu ea, i-au închis conturile și au scos-o de pe site-urile pe care lucra. Alina a început să-și contacteze clienții în privat, cerându-le bani sub diverse pretexte, invocând probleme familiale, juridice sau medicale. A reușit chiar să-l convingă pe un elvețian să-i dăruiască 100.000 de euro. A cumpărat din nou un apartament, în care i-a luat și pe părinții lui Alexandru. Problemele financiare au continuat, iar răspunsul bărbatului a fost constant același: bătaia, lovind de preferință în cap.

Colegele de serviciu ale tinerei, ca și clienții acesteia vedeau în fiecare zi efectele chinurilor constante la care era supusă aceasta. Bătută și schingiuită, epuizată de lucru, trebuia să aibă grijă de copil și de casă. Unora dintre clienți li se făcea milă. Stabileau o întâlnire online exclusivă cu ea nu pentru a se distra, ci pentru a o lăsa să doarmă, fiind plătită ca pentru timp lucrat. O fată din studio a relatat cum Alina a venit într-o zi cu păr lipsă, văzându-i-se scalpul. Alexandru o trezise din somn, trăgând-o de păr. Vânătăile de pe față au înspăimântat-o.

„Fetele de la machiaj nu mai știau cu ce să îi dea pe față pentru a le acoperi”, a povestit colega.

Aceasta a apreciat banii câștigați de Alina prin video-chat la suma de un milion de euro. Toți banii s-au scurs printre degetele lui Robert Alexandru. Tânăra cerea cafea sau țigări de la colege, pentru că nu avea bani nici măcar pentru asta. Alina era conștientă că mai devreme sau mai târziu, va muri de mâna „iubitului” său, dar nu se putea desprinde de acesta. A încercat o dată să se sinucidă, bând clor, dar a scăpat.

Când venea poliția, nega totul

În mai 2019, Alina a luat legătura cu o avocată. Nu pentru ea, ci pentru Robert Alexandru, care fusese acuzat de tâlhărie și alte infracțiuni. Avocata a observat vânătăile și rănile ce acopereau trupul Alinei și a întrebat-o ce se întâmplă. Femeia a mărturisit că fusese bătută de concubin, dar „cu milă”, pentru că „este mai rea de gură”. I-a cerut avocatei să-l îndemne pe Alexandru să înceteze cu jocurile de noroc și drogurile, sperând că acesta o va asculta.

Deși viața Alinei cu Robert Alexandru devenise un coșmar pentru femeie, cei doi s-au căsătorit, în iunie 2019. Relația dintre ei nu mai era de iubire, ci victimă-călău, dar Alina, care nu avea puterea să fugă de el, nu avea de ales. Cu numele anterior, nu mai avea acces pe platformele de video-chat. În noiembrie 2019, Alexandru și-a bătut soția cu o sălbăticie rară. A lovit-o cu galeria unei draperii în cap, apoi cu pumnii și picioarele și a ars-o pe mâna dreaptă, la gât și pe față cu o țigară.

Femeia și-a luat inima în dinți și a vorbit. Întâi, cu un client, Phill, pe care l-a rugat să o sune pe mama sa, care să anunțe poliția. I-a trimis și fotografii, în care i se vedea fața umflată de loviturile primite. Poliția a venit la ea acasă, dar de frică, Alina a negat cele întâmplate. După trei zile, a mers însă la poliție și a reclamat cele întâmplate. A povestit și că în 2017 fusese bătută în așa hal, încât ajunsese în spital, trebuind operată. De fapt, incidentul la care făcea referire se petrecuse în iulie 2016, când fusese operată de urgență la Spitalul de Neurochirurgie pentru un hematom subdural. Ajunsese acolo în stare de inconștiență, adusă de Alexandru, care le-a spus medicilor că femeia căzuse și se lovise cu capul de mobilă. Nu a fost crezut, medicii reproșându-i că de fapt o bătuse, dar lucrurile s-au oprit aici. Ulterior, procurorii au consemnat că episodul fusese primul „pentru care nu s-a intervenit pentru a o salva” și care, cumulat cu celelalte, aveau să ducă la moartea femeii.

Sindromul Stockholm

La cererea ei, Alina a fost internată în noiembrie 2019 în centrul pentru persoane adulte aflate în dificultate din subordinea Direcției Generale pentru Asistență Socială (DGASPC). A rămas internată timp de o săptămână. Pe urmă, a revenit însă acasă și nu a mai mers la IML pentru eliberarea unui certificat medico-legal. A renunțat și la acțiunea prin care cerea emiterea unui ordin de protecție. Poliția a închis dosarul.

Nu era însă vorba de o împăcare, ci de sindromul Stockholm, situație în care victima ajunge să se atașeze de agresor. Situația fusese constatată de psihologul centrului DGASPC, dar atât. Femeia avea să mai ajungă o dată în centru, în martie 2020, după alt episod de violență domestică. A rămas trei zile, după care s-a întors la călăul său. Psihologul care intuise ce se întâmpla era în concediu. Alina a mai fugit o dată de acasă, ascunzându-se la mama sa. Aceasta a sesizat în mai multe rânduri organele de poliție, încercând să o salveze. De fiecare dată însă, tânăra nega cele întâmplate și se întorcea lângă călăul său, de teamă ca acesta să nu-i facă vreun rău copilului. Polițiștii nu s-au gândit că femeia este prea terorizată pentru a cere ajutor. Mama Alinei a fost amendată pentru folosirea abuzivă a serviciului 112, considerându-se că a făcut sesizări nefondate.

Următorii doi ani, ultimii din viața Alinei, au reprezentat un lung șir de apeluri la 112, unele urmate de internări. În septembrie 2020, medicii notau o agresiune fizică având drept consecință echimoze în jurul ochilor. În martie 2021, femeia a fost lovită din nou. A căzut, lovindu-se cu capul și coloana vertebrală de mobilă. În aprilie 2021, a fost bătută din nou, medicii notând și urmele unor leziuni mai vechi. În mai 2021, altă agresiune. În decembrie 2021, alta, când bărbatul a lovit-o cu piciorul în cap. Consemnările medicilor nu au avut vreo urmare concretă. Au fost însă cuprinse ulterior în raportul de medicină legală întocmit cu prilejul necropsiei. Din vara lui 2021, mama Alinei a constatat că fiica sa nu mai putea să meargă normal. Apăruseră probleme de vedere, de echilibru și orientare spațio-temporală. La înmormântarea tatălui său, în septembrie, Alina era o epavă. Nici rudele sale apropiate nu au intervenit însă în vreun fel. Tânăra era condamnată. A continuat să practice videochat-ul, dar nu mai putea merge la muncă decât într-o mașină. Aproape că nu mai putea merge.

Violența extremă i-a adus sfârșitul

În a doua jumătate a lui 2021, familia Alexandru s-a mutat la unchiul bărbatului, în Nicolina. Călăul Alinei cheltuia în așa hal, încât nu-și mai permiteau nici măcar să stea cu chirie undeva. Unchiul bărbatului s-a speriat când a văzut-o cum arată. Femeia nu mai avea putere să meargă singură, aproape că nu mai vedea. În fața anchetatorilor, unchiul a povestit că la scurt timp după Revelionul 2021/2022, Alexandru a mers cu soția sa la baie, de unde au început să se audă țipete și înjurături, și o izbitură puternică. Când s-a deschis ușa, vasul WC-ului era spart, iar unchiul și-a dat seama că Alexandru își izbise soția de acesta. Obișnuia să o izbească cu capul de marginile canapelei, până când acestea s-au rupt. Din acel moment, au dormit pe salteaua așezată pe podea. La diverse scene de violență au asistat și vecinii din bloc, fără ca vreunul să intervină altfel decât cel mult verbal sau prin îndemnuri ca Alina să se adreseze poliției.

La scene teribile a asistat și sora tinerei. Într-un rând, nemulțumit de felul cum era îmbrăcat copilul, Alexandru a sfărâmat dulapul, a aruncat hainele și a bătut-o pe Alina, după ce i-a cerut surorii să iasă din dormitor. În acea zi, Alina o chemase la ea în vizită, tocmai în speranța că bărbatul se va abține de la a o bate.

„Nu pot explica în cuvinte la ce bătăi am asistat. Mă duceam în casa aia pentru că sora mea mă chema. Nici unul animal nu i s-ar putea face așa ceva”, avea să povestească ulterior sora Alinei.

La mijlocul lui decembrie 2021, Alina a ajuns iar la spital, examenul computer tomograf punând în evidență un posibil traumatism. La începutul lui 2022, după scena petrecută de Revelion, Alina a fost internată din nou, cu un diagnostic aproape sinistru: „higromă subdurală fronto parieto temporală bilaterală. Episod depresiv reactiv în contextul conjugopat”.

Sub membrana care învelește creierul se acumulase lichid, fenomen asociat aproape întotdeauna traumatismelor craniene. Medicul a consemnat și depresia de care suferea femeia din cauza agresiunilor constante. Era confuză, agitată, prezenta tulburări de vedere. A fost externată după cinci zile, recomandându-i-se evitarea consumului de alcool, evitarea stresului și un „climat socio-familial psihoprotector”. A fost consultată din nou după o săptămână, pe 15 ianuarie. Apăruseră în plus sângerări la nivelul higrohematoamelor și ușoara creștere în dimensiuni a acestora. Pe 19 ianuarie a fost internată, iar starea tinerei s-a agravat rapid. Seara, a fost transferată la secția ATI, de unde nu avea să mai iasă. A murit pe 7 martie 2022, la ora 13.00, din cauza unei pneumonii contractate în spital, pe fondul stării grave de sănătate.

„Între traumatismul produs în jurul datei de 14.12.2021 și decesul sus-numitei există legătură de cauzalitate directă”, a consemnat medicul legist.

Moartea sa lentă fusese urmărită cu conștiinciozitate și notată pas cu pas.

Agresorul nu și-a recunoscut faptele

După moartea Alinei, rotițele legii au început să se învârtească. Timid. Abia în august 2022, la cinci luni de la deces, a fost admisă propunerea de arestare preventivă a lui Eduard Alexandru. În lipsă însă, pentru că fugise din țară. A fost găsit și adus în țară după aproape o lună. În decembrie 2022, a început procesul, bărbatul fiind acuzat de omor calificat împotriva unui membru al familiei.

Și-a negat faptele. Copilului i-a spus că starea gravă de sănătate a mamei sale se datora cancerului. În fața judecătorilor, a admis că și-a bătut în câteva rânduri soția, dar numai cu palmele. Leziunile grave, care i-au provocat moartea, se datorau diverselor accidente casnice, căzăturilor sau unui accident auto. Și-a justificat violența prin gelozie. Nu era de acord cu faptul că femeia practica videochat-ul, pentru că nu știa ce făcea efectiv în studio.

„Îi mergea bine, păcălea piloţi de avioane. Vă daţi seama că dacă făcea acest lucru, ar fi putut să mă facă şi pe mine. Pe piloţi îi făcea la creier, adică îi prostea, îi păcălea, în sensul că îi făcea să se îndrăgostească de ea, iar ei îi trimiteau bani. Chiar pilotul de avioane i-a trimis 300.000 euro. Cei 300.000 de euro cred i-a primit în anul 2014, la un an după ce s-a născut băiatul nostru”, a povestit bărbatul.

25 de ani de detenție

Apărările acestuia au fost respinse de judecători. Întreg rechizitoriul întocmit de procurori, actele medicale și declarațiile date de martori în instanță arătau cu totul altceva. Judecătorii au respins și solicitarea apărării de schimbare a încadrării juridice a faptei în loviri cauzatoare de moarte. Aceasta ar fi atras o reducere semnificativă a pedepsei.

„Deși inculpatul a susţinut că a efectuat multiple demersuri pentru a obţine îmbunătăţirea stării de sănătate a victimei (luând legătura cu medicii care acordau acesteia îngrijiri medicale şi interesându-se în mod constant de evoluţia sa), remarcă instanţa că probele administrate în cauză relevă o conduită contrară scopului declarat de către inculpat, dezinteresul acestuia față de supraviețuirea victimei fiind evident. Astfel, inculpatul a continuat să lovească victima cu aceeaşi intensitate şi în modalităţi similare acţiunilor anterioare, chiar şi în condiţiile în care a constatat deteriorarea progresivă şi accentuată a stării fizice a soţiei sale, stare percepută în mod facil de către persoanele care au luat contact cu familia lor în perioada de referinţă şi care au fost audiate ca martori în cadrul procedurii de faţă (victima avea constant urme de lovituri pe corp, pe care încerca să le ascundă, iar la un moment dat ajunsese într-o stare de degradare a stării fizice atât de evidentă, încât nu putea nici măcar să-şi ţină echilibrul şi nu mai vedea)”, au sintetizat judecătorii, care au subliniat că Alexandru își vedea soția doar ca pe o „fabrică de bani”.

Bărbatul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, pedeapsă la care s-a mai adăugat o treime dintr-o condamnare anterioară la un an de închisoare cu suspendare. În total, 25 de ani și patru luni de detenție. Pronunțată miercuri, sentința poate fi contestată în fața Curții de Apel.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii