anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Singurele medaliate cu aur la Tokyo sunt din Moldova. „De ce trebuie să amintim acest detaliu”

GALERIE
Simona Radiș și Ancuța Bodna
 • Simona Radiș și Ancuța Bodna
- +

Singurele sportive românce care au cucerit medalii de aur la Tokyo2020, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, sunt din Moldova. Istoricul Dorin Dobrincu crede că e un amănunt important, pentru că statul neglijează inclusiv infrastructura sportivă din regiune.

Singurul succes de aur al României la Jocurile Olimpice de la Tokyo2020 este al unor sportive din Moldova, respectiv din Botoșani și din Suceava. Simona Radiș și Ancuța Bodnar au terminat primele la proba de canotaj, dublu vâsle.

De asemenea, câștigătorii medaliei de argint la proba de canotaj patru rame - Mihăiță Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari - sunt de asemenea din Moldova. 

Totuși, investițiile în infrastructura sportivă din Moldova sunt nesemnificative comparativ cu cele făcute la București sau în vestul țării. Istoricul Dorin Dobrincă, fost director al Arhivelor Naționale, crede că acest detaliu este important. „Cum aduci în discuție ceva care trimite la Moldova apuseană/de la vest de Prut ca regiune a României cu o anume individualitate, cu identitate proprie - așa estompată cum e ea, după o lungă perioadă de inginerie socială, cum insiști asupra nevoii de solidaritate regională sau doar sugerezi așa ceva, inclusiv pentru ca regiunea să-și susțină interesele, pentru că alții nu o fac, cum atragi atenția asupra defavorizării regiunii în privința investițiilor, ei bine, atunci se găsesc tot felul de vigilenți care se foiesc, bat din picioare, tușesc, nu le mai ajunge aerul.

Te suspectează de gânduri ascunse, de separatism, te trimit la est de Prut, deși tocmai unii dintre ei rostogolesc idei putiniste, considerându-se apărătorii adevăratelor valori europene (sau doar est-europene, că nu prea mi-e clar).

Astăzi s-a discutat (și) despre faptul că medaliații români de la Tokyo, din sporturile nautice - fetele la dublu vâsle și băieții la patru rame, sunt moldoveni, adică din regiunea românească dintre Carpați și Prut. De ce trebuie să amintim acest detaliu?

Eu cred că nu strică să gândim puțin (sau mult, depinde de context) și regional. Mai ales când vedem că investițiile în infrastructură - spre exemplu în cea sportivă, că de autostrăzi tot vorbim de ani și ani - ocolesc Moldova, având însă lipici puternic în alte regiuni sau în centrul politic al statului. Știm că unii sunt mai egali decât alții la investiții. La tras la rame se mai schimbă locurile, că acolo nu-i așa simplu.

Mai mult, pe newsweek

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.