Sinuciderea este a doua cauză de mortalitate în rândul tinerilor români
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Sinuciderea este a doua cauză de mortalitate în rândul tinerilor români

GALERIE
fetita trista
  • fetita trista
- +

„A început ca o furie, apoi a venit o stare de amorţeală. Nu mai simţeam nimic, nu-mi mai păsa de nimic”.

„Nu am simţit depresie la început. A început ca o frustrare, o furie”, îşi începe povestea Paula, o fată de 16 ani din Ploieşti. Paula a fost diagnosticată cu „depresie cronică” încă de când avea 13 ani şi încă se luptă cu această boală. Tratamentul şi psihoterapia au făcut suferința suportabilă.

Tot mai mulţi copii şi adolescenţi ca Paula se confruntă cu episoade de depresie severă, avertizează dr. Mirela Hăţiş, specialistă în psihiatrie pediatrică la Spitalul de Psihiatrie Titan. „Am avut în ultimul an săptămâni în care la spital au ajuns mai mulţi copii cu tentative de suicid. A crescut numărul de cazuri de depresie severă, cu ideaţie suicidară, mai ales la copiii care au o vulnerabilitate – fie genetică, fie sunt cu anumite trăsături de personalitate: sunt mai introverţi, mai tăcuţi, au mai multe probleme de adaptare în diferite medii”.

Cel mai perturbator factor a fost incertitudinea, abandonarea rutinelor care le dădeau copiilor şi adolescenţilor un anumit nivel de siguranţă. „Acum învăţau online două săptămâni, apoi două săptămâni se duceau la şcoală. Nu mai exista un program clar, iar toate aceste schimbări au crescut anxietatea”, spune Hăţiş.

La început, Paula, fata de 16 ani, nu înţelegea ce i se întâmplă. „Vedeam că eu sunt aşa, mereu fără chef, dar am crezut că asta e viaţa, că aşa sunt eu”. Era conştientă că prietenii şi colegii au altă stare de spirit, dar se gândea că poate ei nu arată la şcoală cum sunt, pentru că, în preajma celorlalţi, şi ea se prefăcea că îi este bine.

Trecuse deja un an de când Paula avea ceea ce ea numeşte „gândurile astea ciudate”, dar nu reuşea să le explice părinţilor ce i se întâmplă. Părinţii ei au observat schimbările concrete: „că nu mai mâncam, nu mai voiam să fac nimic, să merg nicăieri”. Alarmaţi, ai ei au căutat ajutorul specialiştilor.

„Ca să facem diferenţa între depresie-simptom şi depresie-boală, ne interesează intensitatea şi frecvenţa simptomelor, precum şi gradul de afectare a funcţionalităţii copilului, mai ales cea socială. Dintr-un copil care ieşea, vorbea cu prietenii, brusc se izolează, nu mai are motivaţia necesară, stă numai în pat. Pare plictisit, dar, de fapt, dispoziţia este depresivă”, spune dr. Hăţiş.

Dacă părintele observă astfel de semne, cel mai bine este să meargă cu copilul la un psiholog sau un psihiatru. În cabinetul specialistului, evaluarea se face mai ales prin interviu cu copilul şi părintele (uneori şi cu profesorii), dar şi prin observaţie directă. „Un copil depresiv se vede şi după mimică, după gestică, e cu privirea în pământ, cu colţurile gurii lăsate, e lipsit de energie. Vorbeşte cu o tonalitate joasă, nu te priveşte în ochi. Abia îşi găseşte cuvintele, are o lentoare în vorbire, plânge foarte uşor. Este iritabil, în momentul în care, de exemplu, părintele încearcă să spună ceva şi poate nu intuieşte exact ce simte el, intră în conflict cu părintele de faţă cu noi”, explică dr. Hăţiş.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.