Sinuciderile care au șocat mediul universitar ieșean în ultimii ani: soții Maleon, hidrotehnistul Crăciun, psihologul Petrescu. Toți patru s-au spânzurat

joi, 13 martie 2025, 18:50
4 MIN
 Sinuciderile care au șocat mediul universitar ieșean în ultimii ani: soții Maleon, hidrotehnistul Crăciun, psihologul Petrescu. Toți patru s-au spânzurat

Sinuciderea recentă a profesorului George Bondor, de la Facultatea de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, readuce în prim-plan tragedii similare care au șocat în ultimii ani comunitatea universitară ieșeană. Cazul soților Maleon, găsiți morți în casa lor în ziua de Crăciun, în 2017, este doar unul dintre ele.

Profesorul George Bondor a fost găsit spânzurat marți, în propria locuință din Breazu, comuna Rediu. Soția sa, Raluca Bondor, a fost cea care a făcut descoperirea tragică în jurul orei 17.40, alertând imediat autoritățile. În ciuda eforturilor echipajului medical, decesul a fost constatat o oră mai târziu.

Acesta a fost găsit spânzurat cu o funie de o grindă. Nu ar fi lăsat nicio scrisoare de adio în urmă, pentru a explica gestul, însă anchetatorii nu exclud să fi lăsat vreun mesaj pe calculatorul său. De altfel, din spusele apropiaților, profesorul nu părea să sufere de vreo afecțiune și nu existau indicii că ar fi avut probleme care să-l împingă spre un asemenea gest. Tăcerea lui, însă, a fost cea care a ridicat cele mai multe semne de întrebare.

Profesorul care și-a luat zilele chiar la universitate

Această tragedie amintește de alte cazuri șocante din mediul academic ieșean care au avut loc în ultimii ani. În noiembrie 2015, profesorul Ioan Crăciun, cadru didactic la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, a fost găsit spânzurat chiar în clădirea facultății. Șeful Departamentului de Amenajări și Construcții Hidrotehnice era considerat un intelectual de excepție, cu o carieră strălucită.

Corpul său a fost descoperit fără viață de un coleg, într-un spațiu rar frecventat, cu o șufă de tractare legată de balustrada unei scări. În buzunar, anchetatorii au găsit o fotografie cu copiii săi, iar pe colțul unei mese din apropiere, un stick de memorie, posibil cu ultimele sale gânduri. Dacă problemele de sănătate ar fi fost unul dintre motivele acestui gest, există indicii că și presiunea profesională și-ar fi putut spune cuvântul. Profesorul coordona unul dintre marile proiecte pe fonduri europene ale universității.

Soții Maleon: o dubla tragedie inexplicabilă

În decembrie 2017 o altă veste tragică a zguduit Iașul. Directorul Bibliotecii Centrale Universitare, Bogdan-Petru Maleon, și soția sa, Anda Elena Maleon, au fost găsiți fără viață în propria locuință. Procurorii au concluzionat că cei doi s-au sinucis la câteva ore distanță unul de celălalt, fără semne de violență sau alte indicii care să sugereze o cauză externă. Ipoteza care a rămas în picioare a fost cea a unei duble sinucideri, posibil declanșată de o depresie severă și factori personali necunoscuți.

Citiți și: Banii sau boala? Motivele care l-ar fi împins pe un profesor universitar să se spânzure în Facultatea de Hidrotehnică

Necropsia în cazul soților Maleon a precizat atunci faptul că pe trupurile celor doi nu existau leziuni de auto-apărare și de aceea anchetatorii au mers pe varianta unei duble sinucideri. Ipoteza finală a fost că femeia, Anda Elena, s-ar fi spânzurat prima de o grindă din mansardă cu o curea, iar soțul ei, Bogdan-Petru, i-ar fi găsit trupul fără suflare pe care l-a dat jos din laț în speranța de a-i salva viața. Văzând că soția lui este deja moartă, a intrat în stare de șoc și s-a spânzurat la rândul său.

Psihologul care s-a sinucis înainte de a primi pacienții

Mai recent, în mai 2021, cunoscutul psiholog Cristian Petrescu, specialist cu colaborări multiple în cadrul Facultății de Psihologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost găsit spânzurat în propriul cabinet, locul unde, zi de zi, le oferea sprijin pacienților săi. El a fost găsit de către angajatele de la recepţia Centrului de Sănătate Mintală Socola, de pe strada Lascăr Catargi, pentru că avea pacienţi care aveau programare.

Colegii au înţeles că ceva nu este în regulă şi au urcat la etajul 1, la cabinetul lui, au încercat să intre, dar uşile erau încuiate. După ce au reuşit să deschidă cabinetul, au făcut descoperirea șocantă: colegul lor era spânzurat de un cadru metalic şi cu un dispozitiv improvizat. Cei care l-au cunoscut spun despre el că era o persoană destul de retrasă şi nu comunica foarte mult cu cei de la serviciu.

Cauze ale gândurilor sinucigașe la cei cu inteligență peste medie

Specialiștii în sănătate mintală clasifică sinuciderea în mai multe tipologii. Potrivit teoriilor lui Émile Durkheim, autor al unui studiu sociologic numit „Despre sinucidere”, sinuciderea poate avea cauze maniacale, melancolice, obsesive sau impulsive. În multe cazuri, actul sinucigaș nu este precedat de semne evidente, iar persoanele din jur nu reușesc să observe un pericol iminent. Psihologii atrag atenția că, în special în mediul academic, stresul profesional și presiunea succesului pot duce la o acumulare tăcută de tensiune emoțională, care, în lipsa unui sprijin adecvat, poate conduce la gesturi extreme.

Persoanele care simt că nu mai au motive să trăiască și nu pot găsi sprijin pot suna vineri, sâmbătă sau duminică, între 19.00 și 7.00, din România, la 0800 801 200, număr de telefon apelabil gratuit. Vor intra în contact cu specialiști ai Alianței Române de Prevenție a Suicidului. Totodată, pot cere sprijin pe email la sos@antisuicid.com în orice zi a săptămânii. Nu este nevoie să prezinte date de identificare.

 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii