Sinuciderile de la UMF: un psiholog de la universitate explică de ce recurg studenții la gesturi extreme
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Sinuciderile de la UMF: un psiholog de la universitate explică de ce recurg studenții la gesturi extreme

GALERIE
depresie
  • depresie
- +

În septembrie 2019, un student s-a omorât înaintea examenului de licenţă. În acest an, o studentă s-a sinucis înainte de sesiune. O altă tentativă a fost în 2017, când un tânăr a ameninţat că se omoară dacă nu ia nota 5 la un examen. Cât de mare este presiunea şi care ar fi cauzele.  Ziarul de Iaşi a apelat chiar la un psiholog din cadrul Universităţii de Medicină pentru a încerca explicaţii în cazul acestor tragedii.

Tragedia cu care a început anul 2021 învăţământul superior ieşean nu a fost complet neprevăzută şi se înscrie într-un trend al ultimilor ani, spun specialiştii. La începutul lunii ianuarie, o studentă de 23 de ani de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi şi-a pus capăt zilelor chiar înaintea sesiunii, în ipotezele cu privire la sinuciderea ei fiind luate în calcul şi examenele care urmau. Cu doi ani în urmă, în septembrie 2019, un alt student de la UMF s-a sinucis cu o zi înaintea momentului susţinerii licenţei, la care el nu s-a putut înscrie fiindcă nu a trecut un examen obligatoriu. Cu alţi doi ani înainte, în 2017, un student de la UMF a sunat la 112 spunând că dacă nu ia nota 5 la un examen care l-ar fi obligat, altfel, să repete anul, se va arunca de la etajul al II-lea al clădirii principale a universităţii. A fost convins, până la urmă, să coboare. Acestea sunt doar cazurile care au ajuns în atenţia publică, fiindcă specialiştii spun că studenţii, nu doar cei de la UMF, sunt în faţa unui stres mai mare decât faţă de alte generaţii, sunt mai volatili emoţional şi există riscul să apeleze la astfel de gesturi extreme.

Creierul "nu iese din priză": relaxarea şi studiul, în faţa ecranului

Psihologii de la UMF Iaşi au analizat, pentru "Ziarul de Iaşi", felul în care s-a modificat actuala generaţie de studenţi faţă de cele de până acum şi au apreciat că unele constatări făcute de cadrele didactice se susţin şi în realitate: există o "labilitate emoţională" mai mare. "Aş vrea să am un studiu în spate să spun că aşa este, dar da, sunt de acord, am constatat acest lucru atât eu, cât şi colega mea. Poate este din cauză că acum, având uşurinţa de a căuta resurse pe Internet, avem acces uşor la ele, nu mai face un efort conştient dacă vrem să aflăm ceva. Înainte, când se căutau cărţi la bibliotecă, efortul de a obţine o informaţie era mult mai mare şi aveam activităţi care ne ajutau să ne relaxăm. Acum, relaxarea şi studiul se fac în acelaşi mediu, în faţa laptopului, şi săracul nostru creier nu mai înţelege când ne relaxăm, când muncim şi când învăţăm", a explicat Monica Ciolan, psiholog în cadrul UMF.

O mare problemă, explică aceasta, o reprezintă presiunea pusă de părinţi asupra studenţilor. Mulţi dintre studenţii care apelează la psiholog în universitate spun că resimt această presiune, că se simt condiţionat, iar unii spun că este chiar "prea mult" pentru ei. Studenţii ar vrea poate să facă altceva, dar părinţii nu îi sprijină, ba chiar se simt ameninţaţi, în unele circumstanţe. "Îi ameninţă că nu vor fi susţinuţi în niciun fel dacă schimbă direcţia, ba chiar îi ameninţă că nu vor fi susţinuţi în niciun fel dacă schimbă direcţia. Apoi este şi problema volumului, este un termen mult mai lung de studiu, aproape dublu, şase ani faţă de trei, cât e la alte facultăţi. Nu există o satisfacţie imediată, şi pentru unii e greu să înţeleagă că pentru efortul depus acum vor fi recompense mai târziu, mai ales comparativ cu colegii de liceu care termină studiile, se angajează, pleacă în concedii, în timp ce studenţii de la UMF sunt încă la cursuri", a explicat Monica Ciolan.

Taxe mari, aşteptări mari de la părinţi

Una dintre cele mai mari presiuni pe care le simt studenţii ţine de competiţia între taxă şi buget, în condiţiile în care taxa la UMF trece de 7.000 de lei, dublu faţă de alte majoritatea facultăţilor. Vulnerabili sunt, explică Monica Ciolan, acei studenţi care provin din familii cu posibilităţi reduse, chiar din mediul rural, iar pentru aceşti studenţi, învăţarea se transformă din necesitatea de a acumula cunoştinţe într-o luptă directă pentru notă. "Ei conştientizează că părinţii nu şi-ar putea permite aceste taxe, iar acest lucru contribuie la nivelul de stres şi de presiune. Toţi factorii contribuie la deteriorarea stării psihice, iar cei care poate nici nu au curajul să ceară ajutor de specialitate, gândindu-se la ce vor spune colegii despre ei, sperând că pot să se descurce şi singuri, pot ajunge şi la cazurile în care aleg să meargă pe această variantă nefericită şi la aceste situaţii tragice", a precizat Monica Ciolan.

Niciunul dintre studenţii care au recurs la aceste gesturi nu se aflau în evidenţele psihologilor de la UMF. Însă cei care au curajul de vorbi despre astfel de temeri sunt, în multe rânduri, recomandaţi unui specialist, inclusiv unui psihiatru care poate oferi şi un tratament medicamentos. Ei continuă şi şedinţele cu psihologii de la UMF, care au găsit o metodă de a le oferi sprijin şi în pandemie: au creat o platformă virtuală, cu sprijinul universităţii, unde studenţii îşi fac programări şi discută în spaţiul virtual cu specialiştii. Aceştia spun că platforma a avut un succes atât de mare încât îşi doresc să continue acest sistem şi după revenirea la programul normal de studiu. "Dar aici rămâne şi la latitudinea studentului: da, avem studenţi care au şi gânduri mai negre, din păcate, şi ne dăm toată silinţa să îi ajutăm să înţeleagă de unde vin acestea, ce se poate face, de unde putem cere ajutorul", a completat Monica Ciolan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.