Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sinuzitele: simptome și cauze (P)

GALERIE
hantascu-ionut_zdi (1)
  • hantascu-ionut_zdi (1)
- +

Rinosinuzitele reprezintă o patologie inflamatorie și infecțioasă a mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale. În ambele lor prezentări, acută sau cronică, sinuzitele creează un disconfort major pacienților.

Simptomele sinuzitelor

Principalele simptome ale sinuzitelor sunt:

  • obstrucția nazală;
  • secrețiile nazale;
  • senzația de greutate, presiune facială;
  • durerea de cap (frecventă).

Durerea de cap este mai prezentă în episoadele de acutizare a sinuzitelor, la sinuzitele cronice fiind caracteristice presiunea facială și secrețiile care curg în cantități mici, dar constant, deranjând pacientul și afectând foarte mult calitatea vieții acestuia.

Simptomatologia sinuzitelor acute este mai explozivă (durere, febră, secreții purulente) față de cea a sinuzitelor cronice (simptomatologie deranjantă persistentă: rinoree posterioară, presiune facială, obstrucție nazală).

Cauzele sinuzitelor

Sinuzitele pot avea cauze locale identificabile de tip anatomic, odontogen, traumatic și tumoral sau pot reprezenta o afecțiune a mucoasei sinusurilor cu inflamație și degenerare polipoidă a mucoasei, în aceste situații fiind frecvent suspicionată și patologia alergică.

Cauzele locale, punctuale ale sinuzitelor sunt deviațiile de sept nazal și anomaliile anatomice ale altor structuri din nas: cornetele nazale; sinusurile etmoidale, maxilare, frontale, sfenoidale. Acestea sunt sinusurile care se pot suprainfecta, determinând patologie acută sau cronică.

De multe ori, sinuzitele în prezentare acută sunt de cauză odontogenă (dentară) în contextul unor infecții ale premolarilor și molarilor de la nivelul maxilarelor superioare, dacă acești dinți au apropiere mare de planșeul sinusal. Sinuzitele pot apărea în contextul tratamentelor stomatologice, când în cadrul procedurilor efectuate la nivelul rădăcinilor dentare se poate ajunge la nivelul sinusurilor.

Sinuzitele în context traumatic sunt cauzate de traumatisme nazale și faciale care pot produce fracturarea pereților sinusurilor și fracturi ale septului nazal. Astfel se blochează ventilația sinusurilor, situație care duce la suprainfecția ulterioară a acestora.

Patologia inflamatorie a mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale fără a avea o cauză locală decelabilă poate apărea în contextul patologiei alergice, care determină edem, inflamație și secreții la nivelul mucoasei nazale și în interiorul sinusurilor. Aceste secreții se pot suprainfecta și pot determina degenerarea polipoidă a mucoasei, cu suferință importantă pentru pacienți. De foarte multe ori, aceștia sunt evaluați și de medicul alergolog, care nu identifică o alergie propriu-zisă la un anumit alergen, însă descoperă valori crescute ale eozinofilelor și în sânge și în secrețiile nazale. Una dintre ipotezele terapeutice pentru patologia inflamatorie rinosinusală ar fi alergia la un spor de ciupercă care se găsește în aer. Anumiți pacienți reacționează exagerat la prezența acestor spori care determină evenimentele de tip inflamator rinosinusal.

O sinuzită netratată poate determina complicații grave, așadar este indicat ca pacienții care prezintă simptomatologia descrisă sau au suferit un traumatism nazal ori facial să se adreseze medicului ORL.

Dr. Ionuț Hănțăscu, medic primar ORL, Arcadia

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri