De Sănătate

Punem punctul pe știi

Șirul lui Fibonacci în chirurgia plastică: de ce este importantă estetica și cât de greu poți repara intervențiile nereușite din trecut

miercuri, 31 iulie 2024, 02:55
7 MIN
 Șirul lui Fibonacci în chirurgia plastică: de ce este importantă estetica și cât de greu poți repara intervențiile nereușite din trecut

Dr. Lucian Popa, medic primar de chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, consideră că esențial în expresia noastră din punct de vedere estetic este simetria, echilibrul între diferitele elemente ale feței și ale corpului nostru, astfel încât să existe o imagine plăcută. Definirea aurei Șirului lui Fibonacci încă din antichitate a atras atenția asupra proporționalității elementelor naturale și a definit termenul de frumusețe.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 17

Fibonacci a fost considerat cel mai mare matematician al Renașterii, iar șirul lui de numere a fost folosit  chiar de către de Leonardo da Vinci, care i-a ilustrat perfecțiunea în opere precum Mona Lisa sau Omul Vitruvian.

„Fiecare dintre pacienții mei reprezintă un caz unic pentru care mă străduiesc să găsesc elementele care să facă din expresia lor cea mai bună expresie pe care o pot avea. De aceea analiza pe care o fac nu vizează doar un element precum nasul, ochii, buzele, ci toate elementele structurale în ansamblu, iar modificările pe care le propun pentru a le îmbunătăți aspectul estetic țin cont de acest lucru și de aceste proporții care trebuie să se găsească în echilibru. Evident că țin cont de dorințele pacientului, dar în limitele pe care și le dorește acesta caut întotdeauna echilibrul formelor”, a explicat dr. Lucian Popa.

Expresia pe care o avem este dependentă de modul în care ne percepem

dr. Lucian Popa

dr. Lucian Popa

Dr. Lucian Popa consideră că întotdeauna expresia pe care o avem este dependentă de modul în care ne percepem. De aceea frumusețe va avea un aspect variabil în funcție de dorințele noastre, dar, în ansamblu, el spune că o femeie frumoasă este o femeie cu trăsături plăcute, line, care să arate delicatețe și care să creeze acel aspect plăcut în care fața se asociază cu corpul. Comparativ cu aceasta, un bărbat va avea un caracter mai bine definit, forme mai clare și mai masculine. De aceea, atât la nivelul feței, cât și al corpului, contururile sunt mai bine definite și mai bine exprimate, fie că este vorba de aspectul muscular, al contururilor osoase și al volumelor elementelor anatomice.

Exemplele pentru standardele actuale de frumusețe pot fi luate din anturaj, fie din contextul unor grupuri sociale, fie din ce în ce mai mult din mass media, ceea ce face ca aceste „modele”, care sunt considerate de succes, să fie copiate de diferite persoane fără să se analizeze dacă acest element este pozitiv pentru ele sau nu.

„Consider că în momentul de față, comparativ cu alte perioade ale evoluției sociale ale omenirii, mass-media are un rol deosebit în ceea ce privește modul nostru de expresie. De aici apare și faptul că există multe exagerări și multe aspecte care ies dintr-un cadru normal, ca urmare a unor „influenceri” ce doresc să iasă în evidență și acest lucru determină un trend care deformează definiția frumuseții originale”, a punctat dr. Lucian Popa.

„Nu întotdeauna rezultatele duc la acea satisfacție care se așteptă de la o schimbare estetică”

Dr. Lucian Popa recomandă apelarea la un estetician, atâta vreme cât acesta are experiență, disponibilitate de a oferi sfaturi, dar și cunoștințele necesare și abilitățile de a interpreta aspecte ale esteticii faciale și corporale. Specialistul spune că fiecare pacient ar trebui să aibă o discuție cu un estetician care să îl sfătuiască asupra gândurilor și dorințelor sale legate de modul în care ar trebui să arate expresia facială și corporală.

„Cu siguranță că abordând această cale răspunsul la dorințele pacientului va avea un suport și va fi cu siguranță mult mai aproape de o expresie frumoasă decât dacă pacientul ar alege de unul singur ceea ce crede că i se potrivește și această potrivire să fie impusă unui estetician care nu are o expresie proprie și nu are o disponibilitate de a ajuta cu un sfat sau cu o soluție practică pentru modificările care se doresc. Din păcate, există situații de genul acesta în care dorințele pacienților sunt doar acceptate și puse în practică și nu întotdeauna rezultatele duc la acea satisfacție care se așteptă de la o schimbare estetică”, a precizat dr. Lucian Popa.

Un estetician „dăruit” va crea nu doar frumusețe ci și sentimente

Specialiștii cred că fiecare dintre noi avem aspecte pe care ar putea să le reproșăm. Acestea pot fi cicatriciale sau pur și simplu naturale și care în comparație cu ale altor persoane sau doar în comparație cu ceea ce credem noi despre noi, determină o insatisfacție. Astfel ne simțim frustrați și preocupați de acest aspect. Corecția va duce la satisfacție și de aceea dr. Lucian Popa susține că în fapt un estetician „dăruit” va crea nu doar frumusețe ci și sentimente.

„Dorința de schimbare trebuie să fie integrată și înțeleasă de către pacient deoarece neconcordanța dintre așteptări și rezultat va fi urmată de insatisfacție, care uneori poate să se manifeste chiar prin depresii și crize de neacceptare față de propria persoană. Clar că din punctul ăsta de vedere un estetician trebuie să fie și un foarte bun psiholog. Trebuie să înțeleagă nu doar dorințele direct exprimate de către pacient, dar să-i înțeleagă motivația pentru care le-a împărtășit și bineînțeles să poată intui ce anume îl va face pe pacient să fie fericit”, punctează medicul.

Cauzele dependenței de chirurgia estetică

Specialistul recunoaște că există pacienți dependenți de chirurgia estetică și aceasta de regulă este determinată de două aspecte: fie insatisfacția intervențiilor realizate fie satisfacția acestora.

De ce această extremă de la negativ la pozitiv maxim? Deoarece în momentul în care chirurgul reușește să corecteze o serie de aspecte și să obțină un rezultat, acesta îl va încuraja pe pacient să caute mai mult acea senzație de satisfacție. Iar dacă nu este bine ghidat în această alegere va căuta continuu o schimbare care să ducă la îmbunătățirea aspectului tău.

Dr. Lucian Popa spune că nu trebuie să uităm faptul că, odată cu trecerea timpului, apar modificări care afectează expresia pe care pacientul a avut-o anterior și pe acestea vrea de regulă să le aducă la un nivel care să fie mulțumitor. De aceea este justificată o revenire pentru tratamente estetice din când în când a pacienților care își doresc să se mențină și să arate bine.

„Tratamentele estetice care sunt repetate într-un mod exagerat și cu atât mai mult tratamentele estetice excesive vor duce în final la aspecte care nu mai pot fi acceptate din punct de vedere estetic și sunt foarte multe exemple ale evoluției unor persoane care au exagerat din punct de vedere al tratamentelor estetice și care în momentul de față au un aspect diform, alterat sau care necesită corecții importante”, a atenționat chirurgul.

Nu orice medic poate face estetică

Specialistul atrage atenția asupra faptului că, în momentul de față, se constată o dorință din ce în ce mai mare a diferitelor categorii de medici și nu numai de a face estetică. Începând de la cel mai banal botox, acid hialuronic, mezoterapie sau laser, toate ignorând faptul ca această practică ar trebui să aibă ca justificare nu doar dorința de a practica așa ceva, ci și acreditarea de a face acest lucru.

Dr. Lucian Popa spune că sunt foarte multe situații în care practica estetică este realizată de persoane nepregătite și apar rezultate care ulterior necesită corecții, tratamente îndelungate. Sau sunt situații în care pacientul poate rămâne cu efecte negative asupra aspectului și asta ca urmare a faptului că nu întotdeauna se poate corecta sau se poate interveni pentru a pentru a reface țesuturile care au fost afectate de intervenții chirurgicale sau estetice nereușite.

Dr. Lucian Popa spune că în momentul de față chirurgia estetică este pentru majoritatea persoanelor un „must-have”. Atâta vreme cât, fiind considerată o practică scumpă, poate fi permisă din punct de vedere financiar, atunci este „apropare obligatoriu” să urmezi trendurile și să faci o mărire de buze sau volumul pomeților sau linia bărbiei. Tendințele actuale cele mai frecvente, punctate de specialist, sunt legate de modul de expresie a feței, de anumite trenduri cum ar fi pomeți voluminoși. Dar acest lucru este pur și simplu definit pentru fiecare persoană în parte și recomandările pe care le primește o pacientă în contextul unei consultații și recomandările de tratament sunt dependente de ceea ce are într-adevăr nevoie pentru expresia  sa.

„Suntem în era acidului hialuronic, care, deși este cel mai lăudat și apreciat produs din ultimii 20 de ani, acidul hialuronic nu poate să rezolve toate problemele estetice pe care le avem și pe care le dorim a fi corectate. O dezvoltare foarte mare au luat-o în ultima vreme terapiile «energy base», cum ar fi laserul, radiofrecvența, și care și-au găsit valențe din ce in ce mai importante în estetică. Mai mult decât atât, studiile care s-au realizat au demonstrat efectul benefic al luminii laser, al luminii polarizate, a radiofrecvenței asupra țesuturilor și schimbările pe care pe care le poate produce prin simularea regenerării țesuturilor”, a mai punctat medicul.

Acesta subliniază și o direcție a vremurilor actuale, tendința de abordare naturală în sensul de folosire a unor produse de stimulare a țesutului conjunctiv cum ar fi acidul polilactic sau hidroxiapatita, polinucleotidele sau biostimulatori, neuromodulatoare. Toate acestea plecând de la faptul că studiile realizate au demonstrat că reactivitatea țesuturilor poate fi îmbunătățită și ajustată folosind modalități mai puțin agresive și cu efecte de lungă durată mai bune și mai naturale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii