De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sistem anchilozat, ținut în viață chiar de medici – o radiografie a sistemului de sănătate din România făcută de specialiști din Iași

miercuri, 14 august 2024, 03:00
4 MIN
 Sistem anchilozat, ținut în viață chiar de medici – o radiografie a sistemului de sănătate din România făcută de specialiști din Iași

Sistemul de sănătate din România trece prin unul dintre cele mai complicate momente din existența sa, vizavi de felul în care este raportat opiniei publice. Scandalul de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București vine în momentul în care încrederea în medici și în sistem era deja scăzută după anii pandemiei. Opinia publică reclamă derapaje ale medicilor, în timp ce medicii acuză faptul că generalizările făcute pe baza unor greșeli individuale afectează o întreagă tagmă.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 19

Înainte de a se derula evenimentele de la „Sf. Pantelimon”, „Ziarul de Sănătate” a vrut să facă o radiografie a acestui sistem. Am discutat cu specialiști de la mai multe spitale din capitala Moldovei, de stat sau private, pe care i-am întrebat patru aspecte principale: cum ar caracteriza sistemul medical, ce ar trebui schimbat pentru a fi funcțional, ce model din alte țări ar merge implementat la noi și cum îi putem opri pe rezidenți să plece în străinătate.

Răspunsurile primite arată o imagine de reziliență în sistem: doar prin efortul individual al medicilor există o aparentă funcționalitate. În lipsa acestui efort, intervin blocajele administrative, o lege care trebuie schimbată, un haos pentru pacienți care, adesea, nu mai înțeleg unde, cum și la cine trebuie să apeleze. Cel mai recomandat model de sistem sanitar a fost cel francez, dar temele principale s-au regăsit în toate răspunsurile interlocutorilor noștri: o întărire a sistemului de asigurări private, chiar și a mediului privat, poate ajuta să preia din povara actuală a spațiului medical. Iar modificările trebuie să înceapă de jos, de la medicina primară, de ambulatoriu, până să se ajungă la aglomerarea spitalelor mari, regionale.

Citiți în continuare textele propuse în dosarul de săptămâna aceasta.

Dr. Bogdan Iliescu, neurochirurg, crede că deși sistemului românesc de sănătate îi lipsesc niște rotițe pe care le consideră a fi foarte importante, el încă funcționează. Dar nu funcționează prin faptul că există o coordonare sau un cadru foarte bun care să-l așeze pe o anumită direcție, ci pentru că sunt încă oameni buni în el.

Dr. Răzvan Socolov, medic primar, șeful secției de Obstetrică și Ginecologie de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași crede că sistemul de sănătate românesc este unul ineficient, dezechilibrat și anchilozat. Acesta pune degetul pe una dintre rănile principale ale sistemului: accentul este pus prea mult pe zona de medicină de spital, de nivelul al doilea și al treilea, în timp ce medicina primară, de familie și cea de ambulatoriu nu sunt încurajate. Un sistem care nu a dezvoltat suficient de mult screeningul și alege să plătească mult mai mult ulterior pe un exces de manevre, diagnostice, imagistică etc. care se face ulterior, când pacienții ajung deja cu o problemă în spital.

Prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, consideră că sistemul medical românesc este unul eroic care reușește, în ciuda unor lipsuri materiale și de personal, să facă față unui număr mare de pacienți.

Prof.dr. Grigore Tinică, chirurg cardiovascular, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „George Georgescu” Iași, spune că sistemul românesc de sănătate încă are suficiente lucruri bune de oferit. Mai mult decât atât, medicul spune că, deși de multe ori este blamat, dacă s-ar realiza „o radiografie corectă și onestă”, acest sistem ar reprezenta „o parte a societății românești care merge cel mai bine”.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, consideră că este un lucru bun că, în momentul de față, sistemul medical românesc este unul social. Un sistem în care pacienții nu sunt refuzați, indiferent dacă aceștia au contribuit sau nu în cadrul sistemului de sănătate, atunci când vine vorba despre o urgență sau o situație particulară.

„Ziarul de Sănătate” a vrut să vadă și care este perspectiva mediului privat din sănătate asupra sistemului care guvernează întreaga îngrijire a pacienților din România. Am adresat aceleași întrebări pe care le-am pus medicilor consultați în acest dosar și către „Arcadia”, principalul spital privat din Iași. Daniela Druguș, director medical operațional al spitalului, a oferit următoarele răspunsuri la întrebări și poziția companiei față de funcționarea sistemului și ce ar putea fi schimbat pentru a se putea vorbi de optimizare și performanță.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii