Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sistem şi anti-sistem

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Eventuala intrare în USR a d-lui Cioloş, un tehnician lipsit de veleităţi revoluţionare şi de apetit doctrinar, nu ar trebui să ducă la mari bulversări interne.

În sfârşit, d-l Dacian Cioloş a primit invitaţia oficială de a adera la Uniunea Salvaţi România (USR). Din câte se pare, în interiorul acestei formaţiuni a avut loc o dispută în urma căreia minoritatea s-a conformat dorinţei majorităţii. Disciplinat, d-l Nicuşor Dan a transmis mesajul, deşi fondatorul USR a fost un adversar al primirii fostului premier. Acum, toată lumea e în aşteptarea răspunsului. Un deznodământ clar în „problema Cioloş” - da sau nu - ar ajuta la corecta definire a celorlalte probleme cu care se confruntă această formaţiune.

Pe primul loc ar trebui plasată discuţia despre partidul anti-sistem. Una dintre observaţiile d-lui Nicuşor Dan a fost aceea că prin venirea d-lui Cioloş s-ar atenua ori s-ar abandona caracterul de partid anti-sistem. De fapt, în ciuda a ceea ce susţin mulţi dintre exponenţii USR, acest caracter a fost pierdut încă din secunda în care s-a exprimat susţinerea faţă de premierul Cioloş, iar ulterior şi faţă de unii dintre miniştri din cabinet, la sfârşitul anului 2015. E adevărat că d-l Dan şi colegii săi din Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), lansată ca platformă politică în vara aceluiaşi an, au fost precauţi şi nu au oferit guvernului Cioloş un sprijin total, rezervându-şi dreptul de a-i aprecia pe unii miniştri şi de a-i critica pe alţii. Dar constituirea USR, după localele din 2016, nu poate fi separată de discursul pro-Dacian Cioloş. Evidenţierea părţilor „bune” din activitatea guvernului aproape că a jucat rolul unui program de politică publică la nivel naţional - un program pe care USR nu îl avea. Primirea călduroasă a d-lor Vlad Alexandrescu sau Cristian Ghinea, care ulterior au fost incluşi pe listele pentru parlamentare ale USR, nu poate fi separată de activitatea în cadrul cabinetului Cioloş.

Poate că USB s-a născut şi o vreme chiar a fost o formaţiune antisistem, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre USR. E greu să fii antisistem atunci când îl susţii pe premier, lauzi activitatea mai multor miniştri, aprobi aproape tot ceea ce face şeful statului şi îţi asumi un discurs care seamănă cu cel al principalului partid de opoziţie (care, la rândul său, îl susţine pe premier, laudă activitatea mai multor miniştri... etc.). E greu să fii antisistem atunci când îţi face campanie electorală utilizând imaginea primului-ministru în exerciţiu. Dar, până la urmă, USR nu are de ce să regrete alegerea făcută: deşi s-a găsit în tabăra învinşilor, a obţinut un scor onorabil şi are şansa de a se consolida pe scena politică naţională. O şansă pe care o poate rata, iar momentul clarificărilor se apropie.

În ultimele luni, din rândurile conducerii USR s-au făcut auzite comentarii despre o posibilă ruptură - autorii lor chiar sugerau că o scindare de tip stânga-dreapta nu ar fi o tragedie, ci o consecinţă a maturizării politice. Mai interesantă ar fi, însă, divizarea între cei care se limitează la lupta anticorupţie şi alte teme convenţionale şi cei care sunt cu adevărat „antisistem”, în sensul că ar vrea un alt tip de democraţie. Iniţial, USR părea să conţină şi membri ai celei de-a doua categorii, dar senzaţia s-a atenuat în ultima vreme: nu s-au făcut auzite cine ştie ce apeluri la reconfigurarea sistemului politic. Poate că asemenea enunţuri vom auzi, în viitor, din partea unei formaţiuni de tip „noua stângă” precum DEMOS, un proiect politic ce pare a se apropia de concretizare, sau a unei eventuale formaţiuni libertariene, pro-piaţă. Oricum, eventuala intrare în USR a d-lui Cioloş, un tehnician lipsit de veleităţi revoluţionare şi de apetit doctrinar, nu ar trebui să ducă la mari bulversări interne.

Asemenea oricărei invitaţii, cea trimisă de USR fostului premier poate primi un răspuns negativ sau poate fi ignorată. Cu siguranţă că destinatarul nu o va ignora, pentru că ar fi o impoliteţe. Dacă va răspunde negativ, d-l Cioloş ar trebui să ofere susţinătorilor săi - dintre care mulţi sunt şi simpatizanţi USR - un motiv credibil al refuzului, precum şi câteva repere despre modul în care intenţionează să acţioneze pentru a-şi promova ideile. Spre exemplu, argumentul că în România ar fi nevoie de un nou partid politic - o formaţiune pe care să o creeze de la zero şi să o conducă d-l Cioloş - ar putea fi neplăcut, dar credibil. (Aceasta nu înseamnă că este şi corect.) Pe de altă parte, linia deja adoptată de fostul premier - un ONG care să colaboreze cu partidele, dar să fie deasupra lor, plus proiecte, programe, implementare şi alte enunţuri în limbajul birocratic bruxellez - este şi necredibilă, şi incorectă. Poate sugera aroganţă sau, mai rău, poate aduce în discuţie un termen provenit din franceză: non-combat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri