Sistem şi anti-sistem
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Sistem şi anti-sistem

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Eventuala intrare în USR a d-lui Cioloş, un tehnician lipsit de veleităţi revoluţionare şi de apetit doctrinar, nu ar trebui să ducă la mari bulversări interne.

În sfârşit, d-l Dacian Cioloş a primit invitaţia oficială de a adera la Uniunea Salvaţi România (USR). Din câte se pare, în interiorul acestei formaţiuni a avut loc o dispută în urma căreia minoritatea s-a conformat dorinţei majorităţii. Disciplinat, d-l Nicuşor Dan a transmis mesajul, deşi fondatorul USR a fost un adversar al primirii fostului premier. Acum, toată lumea e în aşteptarea răspunsului. Un deznodământ clar în „problema Cioloş” - da sau nu - ar ajuta la corecta definire a celorlalte probleme cu care se confruntă această formaţiune.

Pe primul loc ar trebui plasată discuţia despre partidul anti-sistem. Una dintre observaţiile d-lui Nicuşor Dan a fost aceea că prin venirea d-lui Cioloş s-ar atenua ori s-ar abandona caracterul de partid anti-sistem. De fapt, în ciuda a ceea ce susţin mulţi dintre exponenţii USR, acest caracter a fost pierdut încă din secunda în care s-a exprimat susţinerea faţă de premierul Cioloş, iar ulterior şi faţă de unii dintre miniştri din cabinet, la sfârşitul anului 2015. E adevărat că d-l Dan şi colegii săi din Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), lansată ca platformă politică în vara aceluiaşi an, au fost precauţi şi nu au oferit guvernului Cioloş un sprijin total, rezervându-şi dreptul de a-i aprecia pe unii miniştri şi de a-i critica pe alţii. Dar constituirea USR, după localele din 2016, nu poate fi separată de discursul pro-Dacian Cioloş. Evidenţierea părţilor „bune” din activitatea guvernului aproape că a jucat rolul unui program de politică publică la nivel naţional - un program pe care USR nu îl avea. Primirea călduroasă a d-lor Vlad Alexandrescu sau Cristian Ghinea, care ulterior au fost incluşi pe listele pentru parlamentare ale USR, nu poate fi separată de activitatea în cadrul cabinetului Cioloş.

Poate că USB s-a născut şi o vreme chiar a fost o formaţiune antisistem, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre USR. E greu să fii antisistem atunci când îl susţii pe premier, lauzi activitatea mai multor miniştri, aprobi aproape tot ceea ce face şeful statului şi îţi asumi un discurs care seamănă cu cel al principalului partid de opoziţie (care, la rândul său, îl susţine pe premier, laudă activitatea mai multor miniştri... etc.). E greu să fii antisistem atunci când îţi face campanie electorală utilizând imaginea primului-ministru în exerciţiu. Dar, până la urmă, USR nu are de ce să regrete alegerea făcută: deşi s-a găsit în tabăra învinşilor, a obţinut un scor onorabil şi are şansa de a se consolida pe scena politică naţională. O şansă pe care o poate rata, iar momentul clarificărilor se apropie.

În ultimele luni, din rândurile conducerii USR s-au făcut auzite comentarii despre o posibilă ruptură - autorii lor chiar sugerau că o scindare de tip stânga-dreapta nu ar fi o tragedie, ci o consecinţă a maturizării politice. Mai interesantă ar fi, însă, divizarea între cei care se limitează la lupta anticorupţie şi alte teme convenţionale şi cei care sunt cu adevărat „antisistem”, în sensul că ar vrea un alt tip de democraţie. Iniţial, USR părea să conţină şi membri ai celei de-a doua categorii, dar senzaţia s-a atenuat în ultima vreme: nu s-au făcut auzite cine ştie ce apeluri la reconfigurarea sistemului politic. Poate că asemenea enunţuri vom auzi, în viitor, din partea unei formaţiuni de tip „noua stângă” precum DEMOS, un proiect politic ce pare a se apropia de concretizare, sau a unei eventuale formaţiuni libertariene, pro-piaţă. Oricum, eventuala intrare în USR a d-lui Cioloş, un tehnician lipsit de veleităţi revoluţionare şi de apetit doctrinar, nu ar trebui să ducă la mari bulversări interne.

Asemenea oricărei invitaţii, cea trimisă de USR fostului premier poate primi un răspuns negativ sau poate fi ignorată. Cu siguranţă că destinatarul nu o va ignora, pentru că ar fi o impoliteţe. Dacă va răspunde negativ, d-l Cioloş ar trebui să ofere susţinătorilor săi - dintre care mulţi sunt şi simpatizanţi USR - un motiv credibil al refuzului, precum şi câteva repere despre modul în care intenţionează să acţioneze pentru a-şi promova ideile. Spre exemplu, argumentul că în România ar fi nevoie de un nou partid politic - o formaţiune pe care să o creeze de la zero şi să o conducă d-l Cioloş - ar putea fi neplăcut, dar credibil. (Aceasta nu înseamnă că este şi corect.) Pe de altă parte, linia deja adoptată de fostul premier - un ONG care să colaboreze cu partidele, dar să fie deasupra lor, plus proiecte, programe, implementare şi alte enunţuri în limbajul birocratic bruxellez - este şi necredibilă, şi incorectă. Poate sugera aroganţă sau, mai rău, poate aduce în discuţie un termen provenit din franceză: non-combat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.