Şi-a dublat afacerea de când a devenit ales al ieşenilor. Care e secretul şefului Comisiei de Urbanism?
Consilierul USR a avut venituri de 100.000 euro la biroul sau de arhitectura în 2021, mai mult (...)
citeste totduminica, 03.07.2022
Creșterea nivelului calității vieții în ceea ce privește inclusiv mediul interior locuit, cu reducerea concomitentă a consumului de energie și a nivelului de poluare a mediului înconjurător, sunt în centrul preocupărilor permanente ale specialiștilor și ale forurilor de decizie din domeniul construcțiilor.
Astfel, în conformitate cu Directivele Europene și legislața națională în vigoare, începând cu data de 31 decembrie 2020, toate clădirile care necesită autorizare de construire trebuie să îndeplinească cerințele de eficiență energetică, respectiv să fie de tip nZEB (nearly Zero Energy Building – clădiri cu un consum energetic aproape egal cu zero). Aceste cerințe, definite în normativele în vigoare, limitează consumul anual specific de energie primară în funcție de destinația clădirii și zona climatică a amplasamentului acesteia, emisia anuală de CO2 și stabilesc cuantumul de utilizare a surselor de energie regenerabilă.
În prezent, în Constanța este în curs de derulare construirea ansamblului rezidențial Mobipark City Towers, compus din șase blocuri de locuințe cu regim de înălțime P+9E fiecare, clădiri cu 40 de apartamente, care, conform cerințelor dezvoltatorului imobiliar, urmau să respecte întocmai legislația în vigoare prezentată, cu asigurarea condițiilor sănătoase și comfortabile de locuit, cu un consum și costuri de energie scăzute.
Detaliile arhitecturale și soluțiile tehnice pentru instalațiile cu rol de asigurare a energiei termice, iluminatului, condiționării aerului, etc., au fost adoptate astfel încât să fie asigurată încadrarea parametrilor energetici în limitele prescrise pentru clădirile nZEB. Dintre aceste soluții performante amintim izolațiile termice din vată minerală bazaltică și polistiren cu grosimi sporite, variind între 10 și 40 cm, în funcție de poziția elementelor de construcție, tâmplăria din profile de aluminiu cu trei rânduri de sticlă, sistemul propriu de ventilare centralizată a apartamentelor cu recuperare de căldură și umiditate, câte o linie de recirculare a apei calde menajere pentru fiecare din cele două părți ale instalației de alimentare cu apă în vederea optimizării consumului, nodurile pe fiecare palier pentru evidența consumului de energie termică, apă rece, apă caldă, cu acces asigurat fără a crea deranj proprietarilor apartamentelor.
Având în vedere tendințele actuale și avantajele multiple oferite, producția de agent termic pentru încălzire și/sau răcire și pentru prepararea apei calde de consum se va realiza centralizat în spațiul tehnic de la parterul fiecărui bloc, prin prevederea inclusiv a două cazane cu putere instalată de numai 50 kW fiecare, cu funcționare cu combustibil gazos sau solid (peleți). În scopul asigurării aportului de aer necesar arderilor a fost instalată deja aducțiunea de aer, care trece prin subteran, moderând temperatura aerului exterior, eliminându-se în acest fel riscul de a se atinge temperaturi negative în spațiul tehnic.
Pentru evacuarea gazelor de ardere proiectantul de specialitate a prevăzut, pentru fiecare bloc de locuințe în parte, câte un sistem de coș de fum certificat Leier Multikeram, echipat cu două racorduri de fum corespunzătoare ca și nivel pentru conectarea celor două generatoare termice (cazane). De asemenea, în componența elementelor coșului de fum instalat a fost inclus și un racord cu orificiu pentru montajul unui limitator reglabil de tiraj, care va menține o depresiune aproximativ constantă în canalele de racordare la coșul de fum.
Curățarea și verificarea periodică facilă a sistemelor de evacuare vor fi asigurate prin cele patru ușițe de curățare dispuse la distanțe aproximativ egale între ele, prima fiind poziționată la baza coșului de fum. Condensatul format în interiorul tubulaturii de șamotă, care intră în contact direct cu reziduurile din gazele de ardere, se va evacua cu ajutorul unei pompe speciale, după ce a fost colectat la bază.
Cel mai înalt sistem de coș de fum Leier instalat până în prezent în România, având o înălțime totală de 38.50 m, diametrul interior de 20 cm, cu dimensiunile exterioare de numai 40x40 cm, a fost poziționat în proximitatea centrului de greutate al planului construcției, astfel încât nu este expus intemperiilor majore și, înălțându-se discret deasupra nivelului acoperișului tip terasă, nu afectează din punct de vedere estetic arhitectura/designul construcției.
Coșurile de fum aparținând familiei de produse cu cea mai largă arie de utilizare, Leier Multikeram, dispun de certificare W3G, adică îndeplinesc simultan cerința de rezistență la focul cauzat de aprinderea accidentală a depunerilor de funingine și insensibilitate la umiditate. În cazul celor mai moderne și eficiente generatoare de căldură, care funcționează cu combustibili gazoși, lichizi sau solizi, folosind tehnica condensării, se impune identificarea și prevederea unor soluţii constructive de evacuare adecvate noilor condiţii de exploatare.
Notarea unui sistem de coş de fum cu tubulatură de şamotă cu W3G reprezintă cel mai ridicat nivel de performanţă. Sistemele de coșuri de fum Leier Multikeram și Multikeram LAS P1, care incorporează tubulatura de șamotă Multikeram de cea mai înaltă calitate, mantalele exterioare prefabricate din beton ușor și termoizolația continuă din plăci de vată minerală bazaltică, după caz, certificate conform standardelor europene armonizate, sunt rezistente la șocuri termice și condensatul acid, prezintă etanșeitate la gazele de ardere și durabilitate ridicată, garantată 33 de ani, montajul lor fiind simplu și rapid datorită prefabricării elementelor componente.
Eficiența, siguranța în funcționare și libertatea deplină în ceea ce privește adoptarea tipului de generator de căldură și combustibil, respectiv schimbarea ulterioară a acestora, au fost argumentele și avantajele principale luate în considerare, pentru care, ca rezultat al unei colaborări strânse între dezvoltator, proiectant de specialitate și producător, sistemul de coș de fum Multikeram a fost implementat cu succes în proiectul de dezvoltare a importantului ansamblu rezidențial prezentat, obiectiv în curs de realizare în municipiul Constanța.
Cuvinte cheie: + cosuri de fum, leier multikeram, eficienta energetica, constructii, consum energie, ansamblu rezidential
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Elon Musk a revenit pe Twitter. El a postat o fotografie în care se află alături de papa Francisc
Iga Swiatek, liderul WTA, a fost eliminată în turul trei de la Wimbledon
Simona Halep o va înfrunta pe Paula Badosa în optimi la Wimbledon
Femeie dată dispărută la începutul săptămânii, găsită cu ajutorul unui câine poliţist
Bărbat în stop cardio-respirator, după ce a fost lovit de trăsnet, la Sângeorz Băi
Armata ucraineană susţine că se duc lupte violente pentru Lisichansk, dar oraşul "nu este încercuit"
Papa Francisc regretă că nu a putut face călătoria în Africa
Un bărbat şi-a reclamat soţia la Poliţie că face scandal şi distruge lucrurile din casă
Tehnicianul croat Igor Tudor, principalul favorit să preia Olympique Marseille
Simona Halep s-a calificat în optimi la Wimbledon. A făcut totuşi 18 erori neforţate
Separatiştii pro-ruşi susţin că au încercuit oraşul Lisichansk
Andy Goram, fostul portar al clubului Glasgow Rangers, a murit la 58 de ani
O nouă taxă pe facturile la gaze. Vor plăti toţi consumatorii din Germania
Elicopterul H145M, care a lansat o rachetă Spiker ER în România, prezentat la Paris
Încă un accident pe şoseaua morţii: două persoane au ajuns la spital
Dinamo a început vara cu o înfrângere. A pierdut cu Concordia Chiajna
Doi copii, de 6 şi 8 ani, răniţi de maşina lui Mihai Leu la un raliu, la Târgu Mureş
VIDEO - Micka, voluntar german din Legiunea Internaţională, luptă în Ucraina
Paula Seling şi Radu Bucura trăiesc de 17 ani o frumoasă poveste de dragoste, însă nu au încă copii
Fotomodelul Jerry Hall divorţează de miliardarul Rupert Murdoch. A depus deja actele
Maria Sole Ferrieri Caputi, prima femeie care arbitrează în Serie A
Vera Pauw, antrenoare olandeză, a dezvăluit că a fost abuzată sexual
Selecţionata Angliei a câştigat titlul de campioană europeană la fotbal U19
Femeie omorâtă în bătaie şi îngropată de soţ. Crima a ieşit la iveală după un an
Va mai concerta Whitesnake la Bucureşti pe 16 iulie? Anunţ de ultimă oră pe reţelele de socializare
Simona Halep evoluează astăzi în turul trei la Wimbledon. O va întâlni pe Magdalena Frech
Schimbare fără precedent în domeniul căsătoriilor! A fost emis şi un timbru comemorativ
Germania va restitui Nigeriei bronzurile din Benin. Ele au fost furate în perioada colonială
Radu Stoleriu, elev la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", medalie de aur la Balcaniada de matematică
Schimbare majoră în domeniul criptomonedelor! În UE companiilor vor avea nevoie de licenţă
Apple va facilita plata automată a combustibilului prin CarPlay
Polonia dă 1,83 miliarde dolari pe 32 de elicoptere AW149 de la producătorul italian Leonardo
Tineri din Iaşi prinşi că au şantajat o fată să se prostitueze în folosul lor
Lamborghini va investi în următorii doi ani cel puţin 1,8 miliarde de euro în electrificare
Ieşenii plătesc cu 17% mai puţin la pensiile private faţă de bucureşteni
Două autoturisme s-au izbit frontal: o tânără a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital
A murit Peter Imre. Omul de afaceri avea doar 60 de ani si suferea de cancer
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare
"Jocurile copilăriei” la Palat: ateliere creative pentru copii, în vacanţă
Cum poţi să rămâi fără permis de şofer din pricina căldurii? Iată ce a păţit un ieşean!
Ghionul vieţii lui: a început o ceartă taman când repara cerdacul casei, cu ciocanul în mână
Estimările ZdI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
„Dialogul plastic” - Inedită expoziţie de pictură la Palatul Culturii
Nicolae GRECUEfectul mediatic David PopoviciBanii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător. |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V) |
pr. Constantin STURZUCrize, amăgiri şi limpeziri |
arh. Ionel OANCEAMarele plan urbanistic zonal |
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.