Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Sistemele de coșuri de fum Leier Multikeram pentru clădiri eficiente energetic (P)

GALERIE
Leier Multikeram - Mobiparkcos de fum Leier Multikerammultikeram_web
  • Leier Multikeram - Mobipark
  • cos de fum Leier Multikeram
  • multikeram_web
- +

Creșterea nivelului calității vieții în ceea ce privește inclusiv mediul interior locuit, cu reducerea concomitentă a consumului de energie și a nivelului de poluare a mediului înconjurător, sunt în centrul preocupărilor permanente ale specialiștilor și ale forurilor de decizie din domeniul construcțiilor.

Astfel, în conformitate cu Directivele Europene și legislața națională în vigoare, începând cu data de 31 decembrie 2020, toate clădirile care necesită autorizare de construire trebuie să îndeplinească cerințele de eficiență energetică, respectiv să fie de tip nZEB (nearly Zero Energy Building – clădiri cu un consum energetic aproape egal cu zero). Aceste cerințe, definite în normativele în vigoare, limitează consumul anual specific de energie primară  în funcție de destinația clădirii și zona climatică a amplasamentului acesteia, emisia anuală de CO2 și stabilesc cuantumul de utilizare a surselor de energie regenerabilă.

În prezent, în  Constanța este în curs de derulare construirea  ansamblului rezidențial Mobipark City Towers, compus din șase blocuri de locuințe cu regim de înălțime P+9E fiecare, clădiri cu 40 de apartamente, care, conform cerințelor dezvoltatorului imobiliar, urmau să respecte întocmai legislația în vigoare prezentată, cu asigurarea condițiilor sănătoase și comfortabile de locuit, cu un consum și costuri de energie scăzute.

Detaliile arhitecturale și soluțiile tehnice pentru instalațiile cu rol de asigurare a energiei termice, iluminatului, condiționării aerului, etc., au fost adoptate astfel încât să fie asigurată încadrarea parametrilor energetici în limitele prescrise pentru clădirile  nZEB. Dintre aceste soluții performante amintim izolațiile termice din vată minerală bazaltică și polistiren cu grosimi sporite, variind între 10 și 40 cm, în funcție de poziția elementelor de construcție, tâmplăria din profile de aluminiu cu trei rânduri de sticlă, sistemul propriu de ventilare centralizată a apartamentelor cu recuperare de căldură și umiditate, câte o linie de recirculare a apei calde menajere pentru fiecare din cele două părți ale instalației de alimentare cu apă în vederea optimizării consumului,  nodurile pe fiecare palier pentru evidența consumului de energie termică, apă rece, apă caldă, cu acces asigurat fără a crea deranj proprietarilor apartamentelor.  

Având în vedere tendințele actuale și avantajele multiple oferite, producția de agent termic pentru încălzire și/sau răcire și pentru prepararea apei calde de consum se va realiza centralizat în spațiul tehnic de la parterul fiecărui bloc, prin prevederea inclusiv a două cazane cu putere instalată de numai 50 kW fiecare, cu funcționare cu combustibil gazos sau solid (peleți). În scopul asigurării aportului de aer necesar arderilor a fost instalată deja aducțiunea de aer, care trece prin subteran, moderând temperatura aerului exterior, eliminându-se  în acest fel riscul de a se atinge temperaturi negative în spațiul tehnic.

Pentru evacuarea gazelor de ardere proiectantul de specialitate a prevăzut, pentru fiecare bloc de locuințe în parte, câte un sistem de coș de fum certificat Leier Multikeram, echipat cu două racorduri de fum corespunzătoare ca și nivel pentru conectarea celor două generatoare termice (cazane). De asemenea, în componența elementelor coșului de fum  instalat a fost inclus și un racord cu orificiu pentru montajul unui limitator reglabil de tiraj, care va menține o depresiune aproximativ constantă în canalele de racordare la coșul de fum.

Curățarea și verificarea periodică facilă a sistemelor de evacuare vor fi asigurate prin cele patru ușițe de curățare dispuse la distanțe aproximativ egale între ele, prima  fiind  poziționată la baza coșului de fum. Condensatul format în interiorul tubulaturii de șamotă, care intră în contact direct cu reziduurile din gazele de ardere, se va evacua cu ajutorul unei pompe speciale, după ce a fost colectat la bază.

Cel mai înalt sistem de coș de fum Leier instalat până în prezent în România, având o înălțime totală de 38.50 m, diametrul interior de 20 cm, cu dimensiunile exterioare de numai 40x40 cm, a fost poziționat în proximitatea centrului de greutate al planului construcției, astfel încât nu este expus intemperiilor majore și, înălțându-se discret deasupra nivelului acoperișului tip terasă, nu afectează din punct de vedere estetic arhitectura/designul construcției.

Coșurile de fum aparținând familiei de produse cu cea mai largă arie de utilizare, Leier Multikeram, dispun de certificare W3G, adică îndeplinesc simultan cerința de rezistență la focul cauzat de aprinderea accidentală a  depunerilor de funingine și insensibilitate la umiditate. În cazul celor mai moderne și eficiente generatoare de căldură, care funcționează cu combustibili gazoși, lichizi sau solizi, folosind  tehnica condensării, se impune identificarea și prevederea unor soluţii constructive de evacuare adecvate noilor condiţii de exploatare.

Notarea unui sistem de coş de fum cu tubulatură de şamotă  cu W3G reprezintă cel mai ridicat nivel de performanţă. Sistemele de coșuri de fum Leier Multikeram și Multikeram LAS P1, care incorporează tubulatura de șamotă Multikeram de cea mai înaltă calitate, mantalele exterioare prefabricate din beton ușor și termoizolația continuă din plăci de vată minerală bazaltică, după caz, certificate conform standardelor europene armonizate, sunt rezistente la șocuri termice și condensatul acid, prezintă etanșeitate la gazele de ardere și durabilitate ridicată, garantată 33 de ani, montajul lor fiind simplu și rapid datorită prefabricării elementelor componente.

Eficiența, siguranța în funcționare și libertatea deplină în ceea ce privește adoptarea tipului de generator de căldură și combustibil, respectiv schimbarea ulterioară a acestora, au fost argumentele și avantajele principale luate în considerare, pentru care, ca rezultat al unei colaborări strânse între dezvoltator, proiectant de specialitate și producător, sistemul  de coș de fum Multikeram a fost implementat cu succes în proiectul de dezvoltare a importantului ansamblu rezidențial prezentat, obiectiv în curs de realizare în municipiul Constanța.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri