Sistemele de încălzire, ventilare şi aer condiţionat contribuie la răspândirea coronavirusului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Sistemele de încălzire, ventilare şi aer condiţionat contribuie la răspândirea coronavirusului

GALERIE
aer
  • aer
- +

Sistemele HVAC (încălzire, ventilare şi aer condiţionat) pot contribui atât la răspândirea virusului SARS-CoV-2 cât şi la reducerea ratei de transmitere, astfel că România Eficientă, un proiect privat, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, prezintă mai multe recomandări pentru a preveni răspândirea la locurile de muncă a virusului SARS-CoV-2 prin instalaţiile de ventilare şi climatizare, recomandând creşterea debitelor de aer de introducere/evacuare în sistemele de ventilare, utilizarea cu precauţie sistemele de recuperare a căldurii, dar şi evitarea recirculării centralizate în timpul pandemiei.

"Criza Covid-19 prin care trecem cu toţii acum impune să regândim modul în care ne protejăm sănătatea la locul de muncă, felul în care putem împiedica transmiterea agenţilor patogeni prin instalaţiile de ventilare şi climatizare, dar şi importanţa dimensionării corecte a debitelor de aer proaspăt din încăperi", arată un comunicat.

Astfel, România Eficientă prezintă o serie de sfaturi practice pentru a preveni răspândirea la locul de muncă a bolii cauzate de virusul SARS-CoV-2, pe baza recomandărilor Federaţiei Asociaţiilor Europene de Încălzire, Ventilare şi Aer condiţionat (REHVA).

România Eficientă este un proiect privat, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfăşoară până în 2022.

"Ţinând cont de modul foarte probabil de transmitere pe cale aeriană a virusului SARS-CoV-2, sistemele HVAC (încălzire, ventilare şi aer condiţionat) pot contribui atât la răspândirea virusului, cât şi la reducerea ratei de transmitere. Particulele de mici dimensiuni pot fi transmise prin sistemele de ventilare, aşa cum s-a dovedit în cazul tuberculozei, pojarului, gripei şi febrei tifoide", arată comunicatul.

O cerinţă preliminară pentru orice strategie de protecţie în clădiri este ca sistemul HVAC să fie bine proiectat, executat, pus în funcţiune şi întreţinut.

"Unele soluţii nu sunt legate direct de instalaţii, ci de acţiune preventivă rezonabilă. De exemplu, locurile de muncă să fie mai puţin aglomerate, cu respectarea regulilor specifice de distanţare socială a oamenilor în încăpere. Ceea ce învăţăm azi poate fi utilizat şi în viitor, mai ales în clădirile cu risc mare de îmbolnăviri, cum sunt şcolile, spitalele, hotelurile, magazinele, restaurantele, închisorile etc.”, declară conferenţiarul universitar Cătălin Lungu, vicepreşedinte al REHVA şi membru în Consiliul Consultativ al proiectului România Eficientă.

Proiectul prezintă o serie de recomandări privind operarea şi exploatarea instalaţiilor din clădiri.

"Creşteţi debitele de aer de introducere/evacuare în sistemele de ventilare. Intensificarea ratei de ventilare cu aer proaspăt din exterior este utilă, întrucât ajută la diluarea concentraţiei de particule de virus din clădire şi chiar şi de pe suprafeţe. În clădirile cu sisteme de ventilare mecanică, se recomandă un timp de funcţionare prelungit al acestor sisteme. O soluţie preferabilă este menţinerea în funcţiune a instalaţiei de ventilare 24/7, cu debite de ventilare reduse atunci când oamenii nu sunt în încăperi", arată proiectul.

Sfatul general este de a introduce cât mai mult posibil aer proaspăt din exterior. Totodată, sistemele de ventilare de evacuare a aerului viciat din toalete trebuie să funcţioneze în permanenţă.

Dacă facem ventilare din anumite zone ale clădirii în alta, de exemplu, transmiţând aerul din birou spre zona de holuri, acest lucru trebuie stopat în perioada pandemiei.

"Utilizaţi cu precauţie sistemele de recuperare a căldurii. În anumite condiţii, particulele de virus din aerul extras pot reintra în clădire. Sistemele de recuperare a căldurii pot transporta virusul ataşat particulelor din partea de evacuare a aerului în partea de introducere, prin scurgeri/infiltraţii", spun reprezentanţii România Eficientă.

Totodată, se recomandă oprirea (temporară) a schimbătoarelor de căldură rotative în timpul pandemiei Covid-19.

"Nu utilizaţi recircularea. Se recomandă evitarea recirculării centralizate în timpul pandemiei Covid-19; se recomandă închiderea clapetelor de recirculare prin sistemul automat de management al clădirii sau manual. Atunci când este posibil, sistemele de climatizare care utilizează componente pentru recirculare locală a aerului interior, cum ar fi ventilo-convectoarele, trebuie oprite, de asemenea, pentru a se evita răspândirea particulelor de virus la nivelul întregii încăperi", afirmă ei.

Ventilatoarele acestor unităţi au filtre grosiere, care practic nu filtrează particule cu virusuri. Dacă nu este posibil să fie oprite, aceste unităţi trebuie incluse în programe de curăţare, deoarece pot colecta particule ca orice altă suprafaţă din cameră.

Pentru a fi eficiente, purificatoarele de aer trebuie să aibă cel puţin eficienţa filtrului HEPA. Dacă se decide utilizarea unui purificator de aer – deşi creşterea aportului de aer proaspăt prin ventilare regulată este adesea mult mai eficientă – se recomandă amplasarea aparatului în apropierea zonei de respiraţie.

"Purtaţi mască de protecţie chiar şi la birou. Un strănut poate face ca particulele să fie propagate până la o distanţă de 8 metri, generând particule fine care nu mai sunt picături, ci se pot transmite aerian. La fel, prin tuse, distanţa de propagare poate ajunge la 5 metri. Reiese de aici importanţa portului de mască de către utilizatorii unei clădiri, pentru că reprezintă o barieră pentru propagarea particulelor şi picăturilor eliminate prin strănut şi tuse", adaugă ei.

România Eficientă este un proiect privat, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfăşoară până în 2022.

Proiectul a demarat în vara anului 2019 şi constă în derularea unui program naţional multianual de promovare a eficienţei energetice. România Eficientă îşi propune să sprijine atingerea ţintelor României pentru anul 2030 în privinţa reducerii emisiilor de carbon şi a creşterii eficienţei energetice, atât prin campanii de informare şi educare, cât şi prin realizarea unor proiecte concrete de renovare aprofundată în şcoli publice din diferite regiuni ale ţării.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.