VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.
Citeam deunăzi unul dintre panourile de afişaj ale bibliotecii universitare: „Restaurare şi reabilitate a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» Iaşi. Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în spaţiul European”. Aceste state bogate, nici măcar membre ale UE, dar preocupate în spirit european de coeziunea unui spaţiu economic şi cultural pe care-l accesează prin vecinătate, înţeleg paşii de care e nevoie când trebuie sprijiniţi cei rămaşi în urmă: oferă fonduri.
Reţineţi cuvântul cheie „disparitate”. Alt cuvânt cheie, complementar, este „coeziune”. Fiindcă le veţi întâlni în tandem prin fiecare paragraf al fondurilor cu finanţare europeană. E viziunea care stă la baza fundamentelor Uniunii Europene şi pune în mişcare un mecanism al solidarităţilor în ideea de a avea o dezvoltare armonioasă pe întreg teritoriul ei. Aşa funcţionează şi de aceea au apărut fondurile structurale şi de investiţii europene (Fondul Social European, Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Fondul pentru o Tranziţie Justă). Ele ţintesc politici de gen, de disparitate socială, de disparitate economică şi disparitate regională. Cu ele se hrăneşte România, din aceste fonduri îşi construieşte viitorul. Dacă Europa ar înceta să vorbească despre „disparităţi” şi „coeziune”, românii s-ar alege, ca pe vremuri, cu nişte burse studenţeşti în Franţa, cu o fugă masivă a creierelor, şi nimic mai mult.
Ce se întâmplă cu aceste principii generoase şi umane când sunt transpuse pe plaiurile mioritice? Mai funcţionează ele?
Cea mai şocantă constatare este existenţa unei distorsiuni incredibile. Solidaritatea europeană este binevenită când francezii, germanii sau belgienii sunt solidari cu românii. Se face caz de ea, este cultivată şi invocată când e în avantajul românilor în genere. În schimb, reţeta solidarităţii nu se aplică intern, când priveşte relaţia românilor din Ardeal sau Bucureşti cu cei din Moldova. Solidaritatea e în funcţie de domiciliu. În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională, la împărţitul banilor, triburi africane cu umutsha şi ibheshu.
După cum se ştie, potrivit tuturor statisticilor, în ciuda unei creşteri economice semnificative din ultimul deceniu, disparităţile continuă să se adâncească între regiunile din vest, Bucureşti şi Moldova. În pofida tuturor programelor, a teoriilor şi a previziunilor, coeziunea internă nu apare. În perspectivă europeană, soluţia ar fi redistribuirea banilor de investiţii într-o mai mare măsură exact în regiunile şi zonele suferinde. Luând de la donatori şi oferind celor în nevoie. Problema e că toată teoria europeană s-a grefat în România peste un mecanism care acţionează exact invers:cei bogaţi trag bani mai mulţi decât cei săraci.
Urmăresc ţintit Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) - o ocazie rară prin care statul a fost silit să dea dovadă de transparenţă şi să prezinte în clar unde ajung banii de investiţii. Şi se duc, direcţionat, exact spre zonele bogate şi prospere ale României. Stadioane, baze sportive, spitale noi, dotările cu aparatură medicală, logistică şcolară, recreativă, energie, suport pentru sectorul privat, cercetare etc. Tot ce a apărut până acum în public despre fondurile PNRR, şi sunt miliarde de euro, este înjumătăţit pentru Moldova raportat la populaţia ei şi dublat ca valoare în Transilvania şi Bucureşti.Vorbim pe cifre, le poate verifica oricine este de bună credinţă. Va fi un moment când vom trage linie şi ne vom îngrozi!
S-a justificat că banii au fost daţi proiectelor eligibile, pe merit. Adică, în ţara asta plină de impostori, plagiatori şi competiţii trucate, „ăia buni”, competenţii, specialiştii, au câştigat tocmai acum la PNRR. Moldovenii, vasăzică, să fie mai harnici, mai pricepuţi şi după aia cu pretenţiile pentru bani. La o altă scală, aşa ar fi putut spune germanii şi francezii despre români, dar nu au făcut-o. Dimpotrivă, tot ceea ce fac este să redistribuie, să-i ajute pe cei rămaşi în urmă, să respecte viziunea privind „coeziunea” şi despre ştergerea „disparităţilor”.
În esenţă, tot ceea ce face România pe tăcute, după cifre, nu după vorbe, contravine spiritului european. Felul în care Guvernul împarte banii din PNNR - care a devenit o formă atroce de discriminare regională - încalcă articolele 174-178 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) legate tocmai de Coeziunea economică, socială şi teritorială: „În scopul promovării unei dezvoltări armonioase a întregii Uniunii, aceasta îşi dezvoltă şi desfăşoară acţiunea care conduce la consolidarea coeziunii sale economice, sociale şi teritoriale. Uniunea urmăreşte, în special, reducerea decalajelor dintre nivelurile de dezvoltare a diferitelor regiuni şi a rămânerii în urmă a regiunilor defavorizate”.
Guvernul român a deturnat un super fond european de 30 miliarde de euro, pervertindu-l intern într-o „competiţie” între cei puternici/dezvoltaţi şi cei slabi/săraci, exact contrariul viziunii europene. La nivel european, România e beneficiara politicilor sociale şi economice de echilibrare, la nivel intern aplică regula „împărţirii africane”.
În materiul următor despre cine deţine frâiele acestui mecanism intern antieuropean şi de ce Liechtensteinul e mai vizionar decât Ardealul sau Bucureştiul.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
PNL și PSD refuză să mărească indemnizația pentru creșterea copiilor (P)
Pacienții cu cancer pot fi ajutați să-și gestioneze depresia și anxietatea
Protest al sindicatelor din Educaţie, în Piaţa Victoriei. Revendicările sindicaliştilor
Simulare pentru un BAC unde absovenții de „real” iau 2 la mate'. Note sub 5 după 12 ani de română
“Să nu ucizi – medicina în luptă cu agresivitatea” de Călin Scripcaru și Silviu Labeș
Ajutorul pentru refugiații ucraineni scade de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie
O a doua „gaură” gigantică a apărut pe Soare. Ce se va întâmpla cu Pământul vineri
Histeroscopia: metodă modernă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice
Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni
Câte carduri de energie s-au împărţit în Iaşi şI cum au fost folosite până acum
Donaţii de mii de euro: un ieşean a „îmbrăcat” zece echipe de juniori locale
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
600.000 lei de la Primărie pentru mai multe evenimente ale unor organizaţii private
Competitivitatea regională României în context european: cele 11 butoane roșii de pe tabloul de bord
Cum mai luptă statele europene cu inflaţia? Portugalia a redus la zero TVA-ul la alimentele de bază
Cine este Toni Greblă, noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
Ministerul Sănătăţii anunţă că încep înscrierile pentru concursul de rezidenţiat din luna mai
Transformarea spațiilor: Cele mai bune materiale de suport pentru piatra decorativă (P)
MI5 este în alertă maximă. Ameninţarea internă din Irlanda de Nord evaluată la un nivel “sever”
VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Un nou accident feroviar în România: O locomotivă care împingea un tren de marfă a deraiat
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a fost primit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni
The Guardian susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un "război veşnic" cu Occidentul
Matt Turner, portarul echipei SUA, a aflat pe teren sexul viitorului său copil
100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână din Măcin
Fundaşul Ionuţ Nedelcearu are viroză respiratorie şi a părăsit cantonamentul de la Mogoşoaia
Şofer rănit după ce remorca unui camion s-a dezmembrat, din cauza vântului, pe E87
Bărbat, cercetat după ce a spart geamurile unei maşini parcate pe o stradă
Japonezul Ryota Murata, campion WBA la categoria mijlocie, se retrage din activitate la 37 de ani
Evaziune fiscală uriaşă în domeniul financiar: Percheziţii la cinci bănci din Franţa
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.